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Re: <Vieclations of various
Statutes relating to
Dear Sir: payment of poll taxes.

We are in receipt of your letter of recent date in
which you outllne at some length certain facts, and upon
which you predicate the followlng guestions and seek our
opinion thereon:

"1. Where a person who procures an authorization
for the paying of poll tax as provided for In Article
2961 of Revised Civil Statutes of Texas, and who then
takes such authorlzation and hls own money or money not
furnished by the taxpayer and pays the poll tax of said
individual, does he violate the provisions of Article
203 of the Penal Code of Texas."

"2, Where an individual who takes an authorization
for thepaying of polili tax of an individual as provided
for in Artilele 2961, Revised 01lvil Statutes of Texas,
which sald authorlzation 1s signed by the father of
the taxpayer and by the father-in-law of the taxpayer
without any lknowledge on the part of the taxpayer that
his father and/or her father-in-law 1s making such
authorization and said individual takes such authori-
zation signed by another person to the tax collector
and procures the poll tax recelpts, has such person
violated the provisions of Artlcle 203 of the Penal
Code of Texas?"

"3, Where an individual takes an authorization
blank as provided for in Article 2961, Revised Civil
Statutes of Texas, and induces a taxpayer to permit
him to procure his poll tax receipt for him, telling
said taxpayer that he will get his recelpt for him,
and after said taxpayer has agreed for sald individual
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to get his poll tax recelpd, ard afier sald taxpayer has
answered questions in regard to his age, residence, efz,,
which the individual writes irbto Sha authorization blank,
and the taxpayer than signs sald avthorization blank
belleving that sald individual is golng to prooure his
poll tax receipt for himg then sald Individual; instsad
of procuring sald poll tax reselyt himsal? and instead
of putting his name in the authorization hlank, writes
the name of ancther person unknown to the taxpayers and
sald other person than takes sucn autiorization to the
tax collector and procures the taxpayrer's poll tax recelpt,
has either the individual who preswrad the authorizatlon
or the individual who paid the poll tax vioclated the
provisions of Article 203 of the Pansl Jode of Texas?

"4, Where an individual takes an authorization
blank as provided for in Axtials 2950, Revisad Civil
Statutes of Texas, and Iirduzss a M« @gan'wh@ is not
cltizen of the United Statas, having Deen born in Mexice
to allow him to pay said Mexlican's pell tax and prosure
his receipt therefor, and said Mexlagn in answering ques-
tions 1In referencs ts his ags, Koy at@.p informs
the individual that he is rnot & ¢ibizen of the United
Statesa, and that he was born in Mexiase, btut the Individual,
instead of writing T aﬂsmeuus a8 gii?aM by the me*ﬁar,
in the blanks states thial th
and then after pru@mh
takes sald authorizabioxm
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"Art, 201, 229 Brooming & agen® o obbain rsceiph, ebo,

“Whoever kuowingly buy,meg ag@x% to obiain a poll
tax recelpt or certifiszte or exemrilon except as pro-
vided by law, or any one who gilves money to ancther 1o
induce him to pay his pell tax, shall be fined not &x-
ceeding five hundred (2500 00) dollaws,
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"Art, 203,233 Unlawfully paying poll tax of
a cltizen. :

"Any candidate for office or other person who
pays or procures another to pay the poll.tex of a
citizen, except as permitted by law, shall be con-
fined in the penitentiary not less than two nor more
than five years.

"Art. 204. 239 TIoaning money to pay.

"Whoever loans or advances money to another
knowing 1t is to be used for paying the poll tax of
such other person shall be fined not to exceed five
hundred dellars." ;

As the county of your district wherein the faocts as
alleged by you are said to have application does not con-
tain any city in which the population exceeds ten thousand
inhabitants, the mode of paylng poll taxes is governed by
the provisions of Article 2961, Revised Civil Statutes of
Texas, as amended by the Acts of 1941, 47th L gislature,
Chapter 132, p. 183, That article reads as follows:

"Art, 2961. 2944 Mode of paylng poll tax.

"If the taxpayer does not reslde in a city of
ten thousand (10,000) inhabitants or more, his poll
tax must either be paid by him in persocn or by some
one duly authorized by him in writing to pay the same,
~and ta’furnish.the..Collectorifherd tion necegsary
to f111 out the blanks in the po tax recelpt. Such
authority and information must be signed by the party
who owes the poll tax, and must be deposlted with the
Tax Collector and filed and preserved by him. A tax-
payer may pay his poll tax by a remittance of the
amount of the tax through the Unlted States mall to
the County Tax Collector, accompanyling sald remit-
tance with a statement in writing showing all the
information necessary to enable the Tax Collector
to f£1ill out the blank form of the poll tax recelpt,
which statement must be signed by the party who owes
the poll tax under oath, but the husband may sign
for the wife and in llke manner the wife may sign
for the husband, and the Tax Collector shall 1ssue
and mall to the taxpayer at his last known address
a poll tax of his wife and receive the receipt therefor.
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In like manner the wife may pay the poll tax of her
husband and receive the recelpt therefor. The ,
Assessor and Collector of Taxes may at such places
as shall in hils discretion be necessary or advisable,
have a duly authorized and sworn deputy for the pur-
pose of accepting poll taxes and glving recelpts
therefor.”

The form of a poll tax recelpt 1s prescribed 1n Article
2065, Revised Civil Statutes, as amended, and saild amended
article reads as follows:

"Art, 2965, 2949-50 Form of recelpt.

"Each poll tax receipt and its duplicate shall

. show.the: n&meuofptheyparty for whom 1t was lssued,
the payment of the tax, the age and race of the tax-
payer, and length of tlme the taxpayer has resided
in the State and whether the taxpayer is a citizen
of the United States, and 1f so, whether a native
born or a naturalized citizen of the United States,
and the State of the United States or the foreign
country where the taxpayer was born, the length of
time the taxpayer has reslded 1n the county, the
voting precincet in which the taxpayer lives, except
when in an unorganlzed county, the taxpayer's occupa-
tlon and post office address, or if living in an
incorporated clty, the ward, street, and number of
residence 1In such c¢lty or town. The poll tax recelpt
shall be in the following form and numbered consecu-
tively 1in each book provided for in this title:

"Poll tax Receipt No.
State of Texas

County of
"Recelved of on the day of
,» A.D, , the sum of $

ITn payment of poll tax Ior year A.D. 19 s the sald
taxpayer being duly sworn by me, says that he (she)

is years old, that he (she) resides in voting
precinct N .. es 1in ' : County, Texas,
that his (h@») race is , that he (she)
is a native born (naturallzed) citizem of the United
States, and was born in County,

State, that he (she) has resided in Texas

years and in County years, that

he (she) 1s by occupation
and that his (her) postoffIce addréss Is
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(if in any incorporated city or town, a blank work
must be printed for the ward, street, and number of
residence in lieu of his (her) post-office address,
and len%th of time he (she) has resided in such city

or tow

"A1l of which I certify: Signed
(Seal)

"1f from the information on the poll tax recelpt
above required 1t appears that the party recelving
the same 1s an allen, he shall be glven a receipt
from a book specially prepared for allen taxpayers,
which book 1s hereafter provided in thils Title, and

the Tax Collector and the Commlsslioné fior other

authorities providing sald poll tax TPecelp
have printed on the face of sald receipt the word
talien', which said printing shall not be less than
two (2) inches in height, superimposed in outline
type, and printed in red ink."

Further reference to the alien poll taxes, alluded to
in the above article, 1s to be found in Article 2970, as
amended, Revised Cilvil Statutes, and Article 2975, as amended
not necessary to be copiles here. Reference ls also made to
Articles 200a-2 and 200a-3, Vernon's Annotated Penal Code,

Article 200a-2 (Acts 1939, 46th leg., p. 296 (5) reads:

"Any taxpayer who shall make any false state-
ment to procure a poll tax receipt or falsely
answers any of the questions as set out in Sectlon
1, Article 2965, as hereinabove set forth, shall
be deemed gullty of false swearing and upon con-
vietion shall be punished by confinement in the
State Penitentiary not less than one nor more than
three (3) years."

We shall now undertake to answer your questlons.

As we understand your first question, the individual
you mention procured the "authorization" in form and substance
in full compliance with the regquirements of Article 2961, supra.
However, instead of the taxpayer furnishing the money from
his funds with which to pay the same, the individual acting
as agent, supplied the funds.

It appears that our problem 1s to determine what 1s
meant by the words "authorized - -~ to pay the same", as used



Honorable W, C. Huffaker, Jr., Page 6 (0-6482);

L

in Article 2961, V.A.C.S., supra, in reference to the mode

of paying a poll tax by an agent. If these words mean that
the agent, after securing a proper authorization from the
taxpayer, may use or furnlsh his own money to pay sald poll
tax, then, of course, such payment would be "permitted by
law" and the agent-payor would not be amendable to said Penal
Statute 203, supra.

‘ However, for reascons hereinafter expressed, we do not
believe such ls the meaning of said words. The fundamental
rule for which all the others are made and applied, is that
in construing a statute the object is to ascertain and give
effect to the intention of the Leglslature. See Parshall v.
State, 62 Tex. Cr. R. 177, 138 S. W. 759. Our Supreme Court,
in the case of Edwards v. Morton, 92 Tex. 152, 46 S.W. 792,
tersely and pertinently says:

A |
"The intention of the Legilslature in enacting
a law is the law itself." .

_ It alsoihas been sald by our appellate court (Parshall
v. State, supra) that it 1is presumed that each part of a sta-
tute 1s intended to coact with every other part; that no part
is 1lntended to antagonize the general purpose of the enactment;
and that to ascertaln the legislative intent every part of an act,
and other acte 1n parl materia, are to be consldered.

It 1s a settied rule of statutory interpretation that
statutes which deal with the same general subject, have the
same general purpcse, or relate to the same person or thing
or class of persons or things, are considered as "in pari
materia." 39 'fex. Jur. p. 253.

In this connection we point out that 1ln the 1925 revision
of our statutes the provisions of the "Terrell Election Law",
as amended, were Ilncorporated, and such provisions then
appeared, In respect to the matter now in question, substan-
tially as they now appear. Article 2961, Revised Civil Statutes
of 1925, provided that the poll tax of a taxpayer not resid-
ing in a city of ten thousand (10,000) inhabitants or more
"must elther be paid by him in person or by some one duly
aythorized by him in writing to pay the same, , . . " Article
2963, R.C.8., 1925, provided that "when, in cases permitted
by this title, the tax 1s pald by an agent, the tax receipt
shall not be delivered to such agent, . . ." Articles 201,
203, and 204, Penal Code 1925, supra, were restrictions enacted
to prevent "designing persons, by advances of money with assur-
ances of that return which gratitude or self-interest would
prompt" from being clothes with the certificate of the voter
and turned loose a8 the decldling power of our electlons to
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sap the foundations and undermine the laws of our free institu-~
tions. (See Solon V. State, 54 Tex. Cr. R. 261, 114 3.W. 160)
We believe the underlylng principle of all these provisions

was to prevent any person having a "proprietorship" over any
taxpayer by reason of having paid or advanced money for the
payment of such taxpayer's poll tax. We cannot see any good
reason why the onus of "proprietorship" is removed by reason
of the taxpayer's "consent" being obtained in writing, nor do
we belleve that this was the Intentlon of the Legilslature when
Anticle 2961, R.C.S., supra, was incorporated in our laws,

On the contrary, it is our firm conviection that the Leglsla-
tyre intended by the use of the words "authorized . . . to

pay the same", in said Article 2961, supra, to merely authorize
an agent, duly authorized 1n writing, to deliver the taxpayers
own money and the necessary information to the tax coIIec%or.
This, we belleve, is in harmony with the general purpose of

our laws in regard to the protectlion of the purlty of the ballot.

Therefore, 1t l1s the opinion of this department that the
"payment" as described in your first question is.not "permitted
by law"; that such situation 1s amenable to Article 203, Penal
Cade, supra; and your question No. 1 is answered in the affirma-
tive.

In your second question where you say the authorilzation
is signed by the father of one taxpayer and the father-in-law
of another, the individual paying the poll tax is certainly
not complying with the provisions of Article 2961, R.C.S.

The statute 1s specific that such authorization must be "by
him in writing", and even more specifically "must be signed
by the party who owes the poll tax."

We, therefore, hold that the individual to whom you refer
in your second question as having obtained authority from the
father or father-in-law of the taxpayer, 1is amenable to pro-
secution under Article 203, Penal Code.

} In considering your third question, we note the language
of Article 2961, Revised Civil Statutes, supra, that if the
taxpayer does not pay the poll tax himself, it may be paid
by "someone duly authorized by him in writing to pay the same."
Under your statement of the facts, the person who was 1f5Math
"duly authorized" did not pay the tax collector; he substi-
tuted still another party who actually paid the money. Cer-
tainly here too, the individual paying the poll tax 1s not
complying with the provisions of Article 2961, R.C.S., and
he is not "permitted by law" to make such payment except as
explained hereinbefore in answer to your first question. It
1s our bellef that the person actually making the payment,

under such circumstances, would be amenable to prosecution
under Article 203, Penal Code.
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With reference to the person who obtained the authority,
and then passed 1t on to a third person who actually paid the
poll tax, your attention is invited to the language of Arti-
cle 203, which prohlbits the procuring of another to pay the
poll tax. The statute on this point reads:

"Any .c. . person who ... procures another
to pay the poll tax of a cltizen, except as per-
mitted by law, shall be confined in the peniten-
tiary .+ . ete.”

e person who actually contacted the taxpayer evidently
procured the person who actually pald the poll tax to do

so, and under our interpretation of Article 2961, the authority
should be directed to a speciflc person.

It 1s therefore our opilnion that both the person who
solicited the authority and the one actually paying the poll
tax would be subJect to prosecution under Article 203, Penal
Code.

The fact sltuatlon disclosed by your fourth and last
question would seem clearly to come wlithin elther Articles
201 or 204 of the Penal Code.

, He would be subject to Article 201 because he does not
comply with Article 2961, R.C.S., supra, in becoming the agent
to obtaln the poll tax receipt. He would not be amenable
under Article 203 because he does not pay the poll tax of a

"eitizen", the Mexican under your statement not having been
naturalized under the laws of the Unlted States, and having
been born in Mexico.

He would be subjeet to prosecutlon under Article 204,
because that article does not restrict its application to be
a "citizen", but he would not seem to be advancing money to
pay the poll tax of "such other person."

In closing this opinion we do not feel it amiss to direct
your specific attention to the provisions of Article 2963,
Revised Civil Statutes, as amended., It is there specifically
stated:

"When In cases permitted by this Title, the
tax 1s pald by an agent, the tax receipt shall not
be delivered to such agent, but shall be sent by
mall to the taxpayer or kept and delivered to him
in person by the Tax Collector .
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In thls c¢onnection, reference is also directed to the
provisions of Article 199, Penal Code, reading as follows:

"Art. 199. 238 Tax collector unlawfully deliver-
lng recelipt.

. "Any tax collector who delivers a poll tax

. recelpt or certificate of exemptlion to any one except
the one entitled thereto and at the time when the
tax is paid or the certiflcate of exemption is
applied for, except as speclally permltted by law
shall be fined not less than one hundred nor more
than one thousand dollars, and shall be removed
from office."

' We mention the above twe statutes because 1n your opinlon
reguest you refer repeatedly to the procurement of the tax
recelpts by the persons paying the same for others.

Yours very truly,

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

Benjamin Woodall
Assistant

Rebert L. Lattimore, Jr.
Assistant
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