
THE ~7llTORNEY GENERAL 

OF TEXAS 

Hon. Ray Lackey 
County Auditor 
Yoakum County 
Plains, Texas 

Dear Sir: Opinion No. o-7215 
Removal of County Seat. 
Authority'of County Auditor 
to serve as trustee of Rural 
High School District 

Your request of recent date for an opinion from this 
department on the above subject matter is as follows: 

"I would like an opinion from you on the following: 

"May the County Seat of a County be moved by a two 
thirds vote from the present position when it is located 
within a five mile radius of the center of the county 
and has been located here for a period of 35 years. 

%ag the County Auditor serve as trustee of a Rural 
High School District which is operating as an Independ- 
ent District & having their own tax collector and asses- 
sor and containing more than one hund,red square miles of 
territory and electing their trustees at large over the 
district." 

The answer to your first question is found in the 
provisions of Articles 1595, 1596, 1599 and 1600, V.A.C.S. 

Article 1595, supra, read~s, in part, as follows: 

"No county seat situated within five miles of the 
geographical center of any county shall be removed ex- 
cept by a note of two-thirds ;f all the electors in said 
county voting on the subject. 

Article 1596, supra, is as follows: 

"When it becomes desirable to remove the county 
seat of any county, the county judge of said county, upon 
the written application of not less than one hundred free- 
holders and qualified voters, who are resident citizens of 
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said county shall make a written order upon the minutes 
of said commissioners court for the holding of an elec- 
tion at various voting precincts in said county on a 
day therein named, which shall not be less than thirty 
nor more than sixty days from date of order, for the 
purpose of submitting the question to the electors of 
said county. When a county seat has been established 
for more than ten years, it shall reouire two hundred 
freeholders and aualified voters to make said aoolica- 
tion. In counties having less than three hundred and 
fifty legal voters, to be determined by the number of 
votes cast at the last preceding general election such 
application may be made by one hundred resident free- 
holders and qualified voters of said county. When a 
county seat has been established for more than forty 
years, if shall require a majority of the resident free- 
holders and qualified voters of said~ county to make the 
application, said majority to be ascertained by the 
county judge from the assessment rolls thereof. In 
counties having not more than 150 qualified voters, such 
application shall be held sufficient when it shall have 
been signed by a majority of the resident freeholders 
and qualified voters of said county, said majority to 
be ascertained by the county judge, from the assessment 
rolls thereof. In the event of the fallure, refusal or 
inability of the county judge to perform any duty im- 
posed upon him by this article such duty may be pzrform- 
ed by any two county commissioners of the county. 
(Underscoring ours) 

Article 1599, supra, provides: 

"The county judge or commissioners shall order said 
election in each voting precinct in said county, which 
shall be conducted as near as may be, as elections for 
county officers. The officers holding the elections 
shall make return thereof to the authority ordering said 
election within ten days after the same was held, who 
shall then proceed to open said returns and count the 
same, and declare the result, which shall be entered upon 
the records of said commissioners court, and shall also 
state the name of the place from which, and the name of 
the place to which, the same is removed. A certified 
copy of such entry shall theTeupon be recorded in the 
proper deeds of such county. 

Article 1600, supra, reads as follows: 

"When such entry has been made. the count-i seat,if 
the election be held to move the county seat from a Point 
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within five miles of the neoarauhical center, to a woint 
more or less than five miles from the geograwhical cen- 
tar, or from a point more than five miles from the 
geographical center, to any other point more than five 
miles from such center, shall be removed to the olace 
receiving the votes of two-thirds of ally the electors 
voting on the subject; and such place shall thereafter 
be the counts seat of such county. If the election be 
held to move"the county seat from a point more than five 
miles from the geographical center to a point within 
five miles of such center, then the county seat shall beg 
moved to the place receiving a majority of,all the elec- 
tors in the county voting at such election, and such 
place shall thereafter be the county seat of such county." 
(Underscoring ours) 

In view of the above quoted provisions it is the opinion 
of this department that the county seat may be moved from a 
point within five miles of the gsographic center of the county 
to a point more or less than five miles from the geographic 
center of the county by a two-thirds vote of all the electors 
voting on the subject provided the provisions of the foregoing 
Articles have been complied with. We are sending for your con- 
sideration a copy of our Opinion No. O-1681 dealing with a 
similar situation. 

In answer to our request for additional information 
concerning your second question, we received the following from 
Hon. G. P. Beane, County Judge and Ex-Officio County School 
Superintendent: 

"In answer to your inquiry of April 25th relative 
to Plains Rural High School District, I wish to state 
that this School District is a rural High School Dis- 
trict formed by grouping a number of rural common 
school districts. 

"The status of this district is hard to determine 
since it pertakes of both the nature of an Independent 
School District and a Common School District. In some 
respects it is governed as an Independent School District 
and in others, it is governed by the laws relating to 
Common School Districts." 

We, therefore, assume that the Plains Rural High 
School was established under the provisions of Article 2922a. 
Article 2922b states that all rural high school districts as 
provided for by Article 2922a shall be classed as common 
school districts. 
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Therefore, your second question is answered in the 
negative by our Opinion No. O-7191, a copy of which we are 
herewith enclosing. 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/J. C.Davl.s, Jr. 
J. C. Davis, Jr. 
Assistant 

By s/John Reeves 
John Reeves 

JR:djm:wc 

APPROVED MAY 8, 7~946 
s/Carlos C. Ashley 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

Approved Opinion Committee By s/BWB Chairman 


