
THEA7m-omEw GENERAL 

OFTEXAS 

Honorable John H. Winters, Executive 
State Department of Public Welfare 
Austin 3, Texas 

Dear Sir: Opinion No. 

Director 

o-7227 

Re: Unlawful detention of children 
prior to filing of petition 
under ,provisions of Juven~Lle' 
DEllnqhency Act (Acts 1943,'48th 
Legislature,, ch. 204, p. 313; 
Art. 2338-1, V. A. C. S.) 

We have received your recent request for an opinion 
and quote from same as follows: 

"We shall appreciate your opinion with refer- 
ence to the legality of holding children by the 
police for the purpose of Investigating law 
violations. 

"As representatives of'the Division of Child 
Welfare are asked to give consultive services 
to various officials, courts, and key indlvi- 
duals and groups, this question frequently a- 
rises, In some communities, the police have 
been known to hold children for as long as 
seventy two (72) hours before they are turned 
over to the Probation Departments OP the courts. 
This manner of detaining children is not only 
frequently very harmful but helps to contribute 
toward the very delinquency the police and the 
community as a whole are attempting to prevent. 
It also makes it more difficult for the Proba- 
tlon Department or the Child Welfare Worker 
and the Juvenile Courts to help the child with 
the very problems which are causing his delln- 
quencg. We wonder whetheror not it was the 
intention of the Legislature to treat children 
as such and different from adults all up and 
down the line and whether such program of deten- 
tion is not contrary to our Texas Statutes. c 
"More speciflcally, what was the intention of the 
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Legislature in its enactment of the Juvenile Court 
Law, Senate B111 44, 48th Legislature, Vernori's An- 
notated Civil Statutes, Article 2338-1, You are re- 
ferred particularly td~Sectlons 7, 11, 17, and these 
as related to the Act as a whole and specifically 
to Section 1. 

"WhatYs',the scope and 1imLtations of the law en- 
forcement authorities for detaining children on the 
basis of Investigation, and at what point must he 
legally get the child referred to the Probation De- 
partment office or the Juvenile Court?" 

We assume the children inquired about are, in the case 
of females, those over the age of ten gears-and under the age 
of eighteen years and, in the case of males, those over the 
age of ten years and under the age of seventeen years. These 
are the ages necessary to bring said children with the pro- 
visions of the Juvenile Delinquency Act-enacted by the 48th 
Legislature in 1943 (Acts 1943, ch. 204, p0 313). 

We quote Sections 1, 7, 8, 10, 11, and 17 of said Ju- 
venile Delinquency Act (Art. 2338-1, Vernon's Annotated Civil 
Statutes) as follows: 

"Section 1. The purpose of this Act is to secure 
for each child under its jurLsdlctlon such care, guidance, 
and control, preferably in his own home, as will serve. 
the child's welfare and the best intorest of the state; 
and when such child isremoved from his own family, to 
secure for him custody, care and discipline as nearly 
as possible equivalent to that which should have been 
given him by h1s parents. 

"The principle is hereby recognized that children 
under the jurisdiction of the court are wards of the 
state, subject to the dlscipl1ne and entitled to the 
protection of the state, which may intervene to safe- 
guard them from neglect or injury and to enforce the 
legal obligatlons due to them and from them." 

"Sec. 7. Any person may, and any peace officer 
shall, give to the Judge, County Attorney, or to the 
Probation Officer of the county, Information in hLs 
possession that a child is within the provisions of 
this Act. Thereupon the Judge, the County Attorney 
or the Probation Officer shall make or have made, 
preliminary inquiry to determine whether the lnterests~ 
of the public or of the child require that further ac- 
tion be taken. If efther the Judge or the County Attor- 
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neg shall determine that formal jurisdiction should be 
acquired, the County Attorney shall prepare and file in 
the court, or any attorney may prepare and file in the 
court, a petition alleging briefly the facts which bring 
said child within the provisions of this Act, and stat- 
ing: (1) the name, age and residence of the child; the 
names and residences, (2) of his parents 
legal guardian, if there be one; (4) of'ttZ)p&L?or 
persons having custody or control of the child; and (5) 
of the nearest known relative, if no parent or guardian 
can be found. If any of the facts herein required are 
not known by the petitioner, the petition shall so state. 
The proceedings shall be styled 'In the matter of 

, a delinquent child."' 

"Sec. 8. After a petition shall have been filed, and, 
after such further investigation as the Judge may direct, 
unless-the parties hereinabove named shall voluntarily 
appear, the court shall issue a summons reciting briefly 
the substance of the petition, and requiring the person 
or persons who have the custody or control of the child 
to appear personally and being the child before thee court 
at a time and place stated. If the person so summoned ' 
shall be other than the parent or guardian of the child, 
then the parent or guardian, or both, shall be notified 
of the pendency of the case and of the time and place 
appointed, by personal service before tbhearlng, if 
they reside within the jurisdiction of the court, except 
as hereinabove provided. Summons may be Issued requiring 
the appearance of any other person whose presence, In the 
opinlon of the Judge, is necessary. 

"If it appears that the child Is in such condition 
or surroundLngs thathis welfare requires that his custody 
be immediately assumed by the court, the Judge may cause 
to be endorsed upon the summons an order that the officer 
serving the same shall at once take the child into cus- 
tody." 

"Sec. 10. If any person summoned as herein,provided 
shall, without reasonable cause, fall to appear, he may 
be proceeded against for contempt of court. In case the 
summons cannot be served, or the parties served fail to 
obey the same, or in any case when it shall be made to 
appear to the Judge that the servicing will be Ineffectua 
or the welfare of the child requires that he shall be 
brought forthwith Into the custody of the couzt, a war- 
rant may be Issued against the child himself. 

"Sec. 11. Whenever any officer takes a child Into 

1, 
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custody, he may release said child to a parent, guar- 
dian, or any other person upon receipt of a written or 
oral promise of said person to assume complete respon- 
sibility for said child and to have him before the 
probation officer or the court at any time then, or 
subsequently, specified by said officer. If not so 
released, such child shall be placed In the custody of~a 
probation officer or other person designated by the court 
or be taken immediately to the probation department, the 
court, 
court. 

or to the place of detention designated by the 
The court may make a general order designating 

such places of detention which may include private foster 
or boarding homes for children, or such other places of 
detention which to the court seem desirable. The County 
Commissioners Court may pay for boarding or foster home 
care for such children to be detained, or all children. 
coming within the meaning of this Act whether prior to, 
or after the child has been adjudged a 'delinquent child.' 

"Any peace officer or probation officer shall have 
the right to take into custody any child who is found 
violating any law or ordinance, or who is reasonab~ly 
believed to be a fugitive from his parents or from 
justice, or whose surroundings are such as to endanger 
his health, welfare, or morals. The child shall forth- 
with be brought to the Judne, who shall order the child's 
release, or his temporary detention either In the com- 
partment provided for the custody of juveniles, or by a 
suitable person or agency as in the judgment of the court 
may seem proper. If the child is ordered detalned, the 
petition provided for herein shall be filed immediately. 
In every such case the said officer shall refer all such 
cases, together with information they have secured con- 
cerning the child, to the court or the probation depart- 
ment, and the case shall theri be proceeded with as speci- 
fled In this Act, provided that no child shall be taken 
before a Police Court or a Justice of Peace Court." 
(Underscoring added) 

"Sec. 17. No female person over the age of ten (10) 
years and under the age of eithteen (18) years, or any 
male person over the age of,ten (10) years and under the 
age of seventeen (17) years, shall be placed or committed 
to any compartment of any jail or lock-up in which persons 
over juvenile age are incarcerated or detained; but shall 
be placed in a room or ward separate and apart from 
that occupied by adults. The proper authorities of 
all counties shall provide suitable place of detention 
for such juveniles separate and apart from any jail or 
lock-up in which adults are confined. Said detention 



Hon. John H. Winters., page 5 O-7227 

place may be in the same building housing adults, or 
in a building separate and apart from that where 
adults are confined." 

It will be noted that said Sec. 7, supra, provides for 
an inquiry or Investigation to determine whether formal jwis- 
diction should be acquired over a child reported to be within 
the provislons of said Act. Said Sec. 7 further provides for 
a petition to be filed In the Juvenile Court in case it is 
determined that such formal jurisdiction should be acquired 
over such child. Sec. 8, supra, provides for a summons to 
issue on said petition requiring those in custody or control 
of said child to appear personally and bring the child before 
the court. Sec. 11, supra, provides that any peace officer 
or probation officer shall have the right to take in custody 
any child who Is reasonably believed to be delinquent under 
the terms of the Act, but further provides that the child 
shall be brought forthwith to the Judge for release or d,eten- 
tion, as provided by said Act. Nowhere in said Act can it 
be found where the law contemplates the restraint of a child 
by any officer for any period of time longer than that period 
of time actually necessary for such officer to conduct such 
child forthwith to the Judge of the Juvenile Court. Even our 
criminal laws regarding the arrest of adult offenders provide 
for the producing of said offenders before a magistrate upon 
arrest. It was said in the case of In re Dendy, Civ. App., 
175 S. W. (2d) 297, affirmed by Sup. Ct., 142 Tex. 460, 179 
S. W, (2d) 269, that "the purpose of the Juvenile Court Act 
is to change the whole policy of the state with respect to the 
nature of the proceedings in child dellnquencles, and the ex- 
press solicitude for children cannot be overlooked without 
violating the fundamental principles of statutory construction." 
Surely, we cannot assume that said Act was intended to allow 
a more harsh procedure In the arrest and preliminary deten- 
tion of children than our criminal statutes provide In csses 
of adult lawbreakers. 

Therefore, it is our opinion that if an officer takes 
such child into his custody prior to the filing of the peti- 
tion provided in said Sec. 7 of said Act, he must bring such 
child forthwith to the Judge of the Juvenile Court. In cases 
where the petition is filed before the child is taken in cus- 
tody, then, of course, the officer serving the summons or 
warrant shall execute same as directed by the Judge of the 
Juvenile Court. 



.- 
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Yours very truly, 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/Robt. L. kttimore; Jr. 
Robt. L. Lattimore, JP. 

Assistant 

RLL:LJ:wc 

APPROVXD SEP 5, 1946 
s/Carlos C. Ashley 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

Approved Opinion Committee By s/BWB Chairman 


