
Honorable Bert Ford, Administrator 
Texas Liquor Control Board 
Ahtin, Texas 

Dear Sir8 Opinion Ho. O-6644 
Rer Rhere a foreign corporation, with 

of without P pemit to dohtsiness 
in Texas, is an appliornt for a non- 
resident Seller's Permit under the Texas 
Liquor Control Act, and has filed in the 
office of the Secretary of State a power 
of attorney, designating its service agent, 
under the provisions of House Bill Elo. 709, 
has said foreign oorporation complied with 
Sm. 16$ of Art. 666, P.C., and Sec. 12 of 
ht. 667, P.C.? 

Is it the duty of the~Seoretary of 
State to determine whether the power of 
attorney is properly executed and does 
the Secretary of State and his suocessbrs 
in offioe have authority, Mder appointment 
by the applicant, to act as applicant"s 
service agent? 

Your letter dated 4ugust 12, 1949, requesting an opinion of this 
department conserning the above matter and submitting for approval "CERTIFE 
CaTR OF ILPPOINTUE'~ RESIDENT STATE AGEMV,' reads in part, to-wits 

"Section 14 of S.B. 117 enacted by-the Regular Session 
of the 48th Legislatum oreated a new Section to be known as 
Section 16& of Artiale 666 of the Penal Code. So far a8 this 
inquiry is concerned the pertinent parts of Section 15& aren 

**Section 1%. A.. (1) Non-resident Seller's Permits 
1. Bon-resident Seller's Permit shall bp required of all 
distilleries, wineries, immporters, brokers, and others 
who sbll liquor to the holders of permit authorizing the 
importation of liquor into Texas, regardless of whether 
such sales am oonswmneted within or without the State. 
Such pewit shall authorize the holder thereof tar 
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"'(a). Solicit or take orders for liquor from 
only the holders of permits authorieed to import 
liquor into this States 

"'(b). Ship, or cause to be shipped, liquor into 
Texas only in consuunsation of sales made to the 
holders of permits authorized to import liquor in- 
to Texas. 

"e(2)., No permit shall be granted to an appli- 
cant for a Non-resident Seller's Permit until it 
shall have been shown by the applioant that he 
has first filed with the Secretary of State a 
certificate oertif'ying that he has appointed an 
agent, resident within this State, together with 
the street address and business of such agent. 
All notices of hearing for refusal, cancellation, 
or suspension may be served upon the designated 
agent as required herein, or upon the permittee, 
or if a corporation, upon any officer thereof, or 
upon any other agent of the non-msident seller 
authorisad as suoh to sell liquor in this state, 
and all proceedings as to suoh hearings shall be 
as is otherwise provided by this Aate Service of 
notice in such manner shall constitute due processs 
provided further, that if any permittee shsll have 
failed to maintain within this state a desigmated 
agent for service as herein required, service may 
be had on the Secretary of State, and it shall be 
the duty of the Secretary of State to send any 
citation served on him to the holder of the permit 
by registered mail, mturn receipt requested, and 
such receipt shall be prdma facie evidemcs of ser- 
vice upon the permittee.* 

"Section 12 of Article 667 of the Penal Code provides as 
followss 

"QSec. 12. Any manufacturer, distributor, or person 
shipping or delivering beer into this State shall file with 
the Secretary of %ate a certificate certifying the name of 
his agent upon whom service may be had, and his or its 
street address and businessp and in the event such person 
fails to canply with this requirement within fifteen (15) 
days from the effect$ve date hereof the service may be had 
on the Secmtary of State in any cause of action arising 
out of the violation of this Act, and it shall be the duty 
ofthe Secret&y of Stats to send any such citation served 
on him to such person, rho may be in a foreign state, by 
registered mail, return reoeipt requested, and such receipt 
shall be prima facie evidenoe of service on suah person.' 
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"We respectfully request your opinion in snswerto the follow- 
questions8 

'1. Where a foreign corporation has a permit to do business 
in Texas and files in the Office ofthe Secretary of State a 
Power of Attorney under the provisions of l&se Bill Noe 709, 
is the filing of said Power of Attorney a complianoe with the 
provisions of Section 16$* Article 666 of the Penal Code and 
Section 12, Article 667 of the Penal Code or shall said oor- 
poration be required to file another form of a Power of Attor- 
nay to comply with Section 15& Article 666 of the Penal Code 
and Se&ion 12, Article 667 of the Penal Code? 

'2e Where a corporation does not have a permit to do business 
in Texas, but files a Power of Attorney ap ointing an agent for 
service in the Office of the Secretary of ! tats under the pro- 
visions of House Bill l+or 709, is said filing a compliance with 
the provisions of Section 15&, Artiole 666 of the PQnal Cbde 
and Seation 12, Artiole 667 of the Penal Code or shall said oor- 
poration be required to file another form of a Power of &torney 
to comply with Section I&, Article 666 of the Penal Code and 
Section 12, Article 667 of the Penal Code? 

n30, Should this form provide for a showing as to whether the 
person filing the form is an individual, partnership, assooia- 
tion or a corporation? 

-4. If it is a corporation, what officers of the corporation 
shall sign the Power of Attorney? 

*se Should a copy of the minutes of the Board of Direotors 
of the corporation appointing the agent for 8QrvioQ acceanpany 
the Power of Attorney or would it be sufficient for the Power 
of Attorney to provide that the officers are aoting under the 
authority of the Board of Directors of the corporation, if the 
Power of Attorney is properly sworn to? 

"6e Is it the duty of the Secmtary of Stats to determine whether 
the Power of Attorneys are properly executed or shall the Seore- 
tary of State merely file the instruments whether they= proper- 
ly executed or in proper form? 

*7. If a person, partnershi or corporation in complying with 
5B the provisions of Section 1 Q, Article 666 of the Penal Code and 

Section 12, Article 667 of ths Penal Code desires to make the 
Secretary of State and his successors in office in their 
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official capacity their agent for service in Texas, does 
the Secretary of State have authority to act as their 
agent for service? 

"If you answer question 7 in the affirmative, then 
please insert a provision to that effect in the Power of 
Attorney if it is necessary to make corrections inthe in- 
strument. 

"If in your opinion the attached form is not a sub. 
stantial compliance with the lawn then we would appreciate 
it if you would prepare one that in your opinion does sub- 
stantially comply with the lawe" 

* ” 
. . . e 

"House Bill No. 709, Sec. 2. The power of attorney 
required by this hot shall, in addition to stating the name 
and address of the agent, also stipulate that said agent is 
appointed as a corporation's service agent in Texas, and 
that said foreign corporation consents to the serpioe .of pro- 
cess upon said agent and that he shall be deemed as the sex-v- 
ice agent of said oorporation for all intents end purposes as 
oontmsplated by the statutes requiring such designation and 
appointment; said power of attorhey shall be acknowledged by 
the president or vice president, attested by the secretary 
and acknowledged in the manner and form as is required in 
acknowledgment of deeds in the State of Texas; said power of 
attorney shall, when executed, be filed in the office of the 
Secretary of State and shall beccme a part of the records in 
said office." 

Paragraph (2) under seotion 1% of Senate Bill 117 and Sea. 12 of 
Art. 667, P. C., provide that the certificate of appointment of the servioe 
agent show that the said service agent is a resident within this state, 
give the street address and business of such agent. The power of attorn- 
ey under Section 2 of House Bill 709 does not require that the business 
of the agent be given. 

"house Bill No. 709e Sec. 1. No foreign corpora- 
tion shall transact or do sny business in this State with- 
out first having filed in the office of the Secretary of 
State a power of attorney designating some individual who 
is a resident citizen of this state, as its service agent, 
upon whom process may be served in all suits, proceedings 
and causes of action s pending or hereafter filed in this 
state, in whioh said foreign corporation is a party, or 
is to'be made a party," 
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In answer to your first and seoond questions, it is the opinion 
of this department that where a foreign aorporetion, with or without a per- 
mit to do business in Texas, is an applicant for a Non-Resident Seller's 
Permit under the Texas Liquor Control Act, it is required to file a power 
of attorney appointing a service agent in compliance with Sec. 15& of Art. 
666, P.C., and Sec. 12 of Art. 667, P.C. The filing in the office of the 
Secretary of State of a power of attorney, designating a servics agent, 
under the provisions of House Bill 709, is not a compliance with Sec. lf& 
of Art. 666, P.C., and SQO. 12, of ht. 667, P.C. 

In answer to your third question, it is the opinion of this 
department that where a corporation appoints a servioe agent the power of 
attorney should be signed by the president or vice president and attested 
by the seoretary and acknowledged. 

In ansrsring your fifth question, it is the opinion of this de- 
partment that where the form appointing said service agent shows on its faos 
that the Board of Directors has authorized the president or vice president 
to appoint the semice agent and is properly 811)~n to, it is not necessary 
that a oopy of the minutes of the Board of Directors accompany the power of 
*ttorney. 

In answer to your sixth question, it is the opinion of this de- 
partment that it is the duty of the Secretary of State to determine whether 
the powers of attorney are properly executed before they are filed. 

In answer to your seventh question, it is the opinion of this de- 
partment that where a person , partnership or corporation appoints a service 
agent in compliance with the provisions of Sec. 15$, Art. 666, P.C. and Sec. 
12, Art. 667, P.C., desires to make the Secretary of State of Texas and his 
suooessors in office his or its agent for service in Texas, the Secretary of 
State has authority to act as such agent for service. 

lVs have carefully studied the form, "CERTIFICATION OF APPOIRTED 
RESIDENT STATE AGENT," which you submitted for approval and ws are of the 
opinion that said form is not a substantial compliance with Sec. 15-2, Art. 
666, P.C., and Sec. 12, Art. 667, P.C. We are attaching, hereta a form ap- 
proved by this department as being in compliance ,with Sec. l&,.Art, 666 P.C., 
end Sac, 12, Art. 667, P.C. 

Very truly your* 

JOsFOregw 
Enclsoure 
APPROVED SEP 14, 1943 
's/Gerald C. &ran 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

ATTORBEY GEEERAL OF TEXAS 

By s/ Jesse Owens 
Jesse Owsns 
~ssistmt 

Bpproved Opinion Committee 
By GWB Chairman 


