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Honorable Homer D. Eck
County Auditor
Fayette County
laGrenge, Texas

Dear Sir: - Opinion No., 0-6604
Re: Construction of Art. 2350, R. C. 8.,

. . -as amended by H. B. No. 8&, enacted by
the 49th lLeg., in respect to proper funds
from which such salaries and traveling

" expenges are to be paid; and related
questions :

_ . We have received your recent request for an opinion from
which we quote as follows: SR
| "I am requesting your opinion with reference
to Article 2350, R. C. 8., 1925, as amended, Acts
1945, 49th Leg., Regular Session, H. B. No. 84, page
2082 of the House Journal. : .

"Article 2350, provides and I quote:

*1In counties having the. following assessed valua-
tion, respectively, as shown by the total assessed
valuation of-all properties certified by the County
Assessor and approved by the Commissioners' Court for
County purposes, for the previous year, from time to
time, the county commissioners of such counties, shall
receive annual salaries not to excegd the amounts herein

specified, said salaries to be paid in equal monthly -
installments, at least one-balf, and not exceeding
three -fourth, out of the Road and Bridge Funds, and

the remainder out of the Gemeral Fund of the county; '
and said assessed vailuations and salaries applicable -
thereto being as follows: - (eliminating all assessed
valuations and salarles, except that applicable to

Fayette County,) Assessed valuation of this county is
between the bracket $12,000,001 and less than $20,000,000,
not to exceed $2,500.00 salary.! . : -

"section la. 'The Commissioners® Court in each -
county is, hereby authorized to pay the actual trevel
ing expenses incurred vwhile traveling outside of the
county on officisl county-business never to exceed -
Three Hundred ($300.00) Dollars in any one year for
each said official,t o
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"Section 2. 'The salary of each County Commis-
sioner and each County Judge may ' 1d vholl out
of the County General Fund or, at tﬁe qg the
Commissioners! Court, maey be péT out of the Coun ¥
General Fund and out of the Road and Bridge Fund in
the followlng proportions: County Judge noft to ex-
cead seventy-five per cent (75%) of such. salaries
may be paid out of the Road and Bridge Fund, and - -
the remainder out of the General Fund of the County,
and each County Commissioner's salary may, at the
discretion of the Commissioners! Court, a1l be paid
out of the Road and Bridge Fund; provided this sec-
tion shall not apply except in counties where the
constitutional limit of twenty-five cents (25¢) on
the One Hundred Dollar ($100) valuation is levied
for general purposes.'

"Fayette County tax rete for General purposes 1is
the constitutional limit twenty-five cents (25¢) on
the One Hundred Dollars ($100.00).

"Apparently there is a discrepancy between Article
2350, and Section 2 of this article. (I have under-
scored the differences) In Article 2350, the assessed
valuation of Fayette County comes in the bracket here«
tofore mentioned and makes provisions what funds the
salaries are to be pald from; however, 1t does not
provide the fund or funds which the County Judge is
to be pald. While Section 2, makes certaln exceptions,
but making provisions for the salary of the County
Judge. The exceptions as provided in Section 2 are

- except in counties where the constitutional 1imit of
twenty-five (25) cents per One Hundred Dollars ($100.00)
is levied for General purposes., Article 2350 and Sec~-
tion 2, are both applicable to Fayette County, there-
fore my question is:

"1. What funds are the County COmmissioners and
Judge to be paid from?

"Section 1a. As stated in the preceding paragr&phs
provided that the Commissioners pay actusl expenses
incurred while traveling outside of the county on of-
ficial business never to exceed $300.00 in one year
for each aald orficial. _
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"This Section does not provide what fund such
expenses are to be paid from. My questions pertain-
ing to this section are:

"1, What fund shall such expenses be paid from?

"2, Inasmuch as the County Commissioners of
Fayette County are provided with a car, gasoline, tire
and maintenance of same from the Road and Bridge Fund
to attend to county business, what would be condidered
travel expenses?

"Can the Commissioners furnish their own car and
charge the Road and Bridge Fund .04 cents per mile,
wvhen the equipment 1s furnished and available?

"Are meals and hotel lodging considered officisal
County busliness expenses, when they drive to a near by
clty to purchase machinery parts for their respective
precincts?

"Fayette County has school land located in Baylor
County, Texas, and it is necessary for the Commissioners!
Court to go there and transact business in behalf of the
Permanent School Fund.' In view of this new legislation,
Article 2350, Sec. la, shall the expenses incurred while
attending to such school business be paid from the Road
and Bridge Fund?

"Mhe Commissioners?! Court met in regular session
Saturday May 19, 1945, and provided for their salary
to be paid upon the new established rate as provided,
retroactive to May 15, 1945.. It is their understand-
ing this bill was filled with the Secretary of State
May 11, 1945, without the Governor's signature.

"Question. Can the Court make their salary increase
become effective at a date previous to the meetlng
May 19, 191"5'“ ) .

As you quote in said opinion request the pertinent provisions
of Aprticle 23250, R. C. S. of Texas, as same 1s amended by H. B.
No. 84, enacted by the 49th Legislature and effective as a law
May 11, 1945, we need not set out herein the full text of said
Article 23250 and the bill amending same. '
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Your first question involves a seeming repugnancy or in-
consistency between certain sections of the same act (said Art.
2350 as amended by sald H. B. No. 84),

It 1s fundamental in the law of statutory construction
that when a statute makes a general provision apparently for all
cases and & speclal provision for a particular case or class,
the former yields and the latter prevails insofar as the pare
ticular case or class is concerned. In such circumstances, the
special provision or statute is regarded as though it were an
exception or proviso, removing something from the operation of
the general law. 8ee Tex. Jur., Vol. 39, pp. 212, 213,

Section 2 of Article 2250, R. C. S., as amended by H. B.
No. 84, contains a proviso to the effect that it shall not apply
except 1n counties where the constitutional limit of twenty-five
cents (25¢) on the One Hundred Dollars ($100) valuation is levied
for general purposes. The first section of said Art. 2350 applies
generally to all counties. As you state Fayette County comes
vithin the terms of said Section 2 of Art. 2350, then, in view
of the foregoing, this special provision would control in regard
to Fayette County.

We believe the County Judge of Fayette County should be
paid wholly out of the County General Fund or, at the option of
the Commissioners! Court, may be pald ocut of the County Gesneral
Fund and out of the Road and Bridge Fund in the proportion of not
to exceed seventy-five per cent (75%) of such salary out of the
Road and Bridge Fund and the remainder out of the General Fund
of the county; and that the County Commissioners of Fayette
County should be paid wholly out of the County General Fund or,
at the option of and in the discretion of the Commissioners!
Court, all of such County Commissioners! salaries may be paid out
of the Road and Bridge Fund. =

- In regard to your question as to which fund the actual
traveling expenses should be paid from when incurred under au-
thority of Section la of said Art, 2350, R, C. 8., as amended
by said H. B. No. 84, we quote from the Supreme Court of Texas
(Bexar County v. Mann, 157 S. W. (2d4) 134) as follows:

""A11 county expenditures lawfully authorized to be
mede by a county must be paid out of the county's
general fund unless there is some law which makes
them a charge against a special fund."
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Therefore, as said Section la of Art. 2350, R. C. '8,, in
which authority to pay traveling expenses is given, does not .
make them a charge against any speclial fund, we conclude that such
traveling expenses should be paid from the General Fund.

We believe that by the use of the words "actual expenses
incurred while traveling outside of the county on official
business", the Legislature meant only the actual and necessary
expenses s0 lncurred. Gasoline and oil, if a car Is used, or
bus or train fare and means and lodging, would seem to come
within this category. We are enclosing a copy of our Opinion
No. 0~5598 in regard to certain traveling expenses of County
Commissioners incurred within a county, which defines in
general terms the type of travellng expenses alliowed. The
law does not authorize mileage to be charged for such travel-
ing. Nelther does it authorize any traveling expenses of the
County Commissioners incurred on business without the county,
regardless of the nature of the county business, to be paid
from any fund other than the General Fund of the county.

As to your last question regarding the attempt of said
Commissioners! Court to make 1its order increasing such salaries
retroactive in effect, we point out certain provisions of Sec-
tion 44, Article * of the Constitution of Texas, which are as
follows:

"The Legislature shall provide by law for
the compensation of all officers, servants, agents
and public contractors, not provided for in this
Constitution, but shall not grant extra compensa-
tion to any officer, agent, servant or public
contractors, after such public¢ service shall have
been performed or contract entered into, for the
performance of the samej .. . . " a

- Oup Opinion No. 0-6576 holds, in seffect, that the mext
foregoing provision of the Constitution prohibits officers who
are pald under the general "salary law" from receiving an increase
of salary for any such part of the year for which the work has al-
ready been performed. .We believe the principle announced in such
holding applles also in the instant case and we enclose herewith
a copy of said apinion.

Section 3 of said H. B. No. 84, provides as follows:



Honoreble Homer D. Eck, page 6

"The Commissioners! Court at its first regular
meeting after the effective date of this Act and
thereafter at the first regular meeting of each
Year shall, by order duly made and entered upon
the minutes of same court, fix the salaries of
the County Commissioners for such year, within
the 1imits as provided in this Act."

Therefore, it is our oplnion that the new salary rate
established under the provisions of said H. B. No., 84, could
not becowme effective previous to the actual date of the lewful
order of the Commissioners' Court fixing such salaries at its

first regular meeting after May 11, 1945, the effective date
of said H. B No. 84,

We trust the foregoling fully answers your questions.
Yours very truly,

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By
Robert L. Lattimore, Jr.
Assistnat
RLL:LJ/JCP
APPROVED MAY 29, 1945 APPROVED:
(signed) Grover Sellers Opinion Committee

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS By B. W. B., Chalrman



