
Xonorable Clam3 Isbell 
secretory of state 
Ca;)itol 
Austin, Texas 

Dear Elr. Isbell: 
Op-ini.on No. O-7050 

Re: Date for election upon constitutional 
amendment submitted in Rouse Joint 
Resolution No. 10, 49th Legislature. 

We beg to ackncvledge receipt of your request for an opinion upon the 
above subject matter as follows: 

"At the last regular session of the Legislature, there was 
submitted House Joint Resolution Number Ten, a copy of which I am 
enclosing for your consideration. you will observe that Section two 
of this amendment provides: 'The foregoing Constitutional Amendment 
shall be submitted to a vote of the qualified voters of this State 
at an election to be held thrcpghout the State in November, 1946, at 
which all ballots have printed thereon:'. 

"I would be pleased if you would answer the following: 

"a . In view of the indefinite date in November as set out in 
the above quotation, should we submit this amendment to be voted 
upon at the general election to be held on November 5? 

"b. Could t6is amendment be submitted to the voters at an election 
to be held later than November 5? 

“C . Should the amendment in its present form as written be 
submitted at any election in November? 

"In view of the fact that these amendments must be published ninety 
days before the election and that time is drawing short, I would be 
pleased if you would give this your immediate attention." 

S&tion 1 of Article XVII of the Constitution, providing the methcd of 
amending the Constitution, requires the proposed amendment to be "duly 
published once a week for four weeks, commencing at least three months 
before an election, the time of which shall be specified by the Legislature, 
in one weekly newspaper of each county, in which such a newspaper may be 
published." 
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Section 2 of House Joint Resolution No. 10 provides: 

"The foregoing constitutional amendment shall be submitted to a vote 
of the qualified voters of this State at an election to be held q 
throughout the State in November, lgj~:, at which all ballots shall 
have printed thereon:" '@8KCe~tera . 

Your question presents a matter of statutory construction to determine 
whether or not Section 2 ti:>ove quoted is a sufficient compliance with 
Section i of Article XVII, requiring that the time of such election "shall 
be specified by the Legislature". 

The purpose of every interpretation of a statute is to ascertain the intention 
of the Legislature. This intention, of course, must be ascertained from 
the Act itself. The intention of the Legislature, as thus discovered fran 
the Act, is the law. 

Applying this universal test, we think it was plainly the intention of the 
Legislature that the resolution should be submitted at the regular election 
held throughout the State on November 5th. Specifically, the resolution 
declares that the amendment shall be submitted to the qualified voters of , 
the State "at an election to be held throughout the State in November, 1946." 
The general statutory election of November 5, 1946, meets literally this 
requirement, and in truth is the only election under cne circumstances the 
Legislature could have had in mind. The publication,i;hrrefore, should 
specify that date. 

The only possible nuggestlon of doubt as to the foregoing ooncluslon could 
be that since House Joint Resolution No. 62 passed by the 49th Legislature, 
submitting an amendment to Article III of the Constitution by adding Section 
49-b provides for submission at an election to be held throughout the State 
of Texas on the first Thursday in November, 1946, there is no specified 
time for voting upon the amendment. The answer to this suggestion is that 
RJR No, 62 had not been adopted at the time HJR No. 10 was finally passed. 

Moreover, another famLl,nr rule of statutory construction forbids any other 
conclusion than that above. Where a statute is fairly capable of two 
constructions, one of which would render it void, and the other would make 
it valid, the latter must be adopted, for the Legislature obviously intended 
that the Act should be valid. 

The above rule of construction is not limited to statutes proper, but is 
applicable alike to constitutions, legislative resolutions, and all other 
written instruments. 

APPROVED JLSX 13, 1946 
s/CARILXS ASHLEX 
FIRST ASSISTANT 
ATPORNRY GENRRALOF TEXAS 
APPROVED OPINION COMMITTEE 
BY B. W. B. CHAIRMAN 
cc3 -r$/ ldw 

Very truly yours' 

ATCORNEX GZNERALOFTFXAS 

a/ Ocie Speer 
By Ocie Speer 

Assistant 


