THE ATTFORNEY GENERAL
) OF TEXAS
GROVER SELLERS AuSTIN 11, TEXAS

ATTORNKY GENERAJIL

Honorable Roscoe Runge
District Attorney
33rd Judicial Distriect
Mason, Texas

Dear Sir: Opinion No. 0-6736 _

' - Res TUnder the provisions of Senate
Bill No. 123, Regular Sessgion,
Forty-ninth Legislature, is the
Commissionerst Court of o
Gillesple County authorizad to

~allow the Assessor-Collector to

retain an increase in his salary?
And related question. o

We acknowledge recelpt of your request for an opinion on the
above guestions, sald request reading as follows:

"Kindly give me your opinion on questions pertaining to
recently enacted Senate Blll No. 123, whlich reads in
part, as follows: ' -

"rEE IT ENACTED BY THE LEGISLATURE OF THE STATE OF TEXAS:

frgection 1. That Article 3891, Revised Civil Statutes
of Texas, 1925, as amended, be and the same is hereby
amended by adding thereto the following:

"r(g) The Commissioners Court is hereby authorlzed when
in their judgment the financial condltion of the county
and the needs of the officera justify the lncrease, %o
enter an order Increasing the compensation of the precinct,
county and district offlicers in an additional smount not
to exceed twenty-five (25%) per cent of the sum allowed
under the law for the fiscal year of 1944, provlded the
total compensation authorized under the law for the flscal
year of 1944 did not exceed the aum of Thirty-six Hundred
($3600.00) Dollars.t '

"The questions ares
"(a) Is the Commissioners* Court of Gillesple County

authorized under 8. B. #1l23, to allow the Assessor and
Collector of Texas to retain an increase, up to 25% of hia

{
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salary for 1944, which was $3,000, from the excess
fees of office which remsln upon compllation of his
annual fee report and which up to this time were pgid
into the County Treasury as excess fees of office?

"(b) 8Since Gillesple County remunerates its officials
on the fee basls, will i1t be permissible for the Com-
missionerst! Court to order the increase of sslary as of
May 9, 1945, the effective date of S. B. #1237"

In connection with said request, we also have a
letter from Honorable Wm. M. Petmecky, President of the Tax~
Assessors and Collectors Association of Texas, as well as
Assessor and Collector of Taxes of Gillespie County, from
which we quote as follows:

"The first guestion is In regard to paying the increase
out of excess fees. In other words for illustration,
last year after making my annual fee report my compensa-
tion permitted me totaled $3,000. I then had about
$1202.00 excess fees remsining which were paid into the
County Treasury. My question ls whether the Court may
allow me to retain up to 25%, which would be 750, out

of these excess fees? It is my opinion that the Court
could do this as S. B. #123 directs the total compgnsation
may be increased and I would think this the most feasible
way to do 1t for officials on the fee basls,.

"In regard to the second question, as to the date the
Court might order the increase effective for officlals
on the fee basis, I would think the order could date to
May 9, 1945. Ny reason for this is that officials on
the fee basls do not actually know until the end of the
year what thelr fees wlll be and they canmot figure
thelr remuneration until then. For that reason I would
hold that the Increase could be declared effectlve as
of May 9, 1545, since thls would not be back pay for
officlals on a fee baslia. In your opinion to officlals
of counties on salary basls you held that Section ¢4,
Article 3 of the State Constitutlion did not permit in-
crease of compensation for months psssed. Wouldn*t the
feeo arrangement be entirely different fromt hat of a
definite set salary?V

Article 3883, Vernon's Annotated Civil Statutes, Subdivision
1, provides in part as follows:

MIn counties containing twenty five (25,000) thousand

or less inhabltantss County Judge, District or Criminal
District Attorney, Sheriff, County Clerk, County Attorney,
District Clerk, Tax Collector, Tax Assessor, or the
Assessor and Collector of Taxes, Twenty-four Hundred
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($2400.00)} Dollars each; . « "
Article 3891 of said statutes 1s in part as follows:

"‘. - *

"In counties containing twenty-five thousand (25,000)

or less inhabitants, Distirict and County offlcers named
herein shall retain one~third of such excess fees until
such one-third, together wlth the amounts specified in
Article“5885, amounts to Three Thousand Dollars ($3,000)

. & o @&

Senate Bill No. 123 ia in part as follows:

"Section 1. That Arbicle 3891, Revised Civil Statutes
" of Texas, 1925, as amended, he and the same 1s hereby
amended by adding thereto the following:

"t (a) The Commissioners Court is hereby authorized,

when in their judgment the financlal condition of the
county and the needs of the officers Jjustify the increase,
to enter an order increasing the compensation of the
precinct, county and district officers In an additional
amount not to exceed twenty-five (25%) per cent of the
sum allowed under the law for the fiscal year of 1944,
provided the total compensation authorized under the law
for the fiscal year of 1944 did not exceed the sum of
Thirty~six Hundred ($3600.00) Dollars.t"

The above gquoted provision of Article 3883 authorizes the
Assessor and Collector of Taxes - of Gillesple County %o
retain from the fees collected by him the sum of $2,400.00 as
his snnual compensation. The quoted provision of Article 3891
authorizes him to retain from one-third of the excess fees
c¢ollected by him an additional sum until such sum, added to the
amount specified in Article 5883, amounts to $3,000,00, which
would be the sum of $600.00. The quoted amendment of said
Article 3891 by Senate Blll No. 123 authorizes the Commisslionerst
Court, In thelr dlsdretion and when in their judgment the
financial condition of the county and the needs of the Assessar
and Collector of Taxes justify the increase, to enter an order
"increasing his annual compensatlon In an addltional amount not
to exceed 25% of the sum allowed under the law for the fiscal
year 1944, provided the total compensatlon authorilzed under the
law for the fiscal year of 1944 did not exceed the sum of
#3,600,00, This increase, however, if authorized by the Com~
missioners! Court and required to be paid from fees of office
only, would have to be paid from one-third of the excess fees
over and asbove the excess fees necessary to authorize a compen-
sation of $3,000.00. In other words, the base pay of the
Assessor and Collector of Taxes of Glllespie County is $2,400.00.
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If he was paid $3,000.,00 in 1944, the Commissionerst Court ig
now authorized to allow him as much as $3,750.00 under the
provislons of Senate Bill No. 123; but, if all of the
compensation over and above $2,400.00 1s to be paid from
excéss fees only, it must be paid from one-third of the excess
fees as no change has been made in the original provisions of
Articles 3883 and 3891,

Mr. Petmecky 1s in error in the contention made by him that,

if Senate Bill No. 123 had been in force and had spplied to

his salary for 1944 and he had had $1,202.00 in excess fees
remaining after having deducted from such excess fees an

amount sufficient for him to be paid compensation of $3,000.00,
the Commissioners! Gourt could have authorized him to r etain an
additional sum of $750.00 from said $1,202.00 in order to make
up the total sum of $3,750.00 authorized by Senate Blll No.
123. He had already retained the one-third of saild excess fees
required to raise his compensation to $3,000.00, and the remain-
ing two-thlrds of sald excess fees belonged to the county. In
order for him to have been pald the additional sum authorized
by Senate Bill No. 123 from fees of office only, he would have
had to have collected additional excess fees over and above the
remaining $1,200.00 and from these additional excess fees he
could have retalined only one-third until he had retained the
additional sum of $750.00, if authorized by the Commissioners?
Court, or such part thereof as the Commissionerst' Court might
have asuthorized. In other words, if such increase in campensa-
tion was to have been pald from fees of office only, before he
could have _retalned the additional sum of $750.00 authorized
by Senate Bill No. 123, he would have had to have collected an
additional $2,250.00 in excess fees over and above the amount
he had to collect in order to be paid the $3,000.00 compensation
from fees of office only.

This rule wlll apply, however, only to compensation for a full
year and where all of sald official!s compensation is pgid fram
fees of office. If any part of ssid compensation is not paid
from fees of office, but 1ls paid as ex officlo compensation,
then' you are referred to the rules of law set out in our
Opinion No. 0-6749, a copy of which 1s enclosed herewlth.

Bx officlo compensatlon le nelther a fee of office nor an
excess fee. Every service a county officer is requlired by law
to perform, for which no fes or charge 1s specifled, 1ls =n ex
officlo service, for whlch the Commissioners* Court, in its
discretlion, may allow ex officlo compensatlon, payable out of
the General ¥Fund of the county.

By way of l1lllustratlon of the rules of law above announced, we
refer you to the following exesmples:

If the fees collected in one year are sufficlent to pay only
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the base compensation of $2,400.00_allowed under Article -
3883, together with the salaries of assistants and deputies
eand all authorized expenses, the Commissioners® Court, under
sald rules of law, has authority to allow ex officio compen-
sation in an amount aufficient to make up the maximum asmount
that could be paid under Senate Blll No. 123, to-wit, -
$3,750.00, or an ex officio compensation of $1,350.00, or such
part thereof as sald court may determine.

If the fees collected in one year are sufficient to pay the
base compensation of $2,400.00 allowed under Article 3883,
together with the salaries of assistants and deputles and all
authorized expenses, and there remains $1,800.00 additicnal in
excess fees, sald officlal would be entitled to retain one-
third, or $600.00, of said excess fees in addition to the base
compensation of $2,400.00, making a total of $3,000.00 retain-
ed by him from fees of office. The Commissionerst Court would
then be authorized to allow him ex officio compensation in an
amount sufficient to make up the maximum amount that could

be paid under Senate Bill No. 123, to-wit, $3,750.00, or an

ex officio compensation of $750.00, or such part thereof as
sald court may determine.

If the fees collected in one year are sufficient to pay the
base compensation of $2,400.00 allowed under Article 3883,
together with the salarles of assistants and deputies and all
authorized expenses, and there remains $4,050.00 additional
in excess fees, said officidl would be entitled toretain
one-third, or $1,350.00, of saild excess fees 1In addlition to
the base compensation of $2,400.00, making a total of $3,750.
00 retained by him from fees of office. In thls event the
Commissioners? Court could not allow any ex officlo compen-
sation and, if ex offlclo compensation had been allowed and
peid in any amount, the officlal receiving same would be
liable to the county for repayment thereof. See Taylor et al
vs. Brewsher County, 144 S. W. (2d4) 314, writ dismissed.

Article 3, Section 53 of the Constitutlon of Texas, is as
follows:

"The Legislature shall have no power to grant, or to
authorize any county or municipal authority to grant,
any extra compensation, fee or allowance to a public
officer, agent, servant or contractor, after service
has been rendered, or a contract has been entered into,
and performed Iin whole or in part; nor pay, nor authorize
the payment of, any clalim created agalnst any county or
municipality of the State, under any agreement or
contract, made without authority of law."
In view of this provision of the Constitution, it is our
opinion that, 1f the Commissioners' Court of Gillespie County
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decides that the compensstion of the Assessor and Collector

of Taxes of sald county should be increased under the rules

of law above set forth, any increase thereof for the year

1945 must be in the proportion as the balance of the year

1945 relates to the teotal annual increase that may be allowsd
under Senate Bill No. 123. If the annual increase of $750.00
should be allowed and the order is made on August 1, 1945,

then the increase would be 5/12ths of the §$750.00, as the
compensation for the months already passed cannot be increased.

Yours very truly,
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
S/ Jas. W. Bassett

By
Jas. W. Bassett
JWB:LJ/cg Assistant
encl. '

APPROVED AUGUST 13, 1946
s/ Carlos C. Ashley
FIRST ASSISTANT ATTORNEY GENERAL

Approved opinion committes
By BWB, Chairmsan



