
E ATTORNICY GENENAL 

OF TEXAS 

Honorable T. M. Trlmble 
First Assistant State Superintendent 
Department Of Education 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-7035 
Re: Whether independent school dis- 

trict may pay a county tax as- 
sessor-collector 241; for asses-. 
sing and collecting its taxes 
and in addition thereto pay 
clerical help in his office. 

Your request for opinion has been received and oare- 
fully considered by this Department. We quote from your re- 
quest as fcllcws: 

"The Klngsville Independent School District 
has recently divorced itself from the City of 
Kingsville in order that it may assess and col- 
lect its own taxes. Pursuant to this dlvcrce- 
ment the school district has recently appcinted 
the County Tax Assessor--Collector as Asse:;i~r- 
Collector of Taxes for the Kingsvllle Independ- 
ent School District. 

"The statutory fee does not yield sufficient 
remuneration to justify the County Assesscr-Col- 
lectcr to do the work. If the County Assesscr- 
Collector is paid a straight salary, we interpret 
the statute to require a bond double the amount 
of the estimated annual collections of taxes. 
This makes the bond of sufficient size to be parc- 
tically prohibitive. The School Board is oonsid- 
ering the question of paying the County Assessor- 
Collector the statutory fee of 2% f'cr assessing 
and collecting, and In addition pay clericai help 
in his office 8 salary which together with the 
fee will justify the County Assessor and Collector 
to do the work. 

"This legal question then presents itself- 
is the School Board au'horized to pay the County 
Assessor-Collector of Taxes the statutory fee, al-d 
in addition to employ an? pay for hl!n clerical help?" 
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Section 2 of Rouse Bill 474, Acts of-the 49th Legls- 
lature of Texas, 1945, reads as follows: 

"Article 2792 (2%2) County or city assessor 
and collector for independent district. 

"When a majority of the Board of Trustees of 
an independent district prefer to have the taxes of 
their district assessed and collected by the county 
assessor and collector, or by the city assessor and 
collector, of an incorporated city or town in the 
limits of which the school district, or a part 
thereof is located, or collected only by the county 
or city tax collector, same may be assessed and 
collected, or collected only, as the case may be, 
by said ocunty or city officers, as may be determined 
by the Board of Trustees of said independent school 
district, and turned over to the treasurer of the 
independent school district for which such taxes 
have been collected. The property of such districts 
having their taxes assessed and collected by the 
county or city assessor and collector may be as- 
sessed at a greater value than that assessed for 
CftY, county and State purposes, and in such cases 
the city or county tax assessor and collector shall 
assess the taxes for said district on separate 
assessment blanks furnished by said district and 
shall prepare the rolls for said district in ac- 
cordance with the assessment values which have been 
equallied by a Board of Equalization appointed by 
the Board of Trustees for that purpose. If said 
taxes are assessed by a special assessor of the 
Independent district and are collected only by the 
city or county tar collector, the city or county, 
tax collector In such cases shall accept the rolls 
prepared by the special assessor and approved by the 
Board of Trustees as provided in the preceding Ar- 
ticle. When the county assessor and collector is 
reouired to assess and collect the taxes on Inde- 
pendent school districts they shall resnective& 
receive one (1) ner cent for assessinn and one 
7.1) uer cent for collectinn same; and <hen the 
assessor and collector of an incorporated city, 
or town, as hereinbefore provided, is required to 
assess and collect the taxes of independent school 
districts the Board of Trustees of such school 
district may contract with the governing body 
of said city~fcr payment for such services as 
they may see fit to allow, not to exceed four (4) 
per cent of the whole amount of taxes collected _ 
and received." (Underscoring curs) 
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Under the above-quoted statute and under the facts 
stated, it is cur cpinicn that the county tax assesscr-ccl- 
lectcr is entitled to receive as fees for assessing and ccl- 
letting the school taxes in question, one (1) per cent for 
assessing and one (1) per cent for collecting same. 

We have been unable to find any statutory authority 
which would authorize Kingsvllle Independent School District 
to pay the salaries of any clerical help in the County Tax 
Assessor-Collector's cfflce and we therefore specifically 
answer that portion of your question in the negative. 

Very truly yours 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/wm. J. Fanning 
Wm. J. Fanning 

Asslstant 

WJF/JCP/wc 

APPROW FF.B 5, 1946 
s/Carlcs C. Ashley 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

Approved Opinion Committee By s/BWS Chairman 


