
THE ATTORNEY GENERAL 

Honorable Fred L. Blundell 
District Attorney 
22nd Judicial District 
Lockhart, Texas 

Dear Sir: Opinion NO. o-6251 
Re: The use of pasters or stickers 

on ballots in the general elec- 
tion under the facts stated. 

Your letter of September 27, 1944, requesting the 
opinion of this department on the questions stated therein, 
is in part, as follows: 

"Our County Judge, M.O. Flowers, recently 
died, after having been elected as the Democratic 
Nominee for the next term. The Democratic Com- 
mittee met, but failed to certify a name to be 
placed on the ballot as the Democratic nominee; 
so a write-in campaign will be conducted for the 
office in the General Election on November 7th. 

"The question has been brought up as to 
whether OP not it would be legal for a candidate 
to distribute gummed strips of paper, with his 
name printed thereon, to be pasted on the ballot 
when the voter casts his ballot, instead of writ- 
in the name of the candidate on the ballot.'! 

Generally speaking as stated in Corpus Juris Secundum. 
vol. 29, P. 262; 

'In some jurisdictions, statutes barring the 
use of stickers or pasters on ballots have been 
sustained; and, under some provisions, the placing 
by a voter on a ballot of a paster OP sticker with 
the name of the candidate written or printed there- 
on rendered invalid the ballot or the vote attempted 
to be so cast; but under other statutes the elec- 
tors may use printed pasters for the insertion of 
names not on the ballot instead of writing them in 
the space reserved for their reception, although in 
some jurisdictions the use of pasters is authorized 
only in case of removal, death, or resignation of 
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the candidate after printing of the ballots. 

"Pasters substantially conforming to statutory 
requirements are sufficient, but ballots containing 
stickers on which the name of the candidate is var- 
iously and substantially misspelled cannot be 
credited to such candidate; and a sticker which 
is so noticeably different in color from the bal- 
lot that it can be seen through the paper cannot 
be used. 

"Stickers or pasters must be used In the 
manner and in such places on the ballot as may be 
prescribed by statute, but mlnor departures from 
the terms of the statute, where there has been 
substantial compliance and the intent of the voter 
can be asr;ertained, do not invalidate the ballot. 
. 0 e . 0 

Article 2979, Vernon's Annotated Civil Statutes, pro- 
vides: 

"If a nominee dies or declines his nomination, 
and the vacancy so created shall have been filled, 
and such facts shall have been duly certified in 
accordance with the provisions of this title, the 
Secretary of State or county judge, as the case may 
be, shall promptly notify the official board created 
by this law to furnish election supplies that such 
vacancy has occurred and the name of the new nominee 
shall then be printed upon the official ballot, if 
the ballots are not already printed. If such decli-~ 
nation or death occurs after the ballots are printed, 
OP due notice of the name of the new nominee is 
received after such printing, the official board 
charged with the duty of furnishing election supplies 
shall prepare as many pasters bearing the name of 
the new nominee as there are official ballots, which 
shall be pasted over the name of the former nominee 
on the official ballot before the presiding judge of 
the precinct irdorses his name on the bellot for 
identification, No paster shall be used except as 
herein authorized, and if otherwise used the names 
pasted shall not be counted." 

The foregoing statute is the only one we have been able 
to find authorizing the use of pasters and such statute pre- 
scribes the manner in which the pasters shall be used. It. fur- 



Honorable Fred L. Blundell, page 3 o-6251 

ther provides that no pasters shall be used except as authorized 
by said statute, and if otherwise used the names pasted shall 
not be counted. Under the facts stated in your letter it is 
clear that the foregoing statute does not authorize the use of 
pasters under said facts and circumstances presented in your 
inquiry. Therefore, it is our opinion that pasters delivered 
by a candidate with his name printed thereon cannot be legally 
pasted on the ballot where the voter casts his ballot, instead 
of writing the name of the candidate on the ballot. Stated 
differently if the voter desires to vote for the candidate in 
question he may do so only by writing his name in on the bal- 
lot. 

In connection with the foregoing statement we direct 
your attention to Articles 2978, 2981 and 3009, Vernon's Anno- 
tated Civil Statutes. 

This department held in an opinion written July 2, 1936, 
Vol. 372, P. 518, Letter Opinions of the Attorney General's 
Office, that the candidate for constable who failed to make ap- 
plication~ within the time required by law to have his name placed 
on the ticket may nevertheless have his name written on the bal- 
lo,t by each individual voter, but it may not be stamped on the 
ballot with the rubber stamp. This opinion, we believe, supports 
our answer to your question. 

Summriz~iIg, you are advised, that pasters n?ust be used 
in the manner and in such places on the ballot es may be pre- 
scribed by the statu,tes and that our statutes do not authorize 
the use of pasters under the facts and circumstances under con- 
sideration. 

'Yours very truiy, 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

AW:fo:wc 

APPROVED CCT 10, 194" 
s/:Grover Sellers 
ATTORNEY ';EKERAL OF TFYJS 

BY s/Ardell Williams 
Ardell Williams 
Assistsnt 
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