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In your ' of Di-od~-r ai. lﬁl&r you request

the opinion -of t}

Collector, Hi
- follows:.

por\the . question contained
. YWred Parks, Tax Assessor-.
frkst letter reading as

s Ré,. 19-' “ g 'to your Department,
-aking nformaWlon-in fegard to property that

spveral plecees of real estate,

" tbhé past rfive years, title has heen

nmd of U.S. Government. This is land
that\gagPurchased by the Farm Seourity Admin-
istration, for Clients in this County. Therse
has been no assessment carried on our rolls
against these tracts, sinoce it was Government
owned property, and as such, was exempt from

. taxation. _
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Honorable Geo. H. Sheppard, page 2

"Now in Auguat of 1948, some of these prop-
ertiea were deeded $0 the 1ndividuals.

"Please advise if we are to assess thess
individuals for the 1943 tax, if sgo, should assess-
mant be for the full year, or for that portion of
Yooy alter date of deedi"

We think the question askad by Mr. Parks is speqifi-
cally answered by the provisions of Article 71851 of Vernon's
Annotated Civil Statutes, reading in part as follows:

®. « ¢ ITf any property has, by reason of any
special law, contract or faet, been exempt or
has deen claimed to bs exempted from taxation
for any period or limit of time, and such

© period of exemption shall expire betwsen Jan-
uary 1, and December 31 of any year, sald prop-
srty shall be assessed and listed for taxes as
other properiy; but the taxes assessed against
said property shall be for only the pro rata
of taxes for the portion of such year remaining.®

This proviaion of the statuto is plain and unam-
biguous, and is clearly applieablo to the situation presented
in Mr. Parks' letter.
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It therefore follows that taxes may ohly be ¢ollected

on the propsrty owned by the United States Government, but sold
to private individuals subssquent to January 1 from the date of
the deed for .the remalining portion of the ysar.

Yours very truly
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