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Hon. T. M. Trimble 
First Assistant 

State Superintendent 
Department of Education 
Austin, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. O-7038 
Re: Whether Dayton Independent 
School District is subject to 
State and county taxes on a roy- 
alty interest owned by the .dis- 
trict under the facts stated. 

We are in receipt of your request for opinion as to 
whether Dayton Independent School District is subject to 
State and county taxes on a royalty interest owned by the dis- 
trict. We quote from the facts given us by you as follows: 

"The Dayton Independent School District is being 
assessed for State and County taxes on some royalty 
interest owned by this district. The revenue from 
this royalty interest amounts to about $70.00 an- 
nually, and it is used to help educate the children 
of this district. Said royalty Interest is not lo- 
cated on the school grounds, but is some royalty 
acquired in exchange for some land on which was 
located one of our outlying schools." 

Article 8 
vides in part as fo lows: i 

Section 2, of our State Constitution3 pro- 

"0 . . the Legislature may, by general laws, ex- 
empt from taxation . . . all buildings used exclu- 
sively and owned by persons or associations of 
persons for school purposes, and the necessary fur- 
niture of all schools and property used exclusively 
and reasonably necessary In conducting any associa- 
tion engaged in promoting the religious, educa- 
tional and physical development of boys, girls, 
young men or young women, operating under a State 
or National organization of like character; also 
the endowment funds of such institutions of learn- 
ing and religion not used with a view to profit, 
. . ." 

Article 7150, Vernon's Annotated Texas Civil Statutes, 
reads in part as follows: 
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"The following property shall be exempt from 
taxation, towit: 

"1. Schools and churches--Public school 
houses. . . all public colleges, public academies, 
and all endowment funds of institutions of learn- 
ing and religion not used with a view to profit, 
and when the same are invested in bonds or mort- 
gages, and all such buildings used exclusively and 
owned by persons or associations of persons for 
school purposes; . . .I' 

Article 8, Section 1, of our State Constitution, 
provides that taxation shall be equal and uniform; and, in 
Article 8, Section 2, of our State Constitution, it is fur- 
ther provided that all laws exempting property from taxation 
other than the property mentioned in said article and sec- 
tion shall be null and void. 

Under the facts stated it is our opinion that nei- 
ther Article 8, Section 2, Constitution of Texas, nor Article 
7150, V.A.C.S., supra, exempt from taxation the royalty in- 
terest described by you. 

Your question is therefore answered in the affirma- 
tive. 

Very truly yours, 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By /s/ Wm. J. Fanning 
Wm. J. Fanning, Assistant 

APPROVED JAN. 30, 1946 
/s/ Carlos C. Ashley 
FIRST ASSISTANT ATTORNEY GENERAL 

APPROVED: OPINION COMMITTEE 
BY: BWB, Chairman 

WJF:AMM:wb 


