
OFFICE OF. THE ATTORRBY GTR~L OF TBXAS 

. 1. , 

AUSTIN 

Grover Sellers 
Attorney General 

Honorable George W, Cox 
State Health Officer 
Texas State Board of Health 
Austin 2, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-6631 
Re: Upon receipt of an&option 

decree, should the State Reg- 
istrar file a certificate in 
which there is no statement 
of the ~adoption aa ~required 
ins Rule i+7a, or should the 
State Registrar permit sn 
amendment to be attached ‘to 
the origina, certificate as 
provided for in Rule sla? 

We acknowledge raceipt of your request for an opin- 
ion on the above questions, said request being as follows: 

*I am asking your advice as to the admlnis- 
tration of the Bureau of Vital Statistics as pro- 
vided for in.Rules A7e, and ,51e; Art. l&77, R.C.S. 
end Art. 7Sla, Penal Code.’ 

“When the ‘adoption decree is filed with ‘the 
State’Bureau,.Rule L7eYrequires the State Regis- 
trar to remove from the file a birth certificate 
which has been .eccepted by, the Local Registrar ‘as 
e statement of facts surrounding the birth of the 
child at the time the birth ocourred. The State I~~ 
Registrar. is rurther required to write and file a 
birth certificate fti the same child showing the 
parents by adoption as the natural parents of the 
child with no statement of the adoption on that 
record. The certificate filed by ,the State ‘?eg- 
istrer under the requirements of Rule~&7e, is a 
false record in that, contraay ,to the adoption ds- 
tree, the sworn statement of the natural mother, ’ 
and the sworn statement of the parents by adoption, 
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the certif~icate shows the adoptfng parents as the 
natural parents of the child,. 

"Rule 51a prescribes the legal manner of al; 
tering or changing a certificate by the attachment 
of an amendment duly dated, signed, and witnessed., 
The certificate required by Rule .$7a is not an 
amendment as provided for fn Rule 51a. It is a 
change in the original certificate and is a false 
record filed in violation of Art. 781a, Penal Code. 

uThe violation of Rule 51a is not considered 
lightly by the Legislature for in Art. @la, Penal 
Code we find that any person who 'shall wilfully 
alter, otherwise than is provided by Section 18 of 
this Act, or shall falsify any certificate of birth 
or death, or eny record established by this Act;' 
'shall be deemed guilty of a misdemeanor,' end may 
be fined as prescribed in that article. 

-Please advise me if upon receipt of an adop- 
tion decree, should the State Registrar file a cer-. 
tificate in wh%ch there is no statement of the adop- 
tion as required in Rule 47a, or should the State 
Registrar permit an amendment to be attached to the 
original certificate es provided for in Rule 51aTn' 

Article I&77,. :Rule .?+7a, Sub-division (261% Vernon"s 
Annotated Civil,Stetutes, is in part as follows:' 

"(26) Provided further,. upon entry of final 
order of adoption the Judge or Clerk of'the Court 
shall notify the Registrar of Vital Statistics in 
State Department of Realth of action taken, givibg 
the names and addresses of the natural parents, if 
known, or of the child% next kin, the date Of birth 
and name of such child before and after adoption 
and the name and address of foster parents. S!M! 
Registrar of Vital Statistics shall likewise be 
notified of any subsequent revocation of such or- 
der of adoption or any annulment Of adoption.- 
topics of all reports of adoptions and reports of 
revocation of order of adoption and of annulments 
shall within thirty (30) days after such order be 
mailed to the Registrar of Vital Statistics of the 
State Department of Health.. Upon receipt of COPY 
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of any final order of adoption the State Regis- 
trar of Vital Statistics shall c3use to be made 
a record of the birth in the new name or names 
of the adopting parents or parent, He shall then 
cause to be sealed and filed the original certif- 
icate of birth, if any, with the adoption decree 
of the Court and such sealed package may be 
opened only upon order of Court of record. Upon 
receipt Gf COPY Of annUl.Incnt Gf adoption,. said 
Registrar of Vital Statistics shall restore the 
original name of the child and the names of his 
natural parents or parent to the record of birth 
of such child. Provided further that adoption 
made under existing law prior to the passage of 
this Act, may be registered with the Bureau of 
Vital Statistics upon sworn application of either 
adoptive parent or guardian of the adopted child, 
show the names and addresses of the natural par- 
ents, if known, or of the child’s next kin, the-- 
dete‘of birth and the name of such child before 
and after adoption, the names and addresses of 
foster parenta, together with proof of adoption, 
either by cert$fied,copy of the record of the af- 
f idav it of adopt ion, or the Court order of adop- 
tion. 

.wUpon the adoption of said child, the State 
Registrar shall notify the 10~31 registrar of that 
adoption, and shall forward to the local registrar 
a copy of, the birth certificate showing the names 
of the parents by adoption, provided that no’state- 
ment of the adoption shall appear on that record. 
The local registrar shall return to the State Regi’ 
istrar , or shell cancel the certificate of the 
natural birth of said child, and shall substitute 
in its place a certificate forwarded him by the 
State Registrar. 

“And provided further that the State Registrar, 
upon the written request signed by the parent, or 
parents, of the adopted child, may retain the cer- 
tificate of the natural birth in the file and may 
attach a certificate showing the names of the parent, 
or parents, by adoption to the original certificate 
as an amendment. The State Registrar shall furnish 
the local registrar with a eopy of the said birth 
certificate to be attached to the original birth 
certificate.” 
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Our construction of the above provision is that, 
upon receipt of the copy of any final order of adoption of 
any child, the State Registrar of Vital Statistics must make 
a record of the birth of said child in the new name or names 
of the adopting parent or parents. He must then cause to be 
sealed end filed the original certificate of birth, if any, 
with the adoption decree of the Court, and this sealed pacic- 
age mast be kept by him and cannot be opened except upon the 
order of a proper Court. in the event that the final order 
of adoption is annulled,.upon receipt of said order of annul- 
ment said Registrar of Vjtal Statistics shall restore the 
original name of .the child and the names or name of his natur- 

'al parents or parent to the original record of birth of such 
child. 

The. State Registrar shell also notify the local 
registrar of said adoption and forward to him a copy of the 
birth certificate showing the names of the parents by adoption, 
and no statement of the adoption shall appear on that record. 
The local registrar shall then return to the State Registrar 
the certificate of the ~natural birth of said child, or such 
certificate shall be cencelcd by the local registrar and he 
shall substitut,e inits place a certificate forwarded to him 
by the State Registrar. 

Provision is'a'lso made, in said Rule by which the 
State Registrar, u on the written request signed by the . 
parents or parent P natural parent or parents) of the adopted 
child, may retain the certificate of the natural birth in the 
file and attach a certificate showing the name or names of 
the parent or parents by adoption to the original cer,tificate 
as an amendment. In this event, the Stste Registrar shall 
furnish the local registrar with a copy of said birth cartif- 
icate showing the name or names of the parent or parents by 
adoption to be attached to the oriFina1 birth certificate. 

Article ‘4477, Rule 51a, of said statutes, provides 
in part, Yhat no certificate of birth or death, after its 
acceptance for registration by the local registrar, and no 
other record made in pursusncc of this Act shall be altered 
or changed in any respect otherwiss thsn by the amendments ' 
properly dated, signed, and witnesscd,w but, in our opinion, 
this provision hss nothing to do with the birth certificate 
of an adopted child and applies only where some mistake has 
:>een made in preparing the original certificate of birth and 
where it is desired to make correction thereof by csusing it 
to spr-ok the actual truth. This mqy be done under this pro- 
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vision by stating such facts in an amendment which is dated, 
signed and witnessed as is required for an original birth 
certificate.. Where Sub-division 26 of Rule &7a is followed, 
the original birth certificate is not altered or changed in 
any respect, but a new birth certificate is substituted there- 
for. It is true that seid Sub-division of said Rule also 
provides that the original certificate of natural birth may 
be retained in the file md R certificate attached thereto 
showing the names of the parent or parents by edoption, which 
can be done only upon the written request of the nature1 par- 
ent or parents, but this dots not alter or change the original 
birth certificate end only edds thereto the change made by 
adoption.. 

Article 781a of the Pcnsl Code of Texes provides 
that "any person who shall willfully clter,.otherwise than 
is provided by Section 18 of this Act,.or shall falsify any 
certificate of birth or death,,or any record~established by 
'ibis Act; . . . . shell be deemed guilty of a misdemeenor;*.ctc. 
section 18 of the Act mentioned in said Article of the Penal 
i.ode is Rule 51e above referred to, but the amendm& of a 
birth certificate there euthor,izod is not in conflict with 
'the provisions of Sub-divis,ion 26 of Rule 47a,:for the 
reason that, by edoption, the parents of a ohild are changed 
and a new birth record is made. The original certificete is 
not changed or altered in any way as such but becomes a sepa-~ 
rete record whichmust be plscod in a sealed package &nd cannot 
be opened except by an order of the court. But, in the event 
the new record is setaside by proper proceedings, the original 
record can be restored. It is our opinion thet this would not 
3e altering or making e false certificate of birth in violation 
of the above-quoted provision of Article 781e of the Penal Code. 

In our opinion, when the State Registr.ar receives en 
adoption decree,.he should file a certificate of the birth in 
the new name or names of the adopting perent or perents in which 
there is no statement of the adoption,. es required. in Sub-division 
26 of Rule .!+7a, but he should not p%rmit en amendment 'to be at- 
tached under said condition to the original certificate. 
vidcd for in Rule 510.. 

we remain 
Trusting that this satisfactorily answers your 

Yours very truly 

as pro- 

inquiry ,. 

APPROvED JUN iJ+, 19.!+5 
(signed) Carlos C. Ashley 

ATTORN'EY GENERAL OF 

ZIRST ASSISTANT,ATTORNSY GERZUL 
- -. I--- 

BY (signed$ege w: Ba 

TliXAS 

JWB:fb/JCP 
APPROVRDi Ocinion Committee 
By B. W. B.;~ Chair:renr 

ssett 
xssistent 


