OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

GROVER SELLERS

ATronsey Generndu

Honorable W, 8, Barron, Judge
85th Judliclal Distriot
Bryan, Texas

Dear 8ir: Opinion Fo, 0-5083
Re: Whether ounty
has the Autho pay

Tor hias servioe
s stated; and Tqlatpd

Your lettexr of May 89,1944, requesting the opinion of
this department on the questionsgqtated Aherein is, in part, as
‘ollows:

"1 am very mu¢fi ip-need of advice pn the follow-
ing matter: recen yétg;}gg:‘w@ro Jodged against the
County Attorney $r RObertson Cowaty, before a regularly
organized Grand Jurys The Crand Jury requested that I

or not ta gsistants or appolnt a

pro tem,/finally all the conditions to
appoint’ a semb rtaon County Bar as County
Attorfiey Pro Ten Mr, John R, Crace of

Hearne, appointed to this place, after two
other Iqwys | unty had refused assigning reasons
for thel re. i« Grase advised with the CGrand Jury,

County Attorney Pro Tem, and the Felony indictment went
to trial and oconsumed three days and until mid-night
the third day, when a Jury returned a verdict of not
guilt,'o

"Please inform me as follown!

"l. Does Robertson County have the authority to
Pay the County Attorney Pro Tem for his services?

"(a) If so, should a reasonable fee be fixed by
me and oertifried to the Commissioner's Court, or

am Ammearias =
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*(b) 8hould an amount de determined based on
the time given by the Pro Tem in the preparation
and trial of the case., That is, if two weeks were
consumed should it be an amount equal to one-half
of a month's salary paid the County Attorney, ***n

As you know, of course, Article 4399, Vernon's Aannota-
ted Civil Statutes, does not authorize this department to render
written opinion for the Distriot Judges of this State; however,
ander the partiocular olroumstances and faots, we make an excep-
tion in this instance. As we understand your request, the
County Attorney was under indiotment by the Grand Jury of Rodert-
son County, and said oounty does not have a District Attorney.
Therefore, as heretofore stated, we make an exception in answer-
ing your reguest,

Article 31, Vernon's Annotated Code of Criminal Procedurs,
provides:

*Whenever any distriot or county attorney falls
to attend any term of the Diatrict, County or Justioce
Court, the Judge of said Court or suoch Justice may ap-
point some ocompetent attorney to perform the duties
of suoh District or County Attorney, who shall be al-
lowed the same oompensation for his services as is al-
lowed the District Attorney or County Attorney, Saild
appointment shall not extend beyond the term of the
court at which it is made, and shall be vacated upon
the appearance of the District or County Attorney,"

Article 32; Vernon's Annotated Code of Criminal Proocedure,
Teads as follows:

"Diastriot and county attorneys shall not be of
counsel adversely to the State in any oase, in any
gourt, nor shall they, after cease to be such officers,
be of oounsel adversely to the 3tate in any case in
whioh they have besen of oounsel for the State,”
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Exeroising his statutory power, the Judge or Justioe
may appoint any competent attorney or memder of the Bar to per-
form the duties of District Attorney or County Attorney. This
power may be properly exercised when fthere oxists a vacanocy in
the offliocs of the District or County Attorney, where tihe Distirioct
or County Attorney is temporarily disadled to aot, or in any par-
ticular oase where there may exist speclal reasons why the Distriot
or County Attorney should not aot, It has been held that a ocompet-
ent attorney may be appointed to act on beshalf of the State, or
as an aasistant of the State's counsel, in a summery prooecﬁing
for the removal of a caunty attorney or other county officer, (See
Trigg v. State, 49 Tex. 6485} Bennett v, State, 27 Texas, 702; State
v. Gonzalea, 26 Tex., 197; Daniels v, State, 77 S. W, 215)

A3 the County Attoraney was under indiotment by the Grand
Jury, he ocould not represent the State in such proceedings, and as
there was no Distriot Attorney in said County to perform such du-
ties, it is olear that the Distriot Judge had authority to appoint
a county attorney pro tem to perform such services.

We have ocarefully oonsidered the case tf:Voges v. Shepherd,
67 S. W. (2d4) 856, in oconneotion with the questions under considera-
tion and beli:ve that this case has no application to the questions
presented, '

We 40 not believe that Article 26, Vernon's Annotated Code
of Criminal Procedure, has any application to the questions under
consideration, but that the questions presented in your inquiry, ere
€overned by the foregolng statutes and authorities., Article 31, supra,
¢xpressly provides that where a ocompetent attorney performs the duties
of ocounty attorney, such attorney shall be allowed the same compensa-
tion for his services as allowed to the county attorney. The county
officials of Robertson County are compensated on aa annual salary
Yagis and the oounty pays the salaries of such officials. Therefore,
¥eé respectfully answer your first question in the atfirmative.

We now consider your second and third questions, Although
Article 31, supra, does not specifically provide that the salary of
the county attorney pro tem shall be determined by the number of days
$ gerves, we believe that the most practicable way of ocalculating
8 compensation is to divide the annual salary of the county attor-
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ney by three hundred and sixty-five and multiply the quotient by
the number of days actually served by such county attorney pro tem.
It is noted that you state the county attorney served three days

in the motual trial of the case. It 13 not stated how much time
the oounty attorney pro tem served with the Grand Jury investiga-
ting the case involved, It is our opinlon that the county attorney
pro tem is entitled to compensation from the couniy upon the basis
heretofore stated for all the time he served as county attorney pro
tem bdefore the Grand Jury and for the time actually engaged in the
trial of the case. It is our further opinion that the oounty
attorney pro tem would not be sntitled to any ocompensation for the
time spent in the preparation of the gase., In other words, all
the compensation to which he would be entitled would de for the time

spent with the Graad Jury and for the time spent in the actual trial
of the case.

We believe that what has beesn sald heretofors answers both
your second and third question; thsrefore, it 1s unneceasary to dis-
ouss such questions further,

Yours very truly

ATTORNRY CENERAL OF TEXAS

LDl leollrprens
By

Ardell Williams
Assistant
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