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OFFICE OF THE AlTORNEY GENERAL OF TEXAS 
AUSTIN 

QllOVIl sCLLLR* e - A~oa”~” .or*cr&x 

Mrs. .\rtir Pults 
county Attorney 
Or Inerr Oounty 
Anderson, Terar 

Dear Yrs. Fnltz: 

Your letter 0 
of this departmen 
lovm t 

The school officials of the 
that the surveyor’s oharea 

t the General Fund of the 
Inlon on an Attorney Generel’a 

Are expenees lnourred in surveying 
%strIcts tif Grim.8 oounty properly 
or the General Fund of the county? 

he Handbook l;f Texas Sohool Law’, edited 
nsley, and published by %e Steok Conpang 

of Austin, on page 261, I find the following %ullng 
or Attorney Cageral*. 

“,xpenrcs of making neoasrary surveyr to rub- 
divide e county into convenient echo01 dietrlote 
oannot be pald from rohool funds of the oounty O? 
school distrlots but should be paid from thr general 
fund of the oounty. (19161. 

*I would like very much to know whether or not 
the above end forecolng attorney eenetal’r Opinion 
has been overruled, and if It still prevall.3, 1 would 
appreciate your seading me a oopy Of the 8eme.’ 



Yrs. Artie Fultz, page 2 

Art. 2681, V.A.C.S., authoriser the oounty 8ohOol 
truat&r to exerolr8 the authority h8retOfOre rsrted In thr 
COD&88iOn8?8’ Court with referen to eubdivlding th8 OOuAty 
into 8ohool di8triot8, end makin(l ohangee In 80hoo1 distriot 
lIne8, Said 8tatUte read8 aa fOlloW8r 

“The oountr rohool trustees 8re authorized to 
l XerOls0 the authority h8rstoforr tested in the 
oomml88Ioners* oourt with respeot to 8ubdIrIdIng 
the ooonty into rohool distrlote, and aaklng ohangss 
In 8ohool dI8trIot 1Ines. Said trustee shall aall 
en mual joint meeting of the dlstrlot and oounty 
sahool trustee8 oi the oounty to be held at the 
oatnty aeat ‘at some oonvenleat 8ea8on In huguat or 
September oi each year, to be presided oYer by the 
chairman oi the county 8ohool trU8teeB. They ahall 
oonslder question8 dealing with the location of high 
8OhOOl8, and the tesohlng of high 8OhOOl aubjeots, 
the olasslfloatlon of aohools, and suoh other mattera 
ee may pertain to the looation, conduct, naintenanoe, 
dlsclpllne 0r eohoola, the terms thereof, and other 
0at:erc of interest in 8ohool afialrs 0r the oounty, 
and the oounty aohool trustees s!Ml be guided in 
their action by the result of the,dellberatIon oi such 
meeting, not Inoonsletent with law. l’he county school 
trustees may else call other meetlnge. of the distrlot 
sohool trustees, shen dceaed necessary by then, or 
on the petition 0r e 0ajorIty 0r 8UOh dI8trIOt 8ChOOl 
trustees. The oounty superintendent, as seoretary to 
oounty school truetees, will keep en accurate and corn- 
plete reuord In a well bound book provided for that 
plurpoae, the rield note6 0r all changes mad8 IA sohool 
district &aids, and of all prooeedin&8 of the oounty 
school trustees. A oertlfled copy of suoh change In a 
echo01 dlstrlot llns, ehall be made and transmitted by 
the county superintendent to the county clerk, and the 
ocunty clerk shall record the rleld Aotes end oertlfled 
oopy of suoh ohange In a well bound boqk to be dealgnatad 
as the ‘Record of School Dlstrlots’. IA’ Drovldlng better 
8ohoolIng for the ohlldran aAd oarrylag out the prori- 
slona OS Art. 2678, the county superIntendant shall, on 
recommendation at the oounty sohool trustees, transfer 
children or 8OhOlaatIO age rrom one school dlstrlot to 
another, the amount of funds to be transferred vlth raoh 
ahlld of 8oholaatIo age shall be the amount to whiOh the 
di8triOt from whloh the ohlld Is transferred is eAtItled 
to reoe1re.F’ 



It 18 Dt*rt”d in the CRaC :;f Ltatt 2X rd. f1Or68, 
rt al, ve. Breve, 162 5. .I. 24, 1052: 

,- 
“After June 4, 1911, thr only prop8r authority 

to 18y out or ratnbllrh 8 8ohOOl dirtriot, or to 
8lter the boundarlas of the 88a6, ~~68 th8 Count+ 
Board Of ?10hOOl *UttW8, and my etttqt c?n zeptea- 
bcr 23, 1911, by th8 Co?u?!Irrionerr' Court of Zapeta 
County, to cr.leree tha boundarlro ot C&moA school 
Dlctrlct No. 1 m8 wholly VOlU rnd -f A0 erfeot.* 

St all]. be n,otad that Mt. 2681, 8upra, ~~r@881y 
ruthorir88 the oauntg sol-.sd truet~em to subdivide tha Oounty 
Into rohoo1 dI8trlots and t-kc okwa~es irl tfic aohcol dlntrlct 
113e5. it 1s ar:raror.t fro-r yxr lcttcr the? !t Is cI;ot.zx~leted 
thet 311 2 t+s canon uohool dit'trlCt8 :r 4iXtaT8-fl UslEty arc 
to be reccrtc?ed. It 18 not at3tcd th9t t!v &ant; Z!or;r.‘l oi 
Zohool ‘PrU8tee6 O:,Attnplat88 a 8ubdltisIim tf the OLUDty 1Lto 
8chool di8tTiOt? cr zaklop chmqrr in sob001 dlstrlot llm~. 
"3~ thr purpose: of thi8 O~lnlGc, %e x8t a6rwe thet 83id 
county ha8 her6:oioce been 8ubdllIdsd lritc 8ohool EIstrIotn 
9n2 that the, survey? and thr: flcl.: notca thel’eof hats been 
duly roeor>c: by t3c county alcr% 2~2 tht all such prooerd- 
iz,a ha-6 bacn In accordsno k:!th la* ap;llca3ic tr, such pro- 
CE.?dh&8. ;a xe underrtand your rer;uett, it 18 thi rurpoas or 
t;;e County 3oard of .So!:ool 'imrte-sa tz rasurtey rll t?le cozsh 
.9C!;OOl di8triCtS :f 6316 OoU.-.ty. It ie O‘Jr oplclon th?t xrt, 
2f%?1, 8Up?a, does not astZIcriZ8 8UO!i (LII u368rt9kfng. rr?e 8tatUt6 
only aLthorlze6 the 8ubdlvlding of t!w OGwty into eoko~l d?8- 
trlote end ;aKlnC oknn;er I:: 803001 dlstriot lineI). VAdsr the 
facts 8t8tCd, it does A?t ry;aar thst the County Emrd of School 
Tlwste88 deslree to 8r:bdltldo th6 OouEty ints 8oho31 distrlct8 
or to 38k8 any chanEcs in th.e 80!1031 dlstrlot lIrre8. Ther afore, 
it 18 ox oplslon thet the GocAt)’ 3oerd 3f So5001 Trustees ha6 
no 8UthOrIty to retwrl9J sll the 03i%13n 80>001 distriots In th6 
county .z;han tuch rcwr+ng!r$, 16 cot Cone for the purpose of 
chsnf1r.g t!ie liner? zf 63ld dl.trlcts or sobcIitlC1a.g the aounty 
into 8ChOol dll.trlot-. The County Board of .Zo%oal 'Yrost-es,llke 
other Cjoternrxntsl edrlA!etretlrc boerdy, dopartrer,to or aEwclc?, 
p06666808 0~1~ such. power 68 is authorlead by atetut 02 the 

' Canstltutl~n. Thtralme, in the rbeemx of 6uOh authorlr~fl-n, we 
hold thet th County ?3Oerd O? soho Tmttte8 ha6 no aUtbOrlty to 
r6+urtey a11 the ooxoc 8c?.aol dlstriota lr tqdsrA--n C:.mty. .iS~It 
le our oplnloa th9t th8 County Rowd ci Cofinol .I'rustsea dot8 sot 
hete buthorlty to resvrtoy the ooeizon rohool. district8 Or said 
county, it ceoeassrlly follosa tkt the 75cc:I.x rcrtslzil~ to 
the cxpcn~ts lr,currc?d ln au& Y survey wd t%c fund sr fun.?8 fro2 
?A 1 CT! Ir?: C!l axpenner. ST? TV b4 r.slC bcoo:ra qo?t WI< I(: :cire? 110 
. l urther dloossslcn. 



in 1916. 
You mantlcA an opinion .;? this department rendered 
A oararul search o? ths riles o? this orflo8 doas 

not dlroloss that a oopy of auoh opinion 16 now In the ii.188 
o? this O??iOs; hOWW?r, ths Or?iCa Or ths St8tS SUpriAtSAd- 
aAt Of F'ubllo IAstrUOtlOA ha8 praG8Ated Us rlth a brIO? 8yAOp818 
o? the holding a? sold OplAlOA, and it is apparent that thI8 
opinion has no appliostiOn to the qUeStiOn under OonsideratioA 
In that sold opinion pertains to expanses incurred In the oraa- 
tIca o? a common oounty line sohool dietriot and In naklng sub- 
dili8iOA8 O? the COUAty into 8ChOOl dietrlota. IA OUY. OpiAiOA 
Do. o-3416, the iollowing qUSStlOA WS8 under consideration. 

"Does the County Surveyor become entitled to 
iaas or 005paAsatIon for oompillng ilald notes for 
the Coiiusissloners' Court? IA the instant oaaa the 
County Survsyor compiled field notos on consolldat- 
lng tha boundaries o? the Kidway Co.m!!on Sohool his- 
trlct No. 21 and the Kara School District No. 100, 
into ona oomblned common sohool dlstrlot, and AOW 
ha presents tha Commisslonera~ Court with a bill 
ror such 8erYloas.' 

In that opinion (No. o-3416), It was stated, among 
other things: 

"Art. 2741 and 2742, V.i.C.S., requires the 
Co&nissionaraf Court to give the metes and bounds o? 
each oo,mmon school district and da8igAata the 83ma 
oaraiully by giving the whole surveys and Darts o? 
surveys with acreage o? whole surveys . . . . And 
the county oler.- is ranulrad to record tha same. . . 
As It is ths duty of the Commisslonara~ Court to 
comply with tha'provlsions o? Art. 2741 snd 2742, , .." 

The ioragolng statement contained In Opinion No. o-3416 
is hare4y expressly overruled. 

This opinion Is not to be oonstruad as holding that the 
county sohool trustees are not authorized to subdlvida a county 
Into school BlatrIots snd make ohsnges In the school district lines 
Stated another way, this oylnlon merely holds thot the County Board 
c? School Trustees has no authority to resurvey all the common 
school dlstriots In a oounty where it It not daslrad to aubdivlda 
the county lnto 8ChOOl dlatrlots or mke obsnges In the school 
dlstrlot 1in88. 

Yours very truly 


