
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
AUSTIN 

Texas Liquor Control Board 
iionorable Zert Pord'; Administrator 

Austin, Texas 0-l-J 

opinion No. o- .7073 

Re: May a door or a liquo 
be moved from its aoo 
place in order to be 
than'thrse bun 
a churoh? And 
Mon. 

Dear Sir: 

Your request fbr 
and carefully considered by 
your letter as r0u0w8: 

las pertain to 
If the nor- 

buildin& is within 
the mner or said 

sets -ihe door baok, mak- 

ranos projeoted rar enough that 
is within three hundred feet or the 

package store or beer parlor, E the permit 
be cancelled? I should like for you to secure 
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a ruling from the Attorney Oeneralls Oliice on this 
provision, sitice there is a dirreranoe of opinion 
here between the ,oity inspector and the enioroement 
orficsrs.~ 

WYiill you please give ~16 an opinioa oh the above 
desoribed situations. 

*I suggest that the underlined word 'will' be 
changed to 'should' in sc Sar as your opinion 18 con- 
cerned." 

Article MM-25a, Vernon's Annotated Penal Code or 
Texas, reads as Sollowst 

"The Comissionerst Court oS any county in the 
territory thereof outside incor~mtad cities and towns 
and the @verning authorities oS any city or town within 
the corporate liaits OS say suoh city or town may prohibit 
the sale OS alooholio beverages by any dealer where the 
plaoe OS business OS any such dealer is within three 
hundred (300) Sect OS shy ahuroh, public school or public 
hospital, the measurements to be along the property lines 
OS the street Sronts and from front door to front door 
and in direct line across intersections whera they oocur.w 

r 

We quote f+rom the ease of Stubbe Y. Texas Liquor Con- 
trol Board, 106 3. w. 2nd 178, as r0u0ws: 

"The maning generally given by the courts to 
the phrase 'Srom Sront door to front door' is that, 
any door leading into thr, church or saloon ia a Sront 
door; in other words, it is held that a oburoh or saloon 
may have several rront doors and may raoe upon two or 
more streets) . , . , In 15 R, C. L., pp. 372-373, the 
doctrine is stated that . . . . 137. In applying the 
prohibitions against sales hear churches, great llber- 
ellty 1s exercised, and the rule oS construction usually 
adopted is said to favor the religious institution, and 
not the traffiokers in liquor . . .* 

The Courts or this State have not passed on a Snot 
situation as set forth in your letter; however, the Supren;e 
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Court OS New York in,IlcOl, In re Chsney (72 N. Y, S, 134), under 
4 similar Saot situation, stated as SolLowst 

"The entrance from and to which distance is to 
be computed ror the purpose OS determining what build- 
ings, if any, are within a radius OS 200 feet, Is the 
entrance or opening in the building oooupieA as a saloon. 
Such entrance or openfng in this case is ocntrolling, 
rather than the location oS the door set baok Prom the 
wall in the entrance way." 

In reply to your rirst question, It is our opinion 
that when 4 city has enacted a valiA ordinance prohibiting the 
sale or alcoholic beverages within three hundred (300) feet OS 
any church, publio sohoolor publio hospital, that if the front 
doors OS a proposed liquor store and a church are less than three 
hundred (300) feet apart aooording to the system of measurement 
set Sorth in Article 666-25a oS Vernon's Annotated Penal Code 
as oonstrued in jtubbs v, Texas Liquor Control Board, supra, 
the wner or lessee of such building oannot defeat the very. 
purpose of the ordinance by setting the swung Aoor back, in 
the xanner described In your request, so that it will be more 
than three hundred (300) feet Srom the front door OS the ohurch. 
It would not be proper to issue a permit or license under such 
circu~~stanoes, 

hs we have s.nswereA your first question in the negative, 
we do not believe it is necessary to answer your second question. 

Trusting that the foregoing Sully answers your inquiry, 
we ranain, 

Very truly yours 


