
Honorable George R. Sheppard 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. o-6984 
Re: Classification of step-mother of 

decedent for inheritance tax purposes. 

Your request for opinion on the captioned subject has 
been given careful consideration by this department. The facts 
stated therein are, briefly, as follows: Decedent left a will 
by which he devised his entire estate to his step-mother. The 
attorney for the devise Is contending that she should be placed 
in Class A, as defined In Article 7118, instead of In Class E, 
as defined In Article 7122, as Is contended by you. 

Article 7117 subjects all property passing by will or 
by the laws of descent and distribution to an inheritance tax 
in accordance with the classification set out in Articles 7118 
to 7122. 

Article 7118, so far as pertinent hereto, reads as fol- 
lows: 

'Class A. Husband or wife or their descendants 
or ascendants -- If passing to or for the use of 
husband or wife, or any direct lineal descendant 
of husband or wife, or any direct lineal descendant 
or ascendant of the decedent, or to any legally 
adopted child or children of the decedent, or to 
the husband of a daughter, or the wife of a son, 
the tax shall be one (1) per cent on any value in 
excess of Twenty-five Thousand Dollars ($25,000.00), 
and not excee$ing Fifty Thousand Dollars ($50,000.00); 
o * a . . e 0 (Emphasis added) 

A step-mother Is not a direct lineal descendant or ascen- 
dant of the decedent, nor is she Included within any of the other 
groups enumerated in the statute. The words "direct descendant" 
and lineal descendant" have clearly defined meanlngs in law. 
Vol, 12, Words & Phrases 467; Vol. 25 Words & Phrases 31qa The 
term "ascendant" has had less judicial treatment, but since it 
is an antonym of *descendant" the same rules for determining the 
relatlonshlp would apply. It is synonymous with "ancestor. 
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The word "ancestor" has been held to Include parents, grand- 
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parents, and all persons in the ascending w as far as rela- 
tion can be traced. Mitchell v. Thorne, 32 N.E. 10, 134 N.Y. 
536, 30 Am. St. Rep, 699. 

Under a statute providing that children are bound to 
support ascendants who are in need, it was held that a son must 
maintain his needy mother, since she was an "ascendant in need." 
Tolley v. Earcher, 196 La. 685, 200 So. 4. 

In all instances found, dealing with either the term 
"ancestor" or “ascendant”, the courts required that there be 
some blood relatlonship between the parties. There is none in 
the case of~~a step-mother, and therefore she cannot be placed 
in Class A as defined in Article 7118. 

Article 7122 provides: 

"If the passing to or for the use of the 
United States........ OP to any other person... 
. . . ..not included. in any of the classes men- 
tioned In the preceding portions of the ori- 
ginal Act......, the tax shall be: 5% on any 
value in excess of $500 and not exceeding 
$lO,OOO...........", etc. 

It Is our opinion that the beneficiary in question is 
such "other person"' referred to in Article 7122, and is subject 
to the provisions thereof. 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
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By Arthur L. Moller (8) 
Arthur L. Moller 
Assistant 
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s/Grover Sellers 
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