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THE ATTORNEY GENERAL

OF TEXAS

GROVER SEBELLERS AUSTIN 11, TEXAS

ATTORNEY GRENERAL

Honorable Walker Carson
County Attorney
Hudspeth County

Slerra Blenca, Texas

Dear Sir: Opinion No. 0~6151
Re: Whether a person holdlng the
offlce of County Commissloner
ls required by law to be a
property taxpayer.

Your letter of August 7, 1944, requesting the opinion
of this department on the questions stated thereln, ls, in pars,
as followss

"I should 1llke an opinion of your department on % he
following queation:

"7y a person holding the office of County Commission-
er required by law to be a property taxpayer?!

"In brlefing this question, I have been unable to
find any law requiring s person to be a property taxpayer
of the County or State in order fto guallfy for the office
of County Commlssloner.

"In the absence of any statute to such effect, 1t ls
my oplnion that a person 1s not required to be a property
taxpayer to hold the office of County Commissioner.'

We thank you for brlsefing the questlon submittéd end
agree wlth the oplnion expressed by you.

Section 18, Article B, of the State Constitution,

provides in part:

", . . . .Bach county shall in like manner be divided
into four commlssioners preclncts lm each of which there
shall be eleoted by the qualified voters thereof one county
comulssionser, who shall hold his office for two ysars and
until his successor shall be elected and gualified. The
county commissioners so chosen, with the county judge as
presilding offlcer, shall compose the county commlasioners?
court which shall exerclise such powers and jurisdiction
over all county business, as is conferred by this Consti-



Hon. Walker Carson, page 2, 0-6151

tutlon and the laws of the State, or as may be hersafter
prescribed."

Article 2339, Vernon's Annotated Civil Statutes,
reads as follows:

"Each county shall be divided into four commissioners?
precincts, and one commissioner shall be elscted blannually
in each precinct, and esach commissioner shall hold his :

- office for two ysars."

Article 2340, Vernon's Annotated Civil Statutes,
provides:

"Before entering upon the duties of their office, the
county judge and each commissloner shall take the offlcial
oath, and shall also take a written oath that he will not
be directly or Iindirectly Interested in any contract with,
or claim against, the county in which he resides, except
such warrants as may lssue to him as fees of office. Each
commissioner shall execute a bond to be approved by the
county Jjudge in the sum of three thousand dollars, payable
to the county treasurer, conditioned for the faithful
performance of the dutles of his office, that he will pay
over to hia county all moneys 1llegally paid to him out of
the county funds, as voluntary payments or otherwise, and
that he will not vote or give his consent to pay out
county funds except for lawful purposes.”

Article 2927, Vernon's Annotated Clvil Statutes,
provides:

"No person shall be eligible to any State, County,
precinct or munlcipal offlce In this State, unless he
shall be eligible to hold offlce under the Constitution
of this State, and unless he shall have reslded in thils
State for a period of twelve months and six months In the
county, preclnct or munilcipality, In which he offers him-
self as a candidate, next preceding any general or specilal
election, and shall have been an actual bona fide citlizen
of sald county, precinct or municipality for more than six
months. No person ineligible to hold office shall ever
have his name placed upon the ballot at any general or
speclal electlon, or at any primary slection where
candldates are selected under the primary election laws
of this State; and no such Ineligible candidate shall
ever be voted upon, nor have votes counted for hlm, at
any such general, special or prlmary election.”

Generally spesklng, eligibllity to offica»belongs
equally to all persons not excluded by the Constitution or
statutes, and not exclusively or specifically to persons enjoy-
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Ing the right of suffrage; and disabllity to hold office is not
to be imposed on any citlizen except under authority glven by
law. The Leglslature may not change or add to qualifications
for an office, nor take away dlsqualificatlons, that are
prescrlibed by the Constitution. After a careful search, we
have been unable to find any constitutlional or statutory pro-
vision requiring a county commissioner to be a property tax-
payer in order to quallfy as a county commissioner. Therefore,
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department, that a county commissioner 1s not requlred by law
to be a property taxpayer, In order to quallfy as a county
commissioner. Stated another way, if a county commissioner 1s
otherwise qualified under the statutes and Constitution, he is
eligible to hold the office of county commissicner whether he
is a property taxpayer or not.

Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
s/ Ardell Williams

. By

_ Ardell Willisams
APPROVED AUGUST 16, 1944 _ Asslstant
s/ Gao. P. Blackburn .
ACTING ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

APPROVED Opinion Committee
By BWB, Chairman
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