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Hon. C. Woodrow Laughlin Opinion No. 0-5606 
County Attorney Re: Whether a justice of the peace 
Jim Wells County must qualify as a notary public un- 
Alice, Texas der Article 59&9, Vernon’s Annotated 

Civil Statutes, before he is author- 
ized to take acknowledgments in the 

Dear Sir: State of Texas. 

Your letter of November 3, 1943, requesting the opinion 
of this department on the question stated therein, reads, in 
part, as follows: 

“I submit herewith for your opinion the follow- 
ing question; to-wit:: 

“Does Article 5949, Revised Civil Statutes of 
Texas, as amended 1943, repeal Article 2376, Revised 
Civil Statutes of Texas? In other words, must a 
justice of the peace qualify as a notary public be- 
fore he is authorized to take acknowledgments in 
this State? 

“Article 2376, Revised Civil Statutes of Texas, 
1925, provides that ‘Each justice of the peace shall 
be commissioned as justice of the peace of his pre- 
cinct and ex-officio notary public of his countyi’ 
In the footnote following Article 5’949, as amended 
1943, the following language is used. ‘Section 2 of 
the Amendatory Act of 1943 repealed Articles 5950- 
5953 and all conflicting laws and parts of laws.’ 

“In view of the above and foregoing clauses, it 
is the opinion of this office that subsequent to May 
12, 1943, a justice of the peace must qualify as any 
other notary public and that unless he has qualified 
as provided in Article 5949 as amended, he does not’ 
have the authority to take acknowledgements in this 
State .I1 

Section 19, Article 5 of the State Constitution, pro- 
vides, in part, as followsr 

‘I*** All the justices of the peace shall be ex- 
officio notaries public.*, * *I,’ 
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bticle 2376, Vernon’s Annotated Civil Statutes, pro- 
vide s : 

“‘Bach justice of the peace shall be commissioned 
as justice of the peace of his precinct and ex- 
officio notary public of his county.” 

Senate Bill No. 335, Acts of the 48th Legislature, 
Regular Session, 1943, is a comprehensive act authorizing the 
appointment of notaries public, providing the qualifications of 
notaries public, requiring bond and setting forth said duties 
of notaries public, 
Public Act of 1943.” 

etc., and known and cited as the “Notary 
Section 2 of said Act expressly provides: 

“Articles 5950 5951, 5952 and 5953, Vernon’s 
Civil Statutes of 1425 being Acts of 1881, page 84, 
Sections 12, 13, 14 and 2, respectively, are hereby 
expressly repealed, and all of the laws or parts of 
laws in conflict herewith are hereby repealed.” 

It is our opinion that said Senate Bill No. 335 does 
not repeal Article 2376, Vernon’s Annotated Civil Statutes. It 
is our further opinion, and you are so advised, that a justice 
of the peace is not, under the law, required to also take the 
oath and give the bond required of notaries public. 

In Conference Opinion No. 1333, this department held 
(December 7, 1914) that a justice of the peace is not required to 
also take the oath and give the bond required of notaries public. 

On January 30, 1915, In another Conference Opinion 
reported in Attorney General’s Opinions, Vol. 43, page 18, it was 
held, among other things: 

‘I*** In a former opinion rendered by this 
department in discussing the constitutional provi- 
sion and the various statutory enactments relative 
to the justice of the peace, it was held that it 
was not necessary for a justice of the peace to 
subscribe to the oath and execute the bond required 
of a notary public, This opinion is based upon the 
reason that a justice of the peace may exercise all 
the powers of a notary public under the statutes by 
reason of his qualification as justice of the peace, 
and that the powers of a notary public are conferred 
upon him by reason of his office. ***I’ 

On May 12, 1915, this department held in a Conference 
OMnion, reported in the Report and Opinions of the Attorney 
General of Texas, 1914-1916, page 505: 
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I#*** A justice of the peace is not, under 
the law required to also take the oath and give 
the bond~required of notaries public. Under the 
Constitution a justice of the peace is entitled 
to hold the office of notary public ex-officio, 
or, without any other warrant or appointment than 
that resulting from the holding of the office of 
justice of the peace. ***‘I 

Former statutes of this State required the justice 
of the peace as ex-officio notary public of his county to take 
the oath of office prescribed by the Constitution and give the 
bond elsewhere prescribed for notaries public. (See Article 
1535 R-S., 1879; Article 1564, R.S., 1.895; Art. 2287, R.S. 
19113 However, it will be noted that the present statute, 
Article 2376, supra, does not require a justice of the peace 
to take the oath or execute a bond as was required by the fores- 
going statutes. 

As heretofore stated, it is our opinion, that Senate 
Bill No. 335, supra, does not change or alter the law relative 
to justices of the peace who are also ex-officio notaries public 
of their counties. 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
By /s/ Ardell Williams 
Ardell Williams, Assistant 

#PROVED NOV 10, 1943 
/s/ Grover Sellers 
FIRST ASSIST ANT 
ATTORNEY GENERAL 
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