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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

AUSTIN
GROVER SELLERS

ATTORNEY GENERAL

Jonorable Alton C. Arnold
founty Attomey
Prazoria Couanty
Angleton, Texas

Opinion No. 0-7123

Re: Whether the Commissioners?
Court of Brazoria County may

appoint a Deputy Ta% Assessor-
Colleotor of sai- county as

Lear 3ir:

Ve are in recelpt of your
ing the opinion of thia departmen
quote from your letter as follows:

% of reocent Hate\request-
above stated \mathers. We

g a County, Texas,
desires to appoint fiocer\whidsh will be known as an
'evaluation expez#*}g;§$o

Tax Collector! g8 _and to pay
suoh services snss\that

nost desirable person,
ons>and experienase, is now
¥'s Office and iz a Deputy

knowing whether the law under

e Constitution of the State of Texas,
1l permit a person to hold the office

for pay?

1t i3 not permissible under the law for one person
th offices at the same time as I have above enumerated

to hol

»
then T would like to know whether a person holding the office of
*evaluation expert' can also hold the office of Deputy Tax Asses-
sor at the same time, provided that he received no pay as Deputy
Tax Asseasor but that he be pald only as an 'evaluation expertt';
in other words, 1s it permissible for a person to hold both of-
fices provided he received no pay as Deputy Tax Assessor.”

Mo COMMUNRICATION 15 TO BE CONSTRUID AS A DEPARTMENTAL OPINION UNLESS APPACVED BY THE ATTORNEY GENEIRAL OR FIRST ASSISTANT
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‘ve understand from the above quoted letter that the
Commissioners' Court oontemplates the appointment of a Deputy
Tex Assessor-Collector to fill the office of tax "valuation
expert™, and that you desire to know whether said Deputy may
lezally retain his position as Deputy, (with or without compen-
sation in his capacity as Deputy) ard, at the same time hold
the office of tax "valuation expert™. ''e point out here that
a ppblTo office is oreated by the Constitution or by the statutes,
and that no offlce can exist except by sanction of law. (See 34
Tex. Jur., fublic Officers, pp. 326-327, Sec. 5, and cases cited
t:ereunder). We know of no constitutional or statutory provision
which would authorize the oreation of the office of tax valuation
e pert in Brazoria County. We point out, however, that a contract
of employment 13 to be distinguished from an office, for an office
itvolves a delegation to the holder of some portion of the sover-
eirn fTunctions of the government, and the powers of the holder are
conferred by law rather than by contract, while under a contract,
the specific rights, powers and oblizations of the parties are
defined by agreement. (Jee 34 Tex. Jur., Tublio Officers, Seo. 3,
op. 324-325). In this conneation, we point out that this depart-
ment held in Opinion No. 0-8380 that the Commissioners!' Court was
authorized %o enter into a contract.with & tax valuation firm where-
by said firm would furnish Technloal information, with respeot to
certain types of propertles, for the use and beneflt of the Board
of Tqualizetion in connection with its supervislion, equalization
and correction of assessments and renditions submitted to said Board
by the Tax Assessor-Collector,

Should the Commissioners' Court contemplate entering into
e contract with the Deputy Tax Assessor-Collector, wheredby saiad
Deputy, 1o his i{ndividual capacity, would furnish information for
the use of the Doard of Equalization in oconnection with 1ts equal-
ization of veluations contalned in the assessments and renditions
submitted to said Board by the Tax Assessor-Collector, we call your
attention to the following atatutory provisions:

Artiole 7252, Vernon's Annotated Civil Statutes, which,
in part, nrovides:

rArt., 7252, Faoh Assessor and Collector ol Taxes may
appoint one or more deputies to assist him in the assessment
and collection of taxes, and may require such bond from the
person so appointed, as he deems necessary for his indemnity;
and the iAssessor and Colleotor of Taxes shall in all cases be
liable and aocountable for the proceedings and misconduet in
office of nis deputies; and the deputies appointed in acrord-
ance with the provisions of this Article gshall do and perfom
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all the duties imposed and required by law of Assessors

and Colleotors of Taxes; and all aots of such deputies done
in conformity with law shall be as binding and valid as if
done by the Assesasor and Collector of Texes in person. . .";

Artiole 7211, V.A.C.3. wkiech, in part, provides:

"Art. 7211. FHereafter when any person, firm or corpor-
ation renders his, their or its property in this State for
taxation to any tax assessor, and makes oath as to the kind,
character, quality and qQuantity of such property, and the
sald officer accepting said rendition from such person, firm
or ocorporation of such property is satisfied that it is ocor-
rectly and properly valusd according to the reasonable ocash
market velue of suoch property on the market at the time of its
rendition, he shall list the same accordingly; but, 1f the
assessor 1s satisfled that the value is below the reasonable
¢ash market value of such property, he shell at onece place on
sald rendition opposite each pilece of property so rendered an
amount equal to the reasonable cash market value of suoh prop-
erty at the time of its rendition, and if such property shall
be found to have no market value by such officer, then at such
sum as seid offioer shall deem the real or intrinsic value of
the property; end if the person listing such property or the
owner thereof is not satisfied with the value placed on the
property by the assessor, he shall so notify the assessor, and
if desiring so to do make oath before the assessor that the
valuation so fixed by said officer on sald property is exces-
sive; such officer to furnish such rendition, together with
his valuation thereon and the oath of sueh person, firm or
offiocer of any corporation, if any such ocath:has been made, to
the commiasioners' court of the county in which said rendition
was made, which oourt shall hear evidenoce and determmine the
true value of such property on January First, 19___ (here give
year for which assessment is made} as is herein provided. . .";

ATticle 7208, V.A.C.3., which, in part provides:

"trt. 7206. Tach commissioners court shall convene and
git as a board of equalization on the second Monday in May of
each year, or ag soon thereafter ss practicable before the
first day of June, to receive all the assessment lists or books
of the assessors of their counties for inspection, correction
or equallzation and approval,

"l. They shall cauge the assessor to bring before thenm
at such meeting all said essessment llsts, books, ete., for
irspection, and see thet every person has rendered his prop-
erty at a fair market value, end shall have power to send for
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Jersons, books and papers, swear and qualify persons, to
ascertain the value of suoh property, and to lower or rajise
the value on the same.

"2. They shell have power to ocorrect errors ln assess-
mnents.

1'3. . L) L] *

"4, After they have inaspected and egqualized as nearly
as possible, they shall approve said liste or booka and return
game to the assessors for makiung up the general rolls, when
said board shall meet again and approve the same if same be
found correot.

"5. L ] [ ] L] L]

"6. The assessors of taxes shall furnish said board on
the first Monday in May of each year, or as soon thereafter
as practiocable, a certified list of names of all persons who
aither refuse to swear or to qualify or to have signed the
gath required by law, together with the assessment of said
person's prmperty made by him through other information; and
sald board shall examine, equalize and correct assessments
so made by the assessor, and when so revised, equalized and
c¢orrected, the same shall be approved.”

Under the provisions of Article 7252, supra, a Deputy
Tax Assessor-Collector is granted full authority "to do and perform
all the duties imposed and required by law of Assessors and Col-
lectors of Taxes", and his aots "done in conformity with law are as
binding and valid as 1f done by the Assessor and Collector of Taxes
in person.” Under the provisions of Article 7211, a Tax Assessor-
Colleotor, or his Deputy, is authtorized to list property at the
rendered veluation when he 1s satisfied that said property has been
properly vaiued; but i1f he 1s satisfied that the rendered value is
below the correot and pmper value of seid property, he 1s required
to place on said rendition the amount " hich he deems to be the cor-
rect and proper valuation of such property. Under the provisions
of Section 6 of Article 7208, the Assessor-Collector, or his Deputy,
1s required to meske an assessment and place & valuation upon all un-
rendered propertiea in the county and te furnilsh to the Board of
cuallzation, by a prescribed time, a certified list of owners of
unrendered properties together with his assessment and valuation of
8uch property. Under the provisions of Seotlon 1 of Artiele 7206,
the issessor-Collector, or his Deputy, is required to submit all of
his agsessment lists to thé Commissioners' Court for its inspection,
correction and approval at the time sald Court eonvenes as a Board
of FTgualization in the manner prescribed by said Article. Thus,
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under tae torezoinz statutory provislons, the Tax Assessor-Col-
leetor, oar his Deputy, has certain prescribed duties to perfomm,
in his official ospacity, with reference to the valuation of all
rerdered, as well as unrendered properties in the county.

In view of the foregoing statutory provisions, it is
our oninion that the services whioch a Deputy Tax Assessor-Col-
lector, would perform under a contraot, wheredby, in his individual
capacity, he would furnish infomation as to the valuation of
sroperties for the use and benefit of the Board of Equalization ixd
its supervision and equelization of assessments and renditions,
would be related to and conneoted with the duties above mentioned

viich he is authorized and required by law to perform in his offi-
cial capacity.

“/e point out here that the compengation of g Deruty Tax
iscessor-Collector in Brazoria County is governed by the appli-
cable section of Article 3902, V.A.C.3, Furthermore, we call your
attention to the following language contained in Seotion 53 of
Lrticle 3 of the Conmstitution of Texas:

"The Legislature shall have no power to grent, or to
authorize any county or minlcecipal authority to erant, any
extra ocompensation, fee or allowance to a public officer,
agent, servant or contractor, after service has been render-
ed, or a contract has been entered into, and performed in
whole or in part; nor vay, nor authorize the payment of, any
¢laim created against any county or municlpality of the State,

under eny agreement or contract, made without authority of
Law,"

Although it has been held that the Commissioners' Court
mey lawfully enter into a contract with a county officer, in his
individual capacity, to perform services for the county when sald
officer hes no legal duty, in his of”icial capaclity, in connection
with the services which he performs under such contract (Jones v.
Beltman, 171 3.%7. 287; lLattimore v. Tarrant County, 124 S.%W. 205),
we know of no provision authorizinz a commissioners' ecourt to enter
into a ocontract with an officer to furnish infomation with respeot
to the valuation of properties, in his individual capacity, when
the law authorizes and requires said officer, in nls 5fficial capac-
ity, to approve the valuations as rendered or to place what he con-
siders to be & proper valuation upon such renditions, as well as to
make an assessment and place a valuation upon unrendered properties,
and to submit all of such lists of renditions and assessments to
t-e 2oard of Equelization for its oconsideratlon. In view of the
forepoinz, it is our opinion that so long as the Deputy Tax Asses-
sor-Collector retains his ofricial position as such Deputy, the
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Connissioners' Court would not be lesally authorized to enter into
a contract with sald Deputy to perform the duties of tax valuation
exsert, rezardless of whether or not he receives a salary as a
Teputve It is our further opinion that any agreement to pay sald
Peputy any amount es salary or otherwlse, in excess of the maxl-
nun compensation prescribed by the applicable section of Article
3002, which covers all compensation allowed by law for all of the
ofticial services of such Deputy, insluding his services 1ln oon-
nection with the valuation of properties for taxation, would ocon~
stitute "extra compensation™, and the payment to said officer of
suech extra compensation would be in violation of Article 3, Seotion
33 of the Constitution of Tezxas.

Je trust that the above and foregoing will satisfactorily
answer your inquiries.

Yours very truly,

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

.7 *'.,:9 ‘A, Ellis
5 Assistant
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