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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL. OF TEXAS
AUSTIN

GROVER SELLERS

ATVYoRNEY GenendL

Hoonorable Cherles I. Theobeld
County irttoraey -
galveston County

Celveston, Texas

- QOpisnion Fo. 6556
Deer Sir: - S Re: Form to be

Your letter of May equesting the oyinion
of this depertment on the ¢ pert
-ags follows:
felling out
¢ho feve been appointed
- Rotarles Pdblia Bt of the County

ag you to ask

probete matters and other insteances.
be County Clerk states that if he

a reguler formel notice {0 those sppolnted
fes Publle cetting out the time in which they
must guelify, eto., that Le would bLe entitled to
the 75¢ fee in each instance.”
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Artlcie 5949, Vernon's Annotated Civil Statutes,
{e in pert as follows: : ,

- "3, Any person Ge8iring sppointment as
Notesry Yublic stell furnish to the County Clerk
of the ocounty of residence of the appliocsnt his
nere 88 it will be uscé in scting es such Hotery
Publioc, his post office eddrecss, and shall satis—
£y the Clerk that he 1s at least twenty-one (21)
yeers of age &nd a resldent of the County for
which such appeintment 1s sought. The names of
2ll soch persons chell be sent forthwith in
-duplicste by the County Clerk to the Secretsry of
Stats with the certiflcate of the County Clerk
certifying that eccording to the ipformation fur-
nished him such person is eligidble for appolintment
as Notsry FPublle for such county. The Tecretary
of State shsll aoct upon all) such names submitted
at the earlliest praciloable time sné notify the
County Clerk whether such appointment or appoint-
ments have been made. Upon recelving notice from
the Seaoretery of “tate of sny such appointment the
County Clerk shall forthwith notify all persons
s0 appointed to appear before him within ten (10)
days from the date of such notice {but not before
the rirst day of June of odd numbered years in the
case of appointments for the term beginning on such
date oF re-appointments hereinafter providsd for)
and quslify as hereinafter provided. The eppoint-
ment Of eny person failing to qualify within suoch
ten (10) day period shall be void, and if any such
person desirez thereafter to qualify, his nsme shall
bzdresubmitted in the s&me mesnner as herelnabove pro-
vided, :

*L. At the time of such quelificeticn the County
Clerk shall c¢olleot the fees allowed him by law fTor
administerineg the oath and approving snd r£iling the
boad of suoch Notary I'ublic, together vilth the feo al-
loved by lew to the Teoretery of “tate for $ssuing
a8 canmiseion to such Notary Public. . . ."

xg;‘grm-‘yyn RN

Artlole 3930, V. 4, C, ., provides in part:

g e

"Clerks of the County Court sholl receive the
following fees; . . .. . issulng notices, including
coples for posting or publicsation 75¢.7
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It will be noted that Artlele 5949 presoribes no
erticuler form of notice that the County Clerk must use in
notifying persons who are appointed Notaries I'ublic. The
stetute merely provides that upon receiving notice from the

‘naoretary of Ttate for eny such appointment the County Clerk

fhall forthwith notify all persoas =0 eppointed to sppesar
vefore him within ten doys fronm tho date of such rotice but
pot before the first day of June of 044 numbered yvesrs in the
cese of epnolntrment for the term beginning on such date or
re-eppointment a8 provided by the statute anéd quslify as pro-
vided by said Article 5949. It is our opinion thet the notice
of the County Clerk to those who are appointed Notearies Public
is not the type of notice contemplated by the Legislature when

* srticle 3930 was enacted. It is our further opinion thet

Article 3930 does not provide any compensation for issulng the

" notice required by Art. 5949.

Cenerally speaking, it 1a well established thet
en officer is not entitled to sny compensation in addition to
thet whioch hes been fixed by lew for the performence of the
¢uties of his office, sven though the compensstiocn so fixed
is unressonsble ¢r insdequate. te may be required by law to
perform speciflic services or discharge additional duties for
which no compensation is provided, See Terrell vs. King, 14
. W, 24, 786; Burke vs. Bexar County, 271 $£. W. 132; Rice vs.
ig?@ﬁts, 177 S. W. 149; and Texas Jurisprudence, Vol. 34, page

_ - It will be noted thet Sec. 4 of Art. 5949 speocifically
provides that the County Clerk shell colleot the fees allowed him
by law for administering the osth and approving and Tiling the
btonds of KNotearies Public, together with the fee sllowed by law to
the Cecretsry of Stete for issulng & commiesiorn to & Notery Fablie.
Thie provieion of the statute does not provide any compensation

- for giving the notice rsquired by Sec. 3 of Art. 5949 heretofore
quoted, .

Answering the questions under consideration, you are
edvised that it is our opinion that the ststute presoribes no
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perticular form to be used by the County Clerk in giving
the notice to those who are appointed Notarlies Public as _
required by fec. 3 of Art. 5949. It is our further opinion

thet no legal oharge oea be made by the County Clerkx for
giving such gotice,

Yours very truly
ATTORNEY GEWERAL OF TEXAS

2521/ Ao’
By ﬁt—:@,& INLlompyr,
Ardell Tilliems
Asslistant
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