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Ret Does..a oommon school district 
^. . which transfers its, entire 

scholastic enrollment’to an ac- 
credited school of higher rank 
by one-year contracts for three 
consecutive years thereby con- 
soli,date with the receiving 
school, and related questions? 

We acknowledge receipt of your letter of March 
2, 1944, lnwhioh you request an opinion of this department 
on the following questions; 

“1. Does a common school district which 
transfers its entire scholastic enrollment to 
an accredited school of higher rank by one- 
year contracts for three consecutive years 
thereby consolidate with the receiving school? 

“2. Does the County Board of Trustees 
have the authority to consolidate a common school 
district with its receiving school in the state 
of facts outlined in Number 1. 

“3. where an election is held within a 
common school district for the purpose of elect- 
ing school trustees for such school district, 
what length of time must a voter reside in such 
common school district in order to qualify him 
to vote in the election?” 

. 
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pour first two questions are, no doubt. prompted 
by the provisions of Article 8, Ch. 373, of the aural Aid 
Bill for 19 (Acts 1943, 48th Lag. R. S., 8, B. 176). 
Section 1 o Article 8 reads, in part, as,,foilows: _ 

"Upon the agreement of the board of 
trustees of the districts concerned or on 
petition signed by a majority of the quali- 
fied voters of the district and subject to 
the approval of the county superintendent 
and the State Auperintendent, a district which 
may be unable to maintain a satisfactory school 
may transfer its entire scholastic, enrollment 
for one year to an accredited school of higher 
rank. a .' 

This*provision authorized under certain circum- 
stances the transfer of one school district's entire scholastic 
enrollment for one year to an accredited school of higher rank, 
but it does not authorize the legal consolidation of districts. 
Article 2896, R. S. 1925, sets out the procedure for consol- 
idating districtsand provides for the calling and holding of 
an election for such purpose in each of the districts to be 
affected by the consolidation. The County Board of ‘rustees 
as such have no statutory authority to effect a consolidation 
of school districts without a vote of the people in each of 
the districts affected. 

We, therefore, answer 
in the negative. 

The qualffications of 

your first two questions 

voters in elections In _ - ._ . - common school districts for the purppse of electing son001 
trustees for such school districts are governed by Section 2, 
Article 6 of the Constitution of Texas, which reads-in part 
as followsr 

"Every person subject to none of the fore- * 
going,disqualifications, who shall have at- 
tained the age of 21 years and who shall be a 
citizen of the United States and who shall have 
resided in this State one year next preceding 
an election and the last six months within the 
district or county in which such person offer; 
to vote, shall be deemed a qualified elector; 
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Although there are certain constitutional and 
statutory provisions requiring an elector to vote in the 
election precinct of his residence, there is no required 
length of time for such residence as a,,qualification for 
voting in a schocl trustee election in a common school 
district. Shaw V. Taylor, 146 9. WN. (2) 452. 

Trusting'that the foregoing answers your in- 
quiries, we are 

Your.8 very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
,~ .- .,~ ,.,. 

BY Pagan Dickson 
Assistant 

FDsBT/pam 
- ,. . . , 
APPROVED MAR 8 1944 
GEo..~P, .BSrAFKBURN ACTING 
ATTORNEY GENERAL OF ,TEXAS 

ii'i'i6iED O$iiiON &tii~T~ 
BY BWB, CHAIRMAN 


