
E ORNEY GENERAL 

OF~ILCXAS 

Honorable RLchard F. Stovall 

Distrkt Attorney 
110th Judicial Dlstr1at 
Floydada, Texas 

Dear Sir: OpinLon NO. 0-6600 
Re: Whether the tax collector of Floyd 

County is required to collect a One 
Dollar ($1.00) fee for each certl- 
flcate of redemptfon Issued when 
delinquent taxes are paid? 

Your request for an opinFon from this department has 
been referr~ed to the writer for attention and reply. Your 
request reads In part as follows: 

"Please give me your opinion as to whether 
or not the Tax Collector of Floyd County, Texas, 
is required to collect a one dollar ($1.00) fee 
for each Certificate of Redemption Issued when 
del1nquer-k taxes are paid. The tax collector 
has been advised by the audltor that she must 
collect a one dollar ($1.00) fee for each year 
that the taxes have been delfnquent, in other 
words, if a tax payer has been delinquent in 
the payment of his taxes on a certain piece of 
property for 5 years and desires to pay said 
taxes, the Tax Collector must collect, in addi- 
tion to the,taxes, penalty and interest, $5 .OO 
for issuing a Redemption Certificate, andif thfs 
is not done, the Tax Collector would be Liable 
to the county for failure to do so. In our 
county the Tax Collector advises that the maxI- 
mum fees of office are earned without the neces- 
sity of collecting the one dollar ($1.00) redemp- 
tion fee for each year that the taxes may be 
delinquent. 

Article 7331, Revised Civil Statutes, provides in part: 

"For calculating and preparing redemption cer- 



Honorable Richard F. Stovall, page 2 O-6600 

tifFcates and receipts, reporting and crediting re- 
demptions , posting Comptroller's redemption numbers 
on the delinquent tax record or annual delinquent 
list, mailing certificates of redemption to tax- 
payers after approval by the Comptroller, and for 
Issuing receipts or certificates of red~emption for 
property shown on the annual delfnquent list, ,the 
tax collector shall be entitled to a fee of one 
dollar ($1.00) for each correct assessment of land 
to be sold, said fee to be taxed as costs against 
the delinquent. Correct assessment as herein used 
means the inventory of all properties owned by an 
indFvFdua1 for any one year. Q . n .' 

We are advised by the Comptroller's Department that 
the county officers of Floyd County are compensated on the 
basis of fees earned by them in the performance of their of- 
ficial duties. The maximum fees which may be retained are 
fixed by Articles 3883 and 3891, R.C.S. The fees must be 
collected and paid to the county treasurer after deducting' 
salaries and'authorized expenses as provided by Article 3891, 
R.C.S. In fact, failure to charge up the fees OP costs that 
may be due under existing laws is made a penal offense by Ar- 
ticle 102 of the Penal Code, which reads as follows: 

"Any county officer or any dlstrfct attorney 
to whom fees or costs are allowed by law ,who shall 
fail to charge up the fees or costs that may be due 
under existing laws, or who shall remit any fee 
that may be due under the laws, or who shall fail 
to make the report requir3j by law, or who shal~l 
pay his deputy, clerk or ass'Lstant a,less sum than 
specified in his sworn statemeht, or receive back 
as a rebate any part of the compensation allowed 
such deputy, clerk or assistant, si~lall be rined 
not less than twenty-five nor mo~c3 ,thsr: five hun- 
dred dolIars. Each act forbidder by this articl,e 
Is a separate offense." 

We trust that the above ~11'1 satlsfac,t.oi:iIg answer 
your inquiry. 

Ver-y truly 'yours 
HTBD:db:wc ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS Assistant 
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