
HE A~~OIZNEP GENERAL 

OFTEXAS 

GERAID C. MANN A~JSTIN I,. TEXAU 

Honorable 0. P. Lockhart, Chairman 
Board of Insurance Commissioners 
Austin, Texas 

Dear Sir: OpFnion No. O-5539 
Re: Mortuary funds of'mutual assess- 

ment associations; Phether such 
funds may be used ~to pay the oc- 
cupation tax levied by Article 
7064a, Vernon's Annotated Civil 
Statutes. 

The answer to the-question above stated, submitted in 
your letter of August 11, 1943, is ruled by our Opinions num- 
bered O-2988 and O-5337. 

In the latter opinl.on,a copy ofwhlch you have,'we 
rul'ed that mortuary or reserve funds are not taxable~as in; 
cbme under the"Federa1 Revenue Act of 1936. Our conclusion ln 
that opinion was based up&i the proposition that the funds'are, 
by legislative act,'irrevocablg dedicated for the use and pro- 
tectfon of the policyholders and are not income. 

In our~Opinion~Ro.'O-298&we ruled that the tax levied 
by Article 7064a, Vernon's Annotated Civil Statutes, could not 
be paid out of the mortuary fund because of Section 12 of Artl- 
cle 5068-1, Vernon's Annotated Civil Statutes. We enclose a 
copy of that opinion for a clear discussion of the matter. 

We therefore advise that the occupation tax above re- 
ferred to cannot be paid out of the mortuary fund but must be 
paid out of the statutory expense fund as provided by law. 

Very truly your,3 

ATTORNEX GEWERAL OF TEXAS 

ER:db:wc By:.skElbert Hoopei 
ElbertRooper 

APPRO- SEP 2, 1943 Assistant 
s/Gerald C, Mann 
ATTORNEYGENERAL OF TEXAS 

Approved Opinion Committee By s/BWB Chairman 


