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scquire more than 640 scres ai any one itime, by
purchase or condemnat.on?

"B, Do Articles 5081-B and 6081-D limit
the righos conferred upon lHome Rule cl.ies by
Article 1175, 8ec¢iion 15, with referance %o
acquiring properiy ouilside of the ciLy limics
for parks and playgrounds?"

The answer o your firs. Question is that Arti-
cle 6081b, Vernon's Annotated Civil Statutes, is 2 brecket
lav applicable only Lo cilies of & ceriain populsation by the
1929 census., Ausiin does nol come within the classification
because 1t had leas tbhan 43,000 inhsabiiants by the 1920 census.
Therefore, the anawveyr Lo your question is no.

Article 60814, Vernon'S Annoteted Civil Statutes,
vhich you inquire sbout in your second Question, coniaina pro-
visions which are similar to those contained in Article 6081b,
except that 1t is nol & brackei law. Section 1 of that article
provides:

"sec, 1. That the goverulng body of any
incorporated city in this State mey receive
and hold through gift or under dedicaiion, and
is hereby empovered Lo condemn or to purchase
lands without 1is territorisl limits and within
the county in vhich such city 1s siituated for
ths purpose of establishing end meintainiang there-
on public rocreational parks and playgrounds,
either or both, no one of such perks or playgrounds
vhich may be acquired by purchase or through con-
demmntion to exceed 320 acres in srea and the
totel acreoage outside of the limits of the ciiy
vhich may be acquired by purchase and threough
condemnetion proc¢eedlngs, elther or both, shall
notv exceed 640 acres.”

Saction 6 of Aritlcle 60314 limiis the applicetion
of Becilon 1 to those citles ihat 4o pnolL have conirery provi-
sions in Ltheilr oharters. Seotion 6 provides:

"Rothing heraein conisained shall be
constmicd &s repesling any provisions of any
special charter o any incorporsted city, but
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the povers, terma and proviesions hereof shall
exist a3 alternative povers, terms amd provisions
¢f any such special charter and any ciiy which
shall hereafter adopt or smend its own charter
under the terms of the Eome Rule proviasiona of

the Conatitution may provide in any such churter
or amendments thareto provisions on the subject
covered hereby other than and differing from those
herein provided."”

Section 1 of Article XXVI of the charter of the
City of Austin (19358) authorizes the City Council to acquire
land outaide the city limiis for parks and playgrounds, as
rfollows:

"The City Council shall have pover
to acquire lspd inside or ocutside of the cor-
porate boundaries of the City of Austin, by
purchass or condemnation, for the purposs of
establishing or enlarging any park, parkvay or
playground, and to improve, equip, asintain
and regulats the usg of game, &nd the applica-
ble provisions of the laws of lhe State of Texas
relating to emlnent domain are adopted and made
a part of this Article and shall apply in con-
demnation proceedings hereunder, but the City
of Auatin shall not be required to execute the
bond referred to in said laws.”

Article 60814, tharefore, does not limit the
amouni of land which the City of Austin may acquirs by con-
denmation and purchase ouiside the city limits for parks
and playgrounds under Article XXVI of the City Charter. This
1s & speclal charter and it is not repealed by Apticle 60814.
Also, Austin is & Home Rule City and it is expresesly suthoprlezed
by Secilon 6 of Article 60814 to "provide in aeny such charter
or smendments thereto provisions on the subject covered hereby
other than and differing from those herein provided." We,
therefore, ansver your sscond question no.

In viev of our ansvers to your first iwo Quesiions,
it becomes unnecessary Lo ansver your third question.

Your Question Ro. 4 is an abstract question as
far as the City of Ausiin is concerned. Ariicle 6081b, in
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Section 6§ and Ariticle 60816, in Section 6 (copied above) each
provide that “mothing oconteined in this act shall be con-
sLrued as repealing any proviaions of any speclisl charter of
any incorporeted oliry, The City of Austin has 1n Arcicle
XXVI a special provision on parks and playgrounds which
glves it greaiLer povers than Article 6081d., It is true ithat
Section 15 of Article 1175, Revised Civil Statutes, 1925,
confers the same powers on Lhe City of Austin as (o acquiring
perks snd playgrounds outside the city limits as does Arti-
cle XXVI of the City Charter. It is not necessary, hovever,
to pass on vhether Article 6081d limits the povers conferred
on Home Rule Cities by Seoclion 15 of Article 1175 because
Article 6081d, by ite own provisions, is not applicable to
cities like Austin wvhich have a special charier provision on
the subject of parka and playgrounds vhich is othsr than and
dirfers from Articles 608ld, We, accordingly, find no necess-
ity for ansvering your fourth question.

Trueting that the foregoing gives you the
information desired, ve are

Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By 7 Fagan Dickson

Assistani
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