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Honorable Ben L, King
County Attorney -
Purnet County

Burnet, Texas

Dear Sir: Opinion No. 0-6544
Re: Construetion of Art, 1939a,
V- «At C. Sl

We have recelived your recent communication in whieh you ask
the following questions;

"}, Jihere soldier is killed in service, do Clerks
furnish free the certified copiez of birth cer=
tificates, marriage licenses, etc., to benefi-
ciary of life insurance (govermment) when
benefieiary is heir?

"2. The same conditions except that beneficiary is
not related to deceased soldisr?

"z, Would the case be considerad in same status as
tex=service' man?

"4, Does man still in service have any such benefits
as certified ocopies of birth, death, marriage
record, or divoroee proceedinge free of charges?"

Qur Opinion Noe. O~8342 holds that when certified copies of
marriage licenses and birth certificates or other instruments ere is-
sued by any County Clerk, Distriet Clerk, or other official in this
State who is required tc issue such instrument for the purposss men=-
tioned in Sec. 1 of Art, 1839a, Varnon's Annotated Civil Statutes,
they must be issued free of ocharge to ex-service men and ex-members
of the Auxiliaries under said statute. We herewith enclose a copy
of said opinion,

me of the purposoi&hentioned in Seo. 1 of Art. 193%a, V., A.
C. S. is "where the person would on proper proof, be entitled to ...
sessees 1NSUrance, sevessaes™

Cur Opinion No. 0-6266, & copy of which we herewith enclose,
holds in substance that heirs at law of servies men losing their lives
in defense of their country are heirs at law of ex-serviece men. ihe
heir of the soldier in queation cmes within the purview of the next
shove holding.
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The last paragraph of said Sec. 1 of Art. 183%a, V. 4. C. S,
provides as follows:

"All of the provisions of Section 1 hereof, shall
inure to the heirs at law of such ex~-service msn and
ex-members of the Auxiliaries, where the proof is
necessary to establish the claim emanating through or
under such ex~service men or ex-members of the sfuxiliaries,"
(Underscoring added)

Therefore, the beneficiary mentioned in your question No. 1
is also an "heir at law" of the "ex~serviceman" ard is entitled to all
benefits as such allowed under Sec. 1 of Art. 193%a, V, A, €. 5. In
this connection we mssume that the certified copies desired by such
beneficiary are necessary to establish the claim for insurance emanating
through or under the deceased ex-serviceman

in view of the foregoing, we answer both your, questions Nos.
1 end 3 in the affirmative.

Ve shall now proceed to consider your guestion No., 2. An
"heir" or "heir at lew" is the person desigpated by law to succeed
to the property of another upon his-death. 16 Tex, Jur, 147. A
"beneficiary " under a poligy of insurance may be anyone d051gnated
by the insured, subject only to statutory regulations. - 24 Tex. Jur. T76.

ihile a beneficiary might also be an heir, a&s in the case
presented by your question No. 1, when such beneficiary is not an
heir of the deceased soldier he would not be entitlsed to any benefits
under Sec. 1 of Art. 1939a, V. A.. C. S§,, as the. provisions of said
article are limited to the veterans peinted out and their “heirs at
law” .

In regard to your question Ho. 4, we call to your attention
our Cpinion No. 0-6067, & copy of which is herewlth enclosed, in which
it is held that, as defined by Section 2 of said Article 183%9a, V. A,
¢. S., the "terms 'ex-servicemen' and 'ex-membsrs' of the Auxiliaries
include all those persons recognized by the United States Government
a8 being entitled to adjustment compensation, or other form of settle-
ment for service in time of war, when such persons have been discharged
from such serviges, or when present members show thet they are now
recognized by the United States Government as being entitled to adjust-
ment compensat¢on, or cther form of settlement for service in time of
war." (Underscoring added)

Therefore, our answer to said questiom Ho. 4 isy "No, unless
the serviceman in question comes under one of the .alternative prov1—
sions next hereinbasfore quoted.”
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We trust the foregoing full answers your question.

Yours very truly,

ATTORNEY GBENEERAL OF TEXAS

3y s/Robert L. Lattimore,Jr.
Robert L. Lattimore,Jr.
Assistant
RLL:LJswe
encls.

APPROVED sPRLL 25, 1945
s/Merlos 7. Ashley

FIRST ASSTSTANT
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