
Honorable George I-I. Sheppard 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-6438 
Re: Methods of selling real estate 

by the State or other taxing 
unit purchasing property at tax 
foreclosure sale, when such sala 
by such taxing units are d,uring 
the six months period after the 
expiration of the redemption 
period. 

We have your letter of February 23, 1945, requesting 
that we advise you the proper reply to make to a letter from 
the County tax collector at Breckenridge, Texas. Said offl- 
cial states in his letter that on a tax foreclosure, the State 
purchased property for itself and for the benefit of other 
taxing units, acting, we assume, under the provisions of 
*Article 7345b, Revised Statutes. At the expiration of the 
two years redemption period, the county tax collector adver- 
tised said property for sale on sealed, bids, which bids have 
been received and the highest bidder ascertained. 

Three questions are asked: (1) Can said tax collect- 
or sell the property in the manner above outlined and execute 
a deed therefor? (2) Or does the property have to be adver- 
tised as a sale under execution and sold by the sheriff? 
(3) When property is brought by a taxing unit other than the 
State, how can such taxing unit sell ~such property during the 
six months period following the expiration of the redemption 
period? 

We are referred in said letter to the decision of the 
Eastland Court of Civil Appeals in the case of Dennis v. 
Little, 184 S.W. (2d) 516. This decision has now been reversed 
by the Texas Supreme Court and motion for rehearing has been 
denied.~ See Little v. Dennis, 14 Tex. Sup. Ct. Rep. 333. 

The court In that case, speaking through Justi.ce Sharp, 
held that where the State purchases at a tax foreclosure sale, 
the law doesnot authorize a private sale by the State and that 
Article 7328, R. S., must be followed in making such sale. 
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That article provides that when land thus purchased'by the 
State is not redeemed during the time provided by law, the 
sheriff shall sell the same at public outcry "in the manner 
prescribed for the sale of real estate under execution. ;..' 
This~ contemplates a sale at public auction at the county court- 
house door on the first Tuesday of the month between the hours 
of 10:00 A.M. and 4:OO P.M. Article 3804, R. S. 

owe answer the first question in the negative and the 
second question in the affirmative. The sale must be made by 
the sheriff as provided, in Article 7328, R.S. 

The answer to your third questionrequires a c.onsider- 
ation of the first paragraph of Sectl,on 9, Article 7345b, R.S., 
which provides: 

"If the property be sold to any taxing unit 
which is a party to the judgment under decree of 
court in said, suit, the title to said property 
shall be bid in and held by the taxing unit pur- 
chasing same for the use and benefit of itself 
and all other taxing units which are parties to 
the suit and which have been adjudged in said suit 
to have tax liens against such property, 'pro rata 
and in proportion to the amount of the tax liens 
in favor of said respective taxing units as es- 
tablished by the judgment in said suit, and costs 
and expenses shall not be payable until sale by 
such taxing unit so purchasing same, and such prop- 
erty shall not be sold by the taxing unit purehas 
ing same for less than the adjudged value there- 
of or the amount of the judgments against the prop- 
erty in said suit, whichever is lower, with,out 
the written consent of all taxing units which in 
said judgment have been found to have tax liens 
against such property; and when such property is 
sold by the taxing unit purchasing same, the pro- 
ceeds thereof shall be received by It for account 
of itself and all other said taxing units adjudged 
In said suit to have a tax lien against such prop- 
erty, and after paying all costs and expenses, 
shall be distributed among such taxing units pro 
rata and in proportion to the amount of their tax 
liens against such property as established in said 
judgment. Consent in behalf of the State of Texas 
under this Section of this Act may be given by the 
County Tax Collector of the county in which the 
property is located." 

Under the provisions of the above statute, we advise 
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that the other taxing unit purchasers inquired about may, dur- 
ing the six months period following expiration of the period 
of redemption, sell property for not less than the minimum 
sale price set by the statute, or for a less amount with the 
written consent of the other taxing units. The provisions of 
Article 7345b are cumulative of and in addition to other laws 
on the subject,~ (Section 13 of said statute) but, in case of 
conflict, Article 7345b controls. Subject to the limitations 
mentioned In the first sentence of this paragraph, said~taxlng 
units may sell the property in whatever manner the law provides 
for the sale of realty by a particular unit. 

For ,example, salesof realty by a county are governed 
by Article 1577, R.S., which provides that the commissioners'~ 
court may, by order entered on its minutes, appoint a commis- 
sioner to sell the property at public auction, the deed to be 
executed by such commissioner. The inquiry here is by a county 
official and so we have referred you to the law governing coun- 
tg sales. If you should desire information concerning any 
other specific taxing unit, we will be pleased to go into the 
matter further. 

Very truly yours 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

JAS:db:wc 

APPROVED JUR 1, 1945 
s/Grover Sellers 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/J. Arthur Sandlin 
J. Arthur Sandlin 

Assistant 

Approved Opinion Committee By s/BWB Chairman 


