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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

GROVER SELLERS
ATTORNEY GENERAL

gunnel}s County
Ballinger, Texas

Dear Sir: ' gpinion No. 0;6464 “*\;::\}S
e? he isa
Whejirox, the Comnisalq o

c
t of\Runnels Coun
¥ g N0 the County
nldi ional oompensation
i

Honorable Roy L. Hill
County Attorney \

books for the
issioners,

Your lettey of Me 5, 1945,\requesting the opinion
Quedion stqted therein, is in part,

_eping for the respective Com-
paying her out of County funds for

erstand this method of kneping
her prevalent over Texas, and if
so, will please mail me a copy of the opinion.
If you 30 not have this question prepared from &
former opinion, then will you please advise, if
in your opinion the Commissioners Court has the
authority; to have their individual accounts kept,
and pay for such services with County Punds?"
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The letter of the County Judge addressed to you,
and referred to in your letter as quoted above is in part as
follows:

"In the case of Stephens et al v. Mills County
113 S. W. 2 D page G344, The court passed on vhsther
or not there was a contract between the County Trea-
surer and the Commissioner Court; for paying the
Treasurer sxtra money for the work she did for the
commissioners outside of her regular officisl duties
as County Treasurer.

"The question I want to know is, can the Con-
missioners court pay out of their road and bridge fund
money to the County Treasurer for keeplng separate
books for e¢ach Commissioners precinct, making a mon-
thly itemized statement as to the receipts, and dis-
trubments for each Commissioner precinct, each month,
and then ocompliling at the end of the year all this
Xormmation, into an annual report for each Commis-
sioners precinct.

"This of course will be over, and above the
salary she receives for performing her regular of-
ficlal duties as County Treasurer.”

Generally speaking, the Legislature haa the power to
prescribe the duties and to fix the o nsation of the County
Treasurer. (See Seotion 44, Article 16 of the State Conatitution).
Articles 3941, 3942 and 3943, Vernon's Annotated Civil Statutes are
applicable to the County Treasurer and fix the maximum compensation
as same relatez to only the dutles of his office and have no appli-
cation to extra services as referred to in your letter.

Opinion No., 0«59 of this Department holds that 1t 1s
permissible for a County Treasurer to accept ocompensation for
services rendered beyond the duties of his office where the per-
formance of such services called for 1a clearly not within the
scope of the offlolal duties of the cffice which he holds,

It is apparent that keeping the accounts of easch county
commissioner is an addition to and is not a part of the official
duties of the County Treasurer, (See the case of Stephens et al
v. Mil1ls County, 113 S. W. (2a) 944).
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It 1s well established in this State, as stated in
Texes Jurlisprudence, Vol. 11, P. 564:

"Commlssloners! Courts are courts of limited juris-
diction, in that their authority extends only to
matters pertaining to the general welfare of thelr
respective counties and that their powers are only
those expressly or impliedly conferred upon them by
law, that iz, by the Constitution and statutes of
the State."

The case of Stephen et al v. Mills County, supra,
strondy indicates that the Commissioners! Court has the legal
authority to contract with the County Treasurer for the purpose
of keeping the accounts of each County Commissioner, and such
services are additional to and not a pant of his duties as County
Treasurer.

For the purposes of this opinlion we must presume that
the Comuissionera' Court of your county is complying with the
provisions of Article 6740, V. A. C., S., as interpreted by the
Supreme Court of this State in the case of Stovall v. Shiverms,
103 8. W. (24) 363, and that the road and bridge fund of the
county, other than the funds derived from registration of auto-
mobiles received under Article 6675a-=10, V. A. C. 8., vhich ve
have held should be carried in a separate and distinot road and
bridge fund account, 1s carried in a single account and is from
time to time apportioned to the four Commiasioners'! precincts
respectively as was done in the case of Garlend v. Sanders, 114
3. W. (2d) 302. If this assumption is correct, we know of no
reason wvhy the Commissioners' Court may not employ the County
Treasurer, or any other person to keep the asccounts of each
sounty commissioner for his respective precinct and pay for
such services out of the road and bridge fund of the county
since there is no duty lmposed upon the County Treasurer or
any other offlicer to keep such a detailed record and report of
the receipts and disbursements for sach commissionerts precinct.

If the road and bridge fund is not carried 1in a single
account but is divided into four separste and distinct accounts
there would be no necessity for such extra bookkeeping for the
County Treasurer's books would at all times show the amounts
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aoredited end charged to each of said precincts end the respec-
tive balance in each, if eny.

Yours wvery truly

ey 1_,,¢_{f;} “ ATTCRNEY GENERAL C# TBXAS
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1\\hmh“. o . Ardell Williams
C e o Asalstant
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