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OFEICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

AUSTIN

GROVER SELLERS

AvTenwey Genendt
Honoraeble Cullen B, Vance _,/\
County Attorney \
Jackson County \
Edna, Texas S
_ P

\"‘\,

Dear Sir: Op n No. 0-6069

15 there any ¢ imita-
tioh within wvhich the mar-

ge}oeremony must be per-
4 formed after the issuance
. N\ AOf s’marriage llocense?

A%

N g
This will,x(ok}ovledge\agee )t of your letter,
dated June 6, 1944, which reads, in pyt, as follows:
VOV NN A
"I woptld &ppreciate opinion from your
office as vhether there“!s any time limits-
tion within whickh the g£e ceremony must
be ormed dfter~the lssuance of a marriage

.,

license., oy

P
\\\ ‘/1
"i‘h(s_tatut;e {Art. %606 R.C.S8.) provides
the time withip which the return must be made
after the terenqny 1s performed, but I have
en

ble to d any statute or decision
prescribing the’ time witbin which the rites of
matrimony-must be sclemnized after the issu-
ance of licehse.”

N
Articles 4604 and 460%c, Vernon's Annotated Civil
Statutes, respectively provide:

"Persons who desire to marry shall pro-
cure from the County Clerk a license directed
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to all persons authorigzed by law to celebrate
the rites of matrimony, which shall be suffi-
cient authority to celebrate such marriage,”

"Before the County Clerk shall issue any
marriage license the man shall produce a cer-

tiricate from a reputable licensed physician
to shov that he Is Iree from &l1 venereal
diseases." (Emphasis ours)

| As & general rule, when a statute preseribes no
time within which an act must be done, then the act ahould
be 4cne within a reasonsble time,

We have still & further basis, In cur opinion
No, 0-5755, dated December 23, 1943, ve said:

"It will be noted that the foregoing stat-
ute pres¢ribes no time that the certificate
from a reputable licensed physician shall re-
main valid for the purpose of issuing a marriage
license. Generally speaking, when a statute
prescribes no tiwme within vhich an act must be
done, then the act should be done within a rea-

sonable time.

"What is & reasonable time within which an
act muat be done ordinarilly means so much time
as is necessary, under the circumstances, and
what the duties require in the particular case.

3ee Words and Phrases, Perm, Ed., Vol. 6, page
76). Stated another way, reasonable time 1is
such promptitude as the situation of the parties
and the circumstances of the case will sllow,
It never means an indulgence in unnecessary de-
lay or in delay occasioned by vain and fruitless
effort to do the act required. dee French v,
I-lewiﬂ, 218 Pa, 1"'13 11 L.R.A, 9"‘ ’ N.S.)

"In ansver to your first question, you are
adviged that it is our opinion that the dertifi.
cate from a reputable and lisensed physicisn re-
mains valid for the purpose of issuing a marriage
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license under Article K608c, supre, for a rea-
‘sopable length of time after the physician has
issued such certificate.

n "
LI T

A public health policy further demands that the
physioian's certificate remain valid for only a reasonable
length of time, This same public poliocy demands that the
. marriage license remain valid for only & reasonable length
of time, If we should hold otherwise, we would, in effect,
negative the purpose of Article 3604e, supra.

It is the opinion of this department, therefore,
that the marriage ceremony should be performed within a
reasonable length of time after the issuance of the license
to marry. We further believe that a reasonable length of
time is sufficiently defined in our foregoing quotation
from our Opinion Ko. 0-5755, supra.

Trusting this satisfactorily ansvers yowr inquiry,

ve are

Yours very truly
ATTORNKEY GERERAL OF TEXAS

\gw@c 0l LL
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Asaist&nt
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