THI ATTORNEY GENERAL
Q" "T'EXAS

AROVER &1°.0FERS AUSTIN 21, TEXAS
KX OWRHCG » W RLIAON
ATTORNENY GHNKRAL

Honotahle H., Pat Edwarde

AL LS A N W W L A W W  SaATIRe W

Civil Distriot Attorney
Records Building

Dallas County

Dallas, Texas

Attention: Mr. Warren S. Cook

Dear 2ir: .. .. Opinion No. O0-b88l

Re: Authority of the Tax As-
seegor and Collecter to
issue a voter a duplicate-
poll tax receipt, or a
certificate that a person
has previously paid his
poll tax; and related sube
Joots, -

We acknowledge the receipt of your letter of February 28, 1944,
in which you ask the department's opinion on the following questions

“{1) 1Is the Yax Assessor and Collector authorized teo
issue to & voter a duplicate poll tax receipt?

*{2} 1Is the Tax Assessor and Collector authorized to
issue certificates oertifying that a person has previously
paid his poll tax on a cartain date?

"{3} May an eleoctor who has paid his poll tax and has
had a poll tax receipt issued to him vote in person at the
‘regular polls or by absentee ballot by presenting to the
proper person & duplioate poll tax receipt or a certificate
issued by the Tax Assessor and Collector certifying that
said elector has paid his poll tax on & certain date?

"{4; May an elector vho is exempted from paying his
poll tax and has been issuad an sxemption eertificete
vote at an election held, by absentes balloet or im person
hy preseanting to the proper person a certificate issued
by the Tax Assessor and Collector ocertifying that said
person is exempted from paying =a poll tax and an exemption
cortificate has previously been issued %o him?®

Texes Constitution, Artiele VI, Sectioh 2, provides:
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« + « othat any voter who is subjeot to pay a poll tax
under the laws of the State of Texas shall have paid said

tax before offering to vote at any election in this State

and hold a reoceipt showing that said poll tax wes paid before
the first day of Februery next preceding such election. Or

if said voter shall have lost or misplaced said tax receipt,
he or she, as the case may be, shall be entitled to vote

upon meking affidavit before any officer authorized to adminis-
ter oaths that such tax receipt has been lost. Such affidavit
shall be made in writing and left with the judge of the '
election. .+... And this provision of the Constitution shall
be self-enacting wlthout the necessity of further legislation.

. » & e

Article VI, Seotion 4, of the ‘onstitution empowers the Legisla-
ture %o meke “"regulations as may be necessary to detect and punish
fraud and preserve the purity of the ballot box and the Legislature
may provide by law for the registration of all voters in all cities
containing a population of ten thousand inhabitants or more."

In 1904 our Supreme Court in Stinson v. Gardner, 97 Tex. 292,
78 S. W. 4982, conatruing the words “"hold a receipt" said:

"It might be inferred from the latter part of the quotation
that it was intended the voter should have his poll-tax receipt
at the place where he voted, but there is no provisien in
the Constitution which requires that the receipt shall be
exhibited at the time of voting. It only requires the voter
shall hold his receipt that is, that he shall have procured and
have possession of the receipt, and, if it has been lost,
then, in order to vote, he must make the affidavit which the
law requires. see"

The following year (1905) the Terrell-Election Law was passed.
This law was a general overhauling of our election laws. Section 66
of the Terrell Blsction Law {Acts 1lst €. S. 1905, p. 533 is Article
3004, R. S., 1925, Stinson v. Cardner, supra, was decided under a
prior form of the statute requiring only that the voter have & receipt.
Article 3004, which superseded the cited quotation from that case, is
as follows:

"No citizen shall be permitted to vote, unless he first
presents toc the judge of election his poll tax receipt or
certificate of exempbtion issued to him before the first day
of February of the year in which he offers to vote, except
as otherwise permitted in this title, unless the same has
been lost or mislaid, or left at home, in which event he
shall make an affidavit of that fact, which shall be left
with the judges end sent by them with the returns of the
election; provided, that, if since he obtained his receipt
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or certificate he removes from the precinet or ocounty of
his residence, he may vote on complying with other pro-
visions of this title."

Other eleotion statutes, material to the questions under disous-
sion, are:

Article 2955, as asmended 1941, provides:

Yees BNy vober ...subject to pay a poll tax under the
laws of this State, shall ... before offering to vote at
any election in this State ... (hold) ... & receipt show-
ing that said poll tax was paid before the first day of
February next preceding such election; ... If said voter
is exempt from paying s poll tax and resides in a ecity of
10,000 inhabitants or more, he or she must proocure a cer-
tificate showing his or her exemptions. ... If such
voter shall have lost or misplaced said tex receipt, he
or she shall be entitled to vote upon making and leaving
with the judge of the elsctiorn an affidavit that such
tax was paid by him or her, or by his wife or by her
husband before said first day of February next preceding
such election at which he or she offers to vote, and
that said receipt has been lost or misplaced. .... The
provisions of this Article as to casting ballots shall
epply to all elections including generel, special, and
primary elections; provided that a city poll tax shall
not be required to vote in any electiom in this State
except in oity elections.”

Article 2556, in part, is as follows:

*Subdivision 1. Any qualified elector of this State
who is absent from the county of his residence, or be-
sause of sickness or physieal disability can not appear’
at the poll place in ths election precinct of his resi-
dence, on the day of holding any general, special, or
primary election, may, nevertheless, cause his vote to
be cast at such election in the precinat of his residence
by compliance with one or other of the methods herein-
after provided for absentee voting.

"Subdivision 2. Such elector shall make application
for an official ballot to the county clerk in writing
signed by the elector, or by a witness at the directionm
of said elector in case of latter's inability to meke
such written application because of physical disability.
Such application shall be accompanied by the poll tax
receipt or exemption certificate of the elector, or, in
lieu thereof, his affidavit in writing that same has been
lost or mislaid.  «ss
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"Subdivision 8. The county clerk shall post at a con-
spicuous place in his offies, for public inspection, a
complete list of those to whom ballots have been deliver-
ed or sent out under this Article, stating thereon the
elector's name, age, occupsation, precinet of residence
and poll tax pumber or exemption certificats number, and
the date on which ballot was delivered or mailed whiaeh
list shall be kept up from day to day. The appliecations,
poll tax receipta, exemption certificates, or affidavits
of loss thereof, shall also be open to public inspection
at regular offioes hours, but under such reasonabls rules
and regulations as the county olerk may adopt to safe-
guard the same and to reasonably sconomize his own time
while they are in his keeping.

"
. & * &+ 9

Article 2959, stipulates that "the person when he pays it (the
poll tax) shall be entitled to his poll tax receipt.”

Article 2968: '"Exemption certifioates of persons
residing in a ¢ity 10,000 or mors,

"Tn the event of loss of oertificate of exemption
the voter may secure & reissue under his old number,
by making affidavit of such loss before the County
Tax Collector.”

Article 2968a. -Exemption certificates to persons not subject %o
the disqualifications set out in Article 29554,

" .ewho (do) not reside in a oity of ten thousand in-
habjitants or more, and who is exempt from the payment
of a poll tax by reason of the faot that he or she has
not yet reached the age of twenty-one years om the first
day of January preceding the levy, or who is exempt from
the payment of a pell tax because he or she was not a
resident of the State on the first day of January pre-
ceding the levy, but who shall have since become eligilhle
to vote by reason of length of rasidence or age, shall,
on or before the thirty-first day of January of the year
in whiech he or she offers te vote, obtain from the As-
sesgor and Collector of Taxes for the county of his or
her residence a certificate of exemption from the pay-
ment of a poll tax, and no such person who has failed
or refused to obtain such certificate of exemption from
the payment of & poll tax shall be allowed to vote. ..o
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"In the event the exempted voter holding certificate
under this Article shall remove from the county in which
he resided when same was issued, to another county in
this State, he shall be required to present his certifi-
cate of exemption to the Assessor and Collactor of taxes
of the county of his new residence for reissue of regis-
tration and endorsement at least twenty days before any
election at which he expects to vote.

"In the event of the loss of certificate of exemption,
the woter may seoure a reissue under his old number by
making affidavit of gueh loss before the County Tax As=-
sessor and Collector,"

Fenal Code, Artisle 216, reads:

"Any judge of an election or primary who wilfully
permits a person to vote, whose name does not appear on
the 1ist of gqualified voters of the precinet and who
fails to present his poll tax receipt or certificate of
exemption or make affidavit of its loss of mispleoement
or inadvertently left at home, except in cases where no
sertifiecate of exemption or tax receipt is required,
shall be fined not exeeeding five hundred dollars."

Penal Code, Article 217, provides that:

"Any judge of any election who shall refuse %to receive
the vote of any qualified elector who, when his vote is
objected to shows by his own oath that he is entitled
to vote, or who shall refuse to deliver an offiecial bal-
lot %o one entitled to wvote under the law, or who shall
wilfully refuse to receive & ballot after one entitled
to vote has legally folded and returned same, shall be
fined not to exceed five hundred dollars,"

Penal Code, Article 232, is as follows:

"1f any person knowing himself not to be & qualified
voter, shall at any slection vote for or against any
officar to be then chosen, or for or ageinst any pro-
position to be determined by said election, he shall be
confined in the penitentiary not less than two nor more
than five years."

We enswer your guestions respectively as follows:
First question: The statutes, Articles 2968 and 2968a, author-

ize the tax assessor and eollector to re-issue a certificate of exemp~
tion when the original has been lost, but we have been unable to find
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any statute authorizing that officer to issue a duplicate poll tax
receipt,

We therefore answer this question in the papgative,

Second questicn: We are not prepared to say that a tax assessor
and collector is without authority to issue & certificate, such as is
desoribed in this question, which may be used for some purposs, tut,
it is our opinion that the provisions of the pertinent statutes quoted
above make it obvious that such a certificate may not be used for vot-
ing purposes. In other words, such certificates are not recognized
by our election laws,

Third question: 1In view of our answers to your first and second
questions, it is not necessary to answer this question.

Fourth questior.: We have in answer to your first question called
your attention to the statutes eauthorizing the tax assessor and collecw
tor to re-issue a certificate of exemption. However, there is no
statute authorizing such officer to issue such a certificate as is
desoribed in this question, and if such & certificate were issued, it
is not one recognized by our election laws. TWe therefore answer this
guestion in the negative.

Trusting that the foregoing fully answers your inquiries, we are
Very truly yours

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By s/David Wantch
David Wuntch
Assistant

W:dbzwe

APPROVED APRIL 18, 1944
s/Gec. P. Blackburn
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS (acting)

Approved Opinion Committee By BWB Chairman



