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Dear Sir: Opinion No. U-6%423
' Re: Is it mendatory that the county
clerk or one of his deputies
attend all meetings of the com-
missioners' court as ex officio
clerk thereof, and another ques-
tion.

"We ackhnowledge receipt of your request for an opinion
on the above matters, said request being as follows:

"1. Is it mandatory that the County Clerk

or one of his deputies sttend all meetings of the
Commissioners Coqrt_asrex officio Clerk thereof?

"2, Is it mandatory that the County Clerk
attest the minutes of.the Commissioners Court if

neither the County Clerk nor any of his deputies
vere present at the session of the Court and have

no personal knowledge of the proceedings included
In the minutes?

"3. In the event the County Clerk is not in
attendance at the meetings of the Commissiohers
Court as Ex offlicio Clerk, and orders are passed and
other business transacted and the County Clerk fails
to attest the minutes of the Court, will such faill-
ure invalidate the orders and proceedings of the Court?"

Article 2345 of Vernon's Annotated Civil Statutes is as
follous:

"The county clerk shall be ex-officio clerk
of the commissioners court; and he shall attend
upon each term of sald commissioners court; pre-
serve and keep all boocks, papers, records and
ef'fects belonging thereto, 1ssue all notices,
writs and process necessary for the proper execu-
tion of the povwers and duties of the commigsioners
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court, and perform all such other duties.as may
be prescribed by law."

Article 2349 of sald statutes 1s as follows:

_ "The court shall require the county clerk to
keep sultable books 1n which shall be recorded
the proceedings of each term of the court, which
record shall be read and signed after each term
by the county judge, or the member presiding and
attested by the clerk. The clerk shall also re-
cord all authorized proceedings of the court =
between terms; and such record shall be read and
signed on the filrst day of the term next after
such proceedings occurred."”

The general rules 30vern1ng the keeping of the records
of the commlssioners court are found in 11 Tex. Jur., Sections
41 and 42, pages 570-572 in the following language:

"Records of Proceedings - Authenticetion -
Seal - The Commissioners Court is required to
record upon suitable books the proceedings of
each term of court; and the minutes are required
to be read over and signed by the county judge
or the member presiding and attested by the
clerk. All authority exercised by the court
mist be evidenced in that manner. It 18 not
necessary that a single book shall contain the
record of the court's proceedings; various books
may be kept In which proceedings relating to
particular matters may be properly recorded.
Each book kept and used for this purpose 1is,-
within the meaning of the law, a minute-book,
and the entries therein made are minutes.

"Commissioners' courts are courts of record,
and they mst authentlicate all official acts, 1If
such authentication is required, by & seal pre-
scribed by statute.

"Entry of Orders - The requirement that every
official act of the commissioners' court shall be
evidenced by an order entered upon the minutes of
the court has been modified to the extent that
where an order 1s shown to have been actually mede
by the court, and has been acted upon, the omission
of the c¢lerk to record the order wilill not render 1t
or the scts done in pursuance thereof void. Al-
though an order of the commissioners' court has
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never been entered upon the court's minutes, 1t
may nevertheless be proved by parol evidence and
glven effect. The rule is necessarily different
vhere an order 1s required by the terms of a
special statiite to be entered of record, or where
a general statute declares that such order shall
be bold unless recorded. It 1s held that the™
evidence to establlish a contract must be contained
in the written proceedings of the court. Howvever,
if the court fails to place an order upon the
minutes at the time when 1t 1s made, as required
by law, the order may be entered upon the minutes
at a subsequent regular or special session.

In the case of landa vs. State et gl, I31 S.VW. 321 wrlt
dismissed, the San Antonio Court of Civil Appeels had under éon-
sideration a matter where complaint was made because extracts
from the minutes of the commissioners' court were read in evi-
dence without first showing that such minutes had beefl signed -
by the judge and attested by the tlerk, as provideéed for by Art.
2349, but the Court of Civil Appeals overriiled such contention’
on the ground that the provislons of said article are directory
and not mandatory.

The latest announcement of this rule 1s found in the -
cagse of Weaver vs. Commissioners' Court of Nacogdoches County,
146 s5.W. (2d) 170, wherein the Commission of Appeals was pass-
ing upon the contention that a certain order signed by the county
judge and tliree commissioners was the action of sald officials
personally and not an officlal order, and that it should have
been entered upon the minutes of the commissioners' céurt. In
overruling such contentions, the court held as follows:

"It is well settled that an order of the com-
missioners' court actually passed 18 not vold be-
cause not entered upon the minutes of the court,
end the fact that 1t was made can be shown by
parol evidence, Mecom v. Ford, 113 Tex. 109, 252
S.W. 491. See also Whitaker v. Dillard, 81 Tex.
359, 16 S.W, 1084." If the action of the court -
can be proven by parol evidence certainly 1t can
be proven by circumstances.

- We quote and adopt the following from our opinion No.
0-6318, which had to do with a somewhat similar matter:

"It 1s uniformly held that the Commissioners'
Court 1s a court of record. Gano v. Palo Pinto
County, 8 S.W. 634; Bradford v. Moseley, 223 B.W.
171. Article 2349 above quoted necessarily makes
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it so. Any court whose proceedings are required
by law to be recorded in minutes or books kept
for that purpose is a court of record.

"The word 'proceedings' 1s used here in its
ordinary sense, and means the official functions
of the court. Buch functions are not limited to
any particular class of functions, 'but on the
contrary they include every official act done by
the members of the court in the course of their
sitting. This would include a pertlnent motion

‘"made by any member of the court In the course of
passing & resolutioifi or order whatsoever. Such
motion 1s an integral pert of the resoIution or
order. Furthermore, a motion made by a member
of the court duly in session iIs itself a ‘proceed-
ing' in the regular and ordinary vay, and, ve '
think, should be entered upon the minutes, whether
such motion receives a second or not. In parli-
amentary usage in such a case the motion Is lost
for want of a second, and 1s thus effectually
disposed of. '

"A good reason is easily assigned, if reason
for the statute Were redquired, why such proceed-
ings should be made a matter of record. The
Commissioners' Cou?rt 18 s court of general jurls-
diction in this State, and as we have seen ls a
court of record. It is a court of ftremendous
importance, since it has jurisdiction over the
county affairs of the county. The publlc has a
deep concern with the official 'acts of such court,
and its proceedings therefore are of such impor-
tance as that an accurate record should be kept
for the general information of the public concerned.
Moreover, while it sometimes happens that the fail-
ure to meke a minute of certalin proceedings is not
fatal to the validity of theé same (See Landa v.
State, 131 S.W. (2d) 321,) and that the validity
of an order properly passed 1is susceptible of
proof, and the order may be proved by oral testi-
mony zMecom v. Ford, 252 S.W. U491), nevertheless,
the statutory requirement for duly recorded
minutes, attested by the proper officers, 1s the
safer way, and matters of such importance should
not be left to the difficult and sometimes un-
certain method of proof dehors the record.”

It has been held that the provisions of thé statutes
hereinsbove referred to making it the duty of the county clerk,
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elther in person or by deputy, to record the proceedings of
each term of the commissioners' court are directory only and
not mandatory, and that the fallure of the county clerk of his
deputy to perform such services will not invalldate the orders
and proceedings of the commlssioners' court insofar as they
affect public or private rights. Hovever, it was not intended
that the statutory provisions requiring the county clerk to
attend upon and record the proceedings of each term of the com-
missioner's court should be disregarded. Art. 5970 of V. A.C.S.
provides that a county clerk may be removed from offlcée by the
judge of the district court for incompetency or official mis-
conduct, "official misconduct" being defined by Art. 5973 of
sald statute as follows:

"By 'official misconduct' as uséd herein with
reference to county officers, is meant any unlav-
ful behavior in relation to the duties of his
office, wilful in its character, of any officeér
intrusted in any manner with the administration
of justice, or the execution of the laws; and’
includes any wilful or corrupt failure, refusal

or neglect of an officer to perform any dut
enjolned on him by law. __lEmphasis oupsi

We trust that thils satisfactorily ansvwers your inquiry.

Yours very truly,
ATTORNEY GENERAL QF TEXAS

By s/Jas. W. Bassett:
Jas. W. Bassett
Assigtant

JWB :LJ :vwe

APPROVED MAY 12, 1945
s/Carlos C. Ashley
FIRST ASSISTANT
ATTORNEY GENERAL
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