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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

GROVER SELLERS
ATTORNEY GENERAL

' Hoporadble S. ¥. Fliler
county auditor
raylor County
lene, Texas

Dear 3ir: Opinion Mo.

graphes of your letter of .
April 12, 1045, requs xiof} of thie departmsnt:

s, m Carlisle and Company
vs King ot « 1f= 3. % puge £41 the Suprese
h 2 WSt we flnd no prow

ORJgy” tha law lg 1t the duty of the (lounty
Clerk to accept and Yile an lostrument anthorized
to be filed in the Ceuaty Clerk's office before
the statutory feos for said servise hag aciually
beepn prid by the persous desiring esaid instru-
ment filed,
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COMM@NICATION IS TO BE CONSTRUED AS A DEFARTMENTAL OPINION UNLESS APPROVED BY THE ATTORNEY GENERAL OR FIRST ASSISTANT
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The applicable part of Article 3932, Revised Civil
gtatutes, also set forth ln your letter, is in the following
language

®, o ¢« o« KO county clerk shall be ocompelled
to file or reoord any instrument of writing pere
mitted or required by law to be recorded until
the payment or tender of payment of all legsal
fees for such filing or recording has dbeen made.
Kothing herein shall be held to include papers
or instrumesnis filed or recorded in suits perdirg
in the eounty court."

Thig department, in an opinion rendered in 1931 ard
again in 1939 held that it is the duty of the county clerk to
charge and collect the legal fees in full before recording in-
struments left with the clerk for that purpose. A eopy of the
-latter opinion, belng 0-938, approved Degember 13, 1939, and
eiting the former opinion is herewith enclosed. :

Section 5 of article 3%9l18e, Vernon's annstated Oivil
Statutes, expressly makes it the duty of all officers to charge
apd oollect in the manner authoriged by law all fees and com-
. missions which are permitted by law to be assesssd =2nd collect-
ed for all official aservice performed by them.

The language used by the court in the case cited in
your letter dces not conflict with the duty imposed dy law
upen the county offiolals. In that ocase the deed in questiocn
was filed with ond acpepted by the olerk for recordation. The
- court Beld that the purchaser was charged with notice of its
existencs by reascn of the Tiling, notwithstapnding the falle
ure of the olerk to enter 1t upon the deed records of the
county.

It might readily be surmised that the party clalnming
title as innocent purchaser of the land there involved was at~
taocking the validity of the deed on the ground that the re-

"copding fee had not beer peld. The oourt was apparently dis~
posing of this contention by the language set forth in your
letter as above stated, having in mlnd doubtless srticle 8831
which provides thast when such instrument 1s delivered to the
¢lerk of the proper county to be recorded same shall take ef-
feot and be valid as to a1l subsequent purchasers for a valu-
able consideration without notlee,
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Cnder the provisions of Article 6596, Revised Civil
statutes of Texas, every lanstrument authoriud to be regorded
is considered as recorded from the time it was deposited for
record,

Answering your questiun, it is the opinion of this
department that thare ls nc duty impoaod upon the county elerk
to acoept and file an lnstrumsnt authorized to be filed in the
county olerk's office save where same is aoccompanied by pay-
ment or tender of paymsnt of the proper statutory fees asuthor-
{zed t0 be charged thersfor.

Yours very truly
ATTORREY ERAL OF TEXAS

APPROVED"

OPINION
COMMITTEE




