
E ATTORNEY GENERAL 

OFTEXAS 

Honorable L. A. Woods 
State Superintendent of Public Instruction 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. o-6262 
Re: Authori.tg of State Board of Edu- 

catlon to change any textbook 
adopted for any grade to any other 
grade from time to time. Also re- 
lated question. 

Your communication to this department, dated November 
2, 1944, reads in part as follows: 

"Article 2851 of the Revised Civil Statutes 
provides, in part, that - Textbook contracts and 
bonds shall be prepared by the Attorney General. 
The Attorney General's Department, some years ago 
prepared the contract form which the State Board 
of Education has been using to contract with text- 
book companies on regularly adopted textbooks. 

"At recent meetings of the State Board of 
Education two resolutions were passed, copies of 
which are attached hereto. 

"The State Board of Education has ordered 
these two resolutions to be included as part of 
the contractual agreement between the textbook 
company and the State Board of Education. 

"Since It is the duty of the Attorney General 
to prepare the contract forms, Is it permissible 
for the State Board of Education to make the above 
mentioned resolutions a part of the contractual 
agreement? 

"One resolution provides that "Any textbook 
adopted for any grade may be changed to any other 
grade from time to time by the State Board of Ed- 
ucation, and be subject to and in accordance with 
the rules as prescribed by the State Board of Ed- 
ucation from time to time.' 
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"It appears that this resolution may be in con- 
fllct with Article 2860 of the Revised Civil Statutes. 

"I would like to know whether the State Board of 
Education has the authority to adopt a textbook for 
one grade, and then, by Board order, during the life 
of the contract, designate that the book shall be 
used in some grade other than the one for which it 
was adopted?" 

We shall answer your questions in the order submitted. 

Article 2851, Vernon's.Annotated Civil Statutes, pro- 
vides, among other things, that the text-book contracts and 
bonds In connection therewith "shall be prepared by the Attor- 
ney General." The forms for such contracts and bonds have 
heretofore been prepared by this department. Such forms have 
heretofore been used by the State Board of Education for the 
purposes intended. The purpose of this provision, in our 
opinion, was to make sure that such contracts and bonds con- 
formed to the statutory requirements. As long as no provisions 
therein conflict with such requirements, we know of no reason 
why approval should not begiven by this department, regardless 
of by whom such provisions were inserted. It is to be noted 
that at the end of each contract and bond appear the prlnted 
words "APPROVED AS TO FORM:" Underneath said words is a line 
for signature. Underneath said line are the printed words 
"Assistant Attorney General." Thus, the construction of said 
provision by this department attaches to the legality of form 
rather than to preparation. The legality of such contracts is 
not based upon who prepared same. Their legality is based upon 
their contents and conformity to the statutes. Should such 
contracts contain provisions repugnant to and in conflict with 
statutory requirements, same should not receive the approval 
of this department. It follows, therefore, that any proposed 
changes in the contract forms heretofore prepared by this de- 
partment should first be submitted to us for an opinion as to 
their legality. By such procedure, the likelihood of illegal 
provisions and resulting delays can be avoided. 

The resolution and stipulation in eluded in each con- 
tract regarding the manufacturing specifications and standards 
for free textbooks do not conflict with any statutory provi- 
slons. It is therefore our opinion that same are legal and 
will receive our approval. 

It is the further opinion of this department that the 
resolution and stipulation included in each contract, regard- 
ing the change of any textbook adopted for any grade to any 
other grade from time to time h the State Board of Education, - 
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Is in conflict with certain statutory provisions. It is there- 
fore our opinion that same are illegal and cannot receive our 
apprbval. 

'IA11 persons are presumed to know the law and 
to have contracted with reference to it. The laws 
which subsist at the time and place of the making 
of a contract and where it is to be performed enter 
Into and form a part of it, as If they were ex- 
pressly referred to or incorporated in Its terms; 
and the contract must be construed with reference 
to them." 10 Tex. Jur., pp. 316-317, par. 182. 

At an election held on November 6, 1928, Section 8 of 
Article 7 of our Constitution was amended to read as follows: 

"The Legislature shall provide by law for a State 
Board of Education, whose members shall be appointed 
or elected in such manner and by such authority and 
shall serve for such terms as the Legislature shall 
prescribe not to exceed six years. The said board -- 

as may be prescribed h 

P. 
Thereafter, by Acts of 1929, 41st Legislature, 2nd C.S.; 

12, Ch. 10, the present State Board of Education was created, 
with certain powers and duties prescribed. Said Chapter 10 
is listed In Vernon's as Arts. 2675b-1 to 2675b-10 both in- 
clusive. Certain powers and duties of said Beard a;e listed 
under Art. 2675b-5. Subdivision (e) thereof reads as follows: 

"The State Textbook Commission shall no longer 
meet or function after the taking effect of this Act 
(Arts. 2675b-1 to 2675b-10, supra), and the duties 
heretofore devolving by law upon the State Textbook 
Commission shall be performed b the State Board of 
Education, createTin this Act 
2675b-10, supra), 

s- -- Arts.mb-1 to 
and the State Board of Education, 

hereby created shall for the purpose of disposing 
of textbook matters meet at times and places that 
the State Textbook Commission is required to meet 
and act under existing law." (Emphasis ours) 

Section (f) of said Art. 2675b-5 reads in part as fol- 
lows: 

"Said Board of Education shall appoint a Text- 
book Committee to be composed of five members, each 
of whom shall be s experienced @ active educator 
engaged in teaching, & the &lic schools & Texas, - 
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and it shall be the duty of said Textbook Committee, 
to examine the books submitted for adoption and 
make their recommendations in writing to said State 
Board of Education relative to the teachable value 
of the books submitted respectively. The Textbook 
Committee, provided for hereln, shall hold their 
meetings when and where said State Board of Educa- 
tion shall determine . . . . . .' (Emphasis ours.) 

Art. 2843, V.A.C.S., provides In part as follows: 

"The Textbook Commission (whose duties have been 
transferred by Art. 2675b-5, supra, to the State Board 
of Education) . . . . shall have authority to select 
and adopt a uniform system of textbooks to be used in 
the public free schools of Texas, and the books so 
selected and adopted shall be prlnted In the English 
language, and shall include and be llmited to text- 
books on the following subjects: . . . . 

"Said Textbook Commission shall also adopt a 
multiple list of books for use in the high schools 
of the State, said multiple list including not 
fewer than three (3) nor more than five (5) text- 
books on the following subjects:. . . . and for 
each high school branch of study any one of several 
of the textbooks of said multiple list adopted for 
the subject may be selected; provlded, however, 
that the several textbooks do not exceed the allow- 
able number equivalent to one textbook for and used 
in any hfgh school as the textbook or In such a 
branch in that high school, but when such book or 
books is or are ~0 chosen h local authorities from 
the multiple list adopted such book or books shall 
be continued In that high school for the entire 
five (5) years of the adoption period. Provided, 
however, that the multiple list herein provided for 
shall apply to all high schools classed by the 
Department of Education as high schools of the 
first class. For use in all other high schools 
a uniform system. &textboo& on each subject men- 
tloned above shall be selected by the commission; 
provided, that In any city or Independent school 
district having more than one high school of the 
first class said city or independent school dls- 
trict shall adopt from asid multiple list for use 
in each of.said high schools the same books and 
shall use said books~ so adopted for a period of 
not less than five (5) years. 



. 
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“Specific rules as to the manner of the se- 
lection of books by the high school %arbemade 
by the State Textbook Commission. 

“The commission, as herein provided for , shall 
adowt textbooks 2 accordance with the provisions 
of~~~this Act for every public free school in this --e 
State and no public free school in this State shall 
use any textbook unless same has been previously 
adopted and approved by this commission; and the 
commission shall prescribe rules under which all 
textbooks adoDted and aDDrove& shall & _introGed 
or used be z in theuublic schools of the State.ff 
mphasis 0urs.r 

While said Art. 2843 has been amended in 1941 by the 
47th Leg., 
was brought 

p. 1388, Ch. 627, the last above quoted paragraph 
forward in said amendment exactly as It appeared 

in the original act passed by the 39th Legislature Acts of 
1925, p. 417, Ch. 176, Section 5. Said Section is listed as 
Art. 2843 of the 1925 Revised Statutes. 

Section 22 of said Ch. 176 appears in the Revised Stat- 
utes of 1925 as Art. 2860. 
of 1927, 40th Leg., 

This article was amended by Acts 
p. 308, Ch. 213, par. 8. 

as amended, in Vernon’s Ann. 
It is listed, 

reads as follows: 
Civ. Stat. as Art. 2860, and 

“The books adopted, by the commission under 
the provisions of this Act shall be introduced and 
used as textbooks to the exclusion of all others 
in public free schools of this State for such per- 
iod of years as may be determined by the commission 
not to exceed six years in any case; provlded the 
right to the exclusive use of new books during the 
first three years of the term of any contract shall 
be waived by the contracting publishers to provide 
for the gradual introduction of new books; and pro- 
vided further that nothing in this Act shall be 
construed to prevent or prohibit the trustees of 
school districts from purchasing textbooks with the 
local maintenance funds and furnishing free text- 
books to the students in the event that no con- 
tracts are made by the State. Acts 1927, 40th Leg- 
islature, p. 308, Ch. 213, B 8." 

The amendment only substituted “three” for “two” in the 
clause “provided the right to the exclusive use of new books 
during thf first two years,” and “shall” for “mag” and publish- 
ers” for parties In the clause “may be waived by the con- 
tracting parties.” The final clause, “Said Commisslon shall 



Honorable L. A. Woods, page 6 0 -6262 

not contract for any book of which any member of the nominating 
committee, or any member of said commission Is or may be author," 
was also omitted in said amendment. 

It will thus be seen that the amendments to both Arts. 
2843 and 2860, R. C. S. 1925, did not change the meaning of 
either article in reference to the introduction and ~88 of 
textbooks in the public free schools of Texas. In this con- 
nection, said articles are the same as originally enadal by 
the 39th Legislature in 1925, p. 417, Ch. 176, Sections 5 and 
22. Art. 2843 empowers the commission (now State Board of 
Education) to "prescribe rules under which all textbooks 
adopted and approved shall bf introduced QT w by or in the 
public schools of the State. Art. 2860 provides that "The 
books adopted . . . under the provisions of this Act shall be 
used as textbooks to the exclusion of all others in public 
free schools of this State for such period of years as may be 
determined by the commission (now State Board of Education), 
but not to exceed six years in any case." If, therefore, there 
is any conflict in these two provisions, the one quoted from 
Art. 2860 must control. "Where irreconcilably conflicting 
acts are passed at the same time, or where parts or sections 
of the same act are in irreconcilable conflict, the act or 
provision later in position prevails as the latest expression 
of the legislative will, and repeals the other in so far as 
there is irreconcilable conflict." 39 Tex. Jur. pp. 139-140, 
par. 74. 

It Is our opinion, however, that no such conflict ex- 
ists. In the case of American Book Co., v. Marrs, Superintend- 
ent, (Tex. Sup.) 253 S.W. 817, it was held that the State 
Board of Education had the following exclusive powers regard- 
ing free textbooks: (1) to ascertain the number of books 
needed; (2) to determine the amount and set aside from the 
available school fund the necessary funds for the purchase of 
same; (3) and to determine who are contractors with the State. 
Also, that it Is the duty of said Board to purchase and distri- 
bute free textbooks under the management of the Superintendent 
ofubllc Instruction. Said case is referred to and followed 
in the Supreme Court case of Charles Scribner's Sons v. Rarrs, 
Superintendent, in 262 s .w. 722, which is most Instructive 
concerning the history of free textbooks in our State. The 
two cases just referred to were rendered in 1923 and 1924 re- 
spectively. The State Textbook Commission was thereafter 
created and empowered with the performance of certain duties. 
Acts of 1925, 39th Leg., p. 417, Ch. 176. However, by Acts of 
1929, 41st Leg., 2nd C.S., p. 12, Ch. 10, par. 5 (Art. 267513-5, 
V.A.C.S.), said duties were transferred to the State Board of 
Education. Under our present Constitution and statutes, the 
exclusive powers of said State Board regarding free textbooks 
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are the same as listed in the American Book Co. case, supra. 
We find no authority, either expressed or implied, whereby 
any textbook adopted for any grade may be changed to any other 
grade from time to time by the State Board of Education. Such 
procedure would be in direct violation of the exclusion pro- 
vision contained in Art. 2860, supra. It would also conflict 
with paragraph 8 of the textbook contract form prepared by 
this department, which is based on said Art. 2860, and reads 
as follows: 

"The textbooks covered by this contract will be 
introduced and used gradually in the public free 
schools of Texas during the first three years of the 
term of the contract, the details to be determined 
by the State Superintendent of Public Instruction 
subject to the approval of the State Board of Educa- 
tion. During the remaining years of the contract 
period, said ~111 be used in all 
public free schools of the State of Texas to the 
exclusion of all others of the same grade and on the 
same subject." 

Said paragraph just quoted is also in furtherance of 
the provisions of Art. 2870, R.C.S., 1925, which reads as fol- 
lows: 

"The purchase and distribution of free text- 
books for the State shall be under the manage- 
ment of the State Superintendent of Public Instruc- 
tion, subject to the approval of the State Board 
of Education." 

Article 2844, V.A.C.A., provides for adoptlon of sup- 
plementary readers for the first seven grades and such other 
supplementary books for use In said elementarg grades. Such 
supplementary books shall only be used to supplement the 
basal book on reading. -- "In no case shall supplemental books 
be adopted for other subjects." 

~Sections 1 of Art. 2911a, V.A.C.S., provides for the 
designation of certain grades or sections of grades in elemen- 
tary schools in which the Spanish language may be taught. 
Section 2 of said article provldes for the purchase and dls- 
tribution of textbooks for such instruction in such grades or 
sections of grades so designated. 

Except as hereinabove stated, we have found no statutes 
which speclfg that textbooks in any subject shall be adopted 
for a particular gradeor grades. It appears therefore that 
such books are provided on the basis of subjects and not on 
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the basis of grades. 

Art. 2656, V.A.C.S., charges then State Superintendent 
with the admlnistratlon of the school laws and a general su- 
perintendency of the business relating to the public schools 
of Texas. 

Art. 2657, V.A.C.S., requires the State Superintendent 
to "advise and counsel with the school officers of the 
counties, cities and towns and school districts as to the 
best methods of conducting the public schools." He is also 
empowered thereby to issue instructions and regulations bind- 
ing for observance on Q officers and teachers In +& cases 
wherein the provisions of the school law may require interpre- 
tation - - - , also in cases that may arise in which the law 
has no provision, and where necessity requires some rule in 
order that there may be no hardships - - -, and no delays or 
inconvenience in the management of school affairs." (Emphasis 
ours .) 

It is clear, therefore, that in all instances not other- 
wise provided by statute, the grade levels for instruction in 
required or permitted subjects must be determined and fixed by 
the State Superintendent of Public Instruction. When such 
grade levels are thus established, It is the duty of the State 
Board of Education to adopt textbooks In said subjects based 
on the teachable value of said books for said grade levels. 
Sectlon (f) of Art. 2675b-5, supra. After said textbooks have 
been so adopted In conformity with our statutes, same shall 
be introduced and used as such to the exclusion of all others 
on said subjects in their respective grade levels. They are 
to be thus used for such period of years as may be determined 
by the State Board, of Education, not to exceed six years in 
any case. Art. 2860, supra. Books chosen from the multiple 
list of books adopted for use Yn the high schools of Texas, 
shall be continued in the respective high schools In which 
said books are chosen for not less than five years of the adop- 
tion period. Art. 2843, V.A.C.S. 

It therefore is the opinion of this department that 
your last question submitted must be answered in the negative. 
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Very truly yours, 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/L. I-I. Flewellen 
L. H. Flewellen 

LHF:1w:wc 

APPROVED DEC. 5, 1944 
s/Grover Sellers 
ATTORNEY GENERAL CF TEXAS 

Approved Opinion Commlttee By s,kFG Chairman 


