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Waco, Texas 

Dear Sir: Opinion NO. O-7318 

Re: Whether or not it is lawful 
for a member of the Texas 
State Legislature to work for 
the United States Public Health 
Service as a Supervisor of 
Typhus Control. 

Your letter of recent date requesting an opinion from 
this department on the above subject matter is as follows: 

"I would appreciate It if you would advise me 
whether or not it is lawful for a member of the 
Texas State Legislature to work for the United 6tates 
Public Health Service as a Supervisor of Typhus Con- 
trol, provided such member of the Legislature does 
not draw a federal salary while the Legislature is in 
session." 

In answer to our letter requesting certain information 
concerning the position mentioned in your inquiry, we received 
the following from the United States Public Health Service: 

"1 . Mr. Sam Sellers was employed off of a 
regular Civil Service Register by the Federal Gov; 
ernment with a classification of Engineering Aide, 
SP-5. 

"2 . His title of classification was Engineering 
Aide,.SP-5, when he was employed, and he still held 
that same position when he resigned. His duties were 
to work with a dusting crew on our Typhus Program. 

"3 . He received a salary from the Federal Gov- 
ernment and not from the State Government. 

"4 . Yes, he took an oath of office the same 
as all other Federal employees when entering on duty. 
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“Mr. Sellers resigned this position on June 21 
1946. ” 

Article 16, Section 12, of our State Constitution pro- 
vides as follows: 

“No member of Congress nor person holdlng,r 
exercising m office of urofit or trust under the 
United States, or either of them, or under any foreign 
power shall be eligible as a member of the Legislature -- 
or hold or exercise any Tf?oe of profit or trust under 
this State. ” 

It is generally held that the most important character- 
istic which distinguishes an office from a position is that the 
creation and conferring of an office Involves the delegation to 
the individual some of the sovereign functions of government. 
See 34 Texas Jurisprudence, pp. 322-326; Mechem on Public Offices, 
9 g b-10; Kimbrough v. Barnett, 93 Tex. 310, 55 S.W. 122; and 
CornmiSSIoners Court of Limestone County v. Garrett (Commlsslon 
of Appeals) 236 S.W. 970. 

We quote the following from the Limestone County case: 

“‘The most important characteristic which dis- 
tinguishes an office from an employment or contract is 
that the creation and conferring of an office involves 
a delegation to the individual of some of the sover- 
elgn functions of government, to be exercised by him 
for the benefit of the public; that some portion of the 
sovereignty of the county, either legislative, execu- 
tive or judicial, attaches, for the time being, to be 
exercised for the public benefit. + + * In distinguish- 
ing between an office and an employment, the fact that 
the powers in question are created and conferred by 
law is an Important criterion. For, though an employ- 
ment may be created by law, It is not necessarily so, 
but is often, if not usually, the creature of contract. 
A public office, on the other hand, is never conferred 
by contract, but finds Its source and limitations in 
some act or expression of the governmental power. * * * 
Public officers are usually-required by law to take 
the oath of office, and this fact goes far in determin- 
ing the character of the duty. But the taking of the 
oath is not an indispensable criterion, and the office 
may exist without It, for, as has been said, the oath 
is a mere incident and constitutes no part of the 
office. * * + If a duty be a continuing one, which Is 
defined by~rules prescribed by the government, and not 
by contract, whLch an individual is appointed by gov- 
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ernment to perform, who enteres on the duties per- 
talnlng to his statlon without any contract de- 
fining them, if those duties continue though the 
person be changed, it seems very difficult to dls- 
tinguish such a charge or employement from an 
officer. * * * At the same time, however, this 
element of continuance cannot be considered as in- 
dispensable, for, if the other elements are pre- 
sent, It can make no difference whether there be 
one act or a series of acts to be done, whether 
the office expires as soon as the one act is done, 
or is to be held for years, or during good be- 
havlor.' Mechem on Public Officers, g f4 4 to 8. 

"'Public office is the right, authority, and 
duty created and conferred by law by which, for a 
given period either fixed by law or enduring at the 
pleasure of the creating power, an Individual is 
vested with some portion of the sovereign functions 
of the government to be exercised by him for the 
benefit of the public.' The correctness of this 
definition is nowhere questioned, so far as we know, 
and it is useless to add supporting authorities.' 
Kimbrough v. Barnett, 93 Tex. 310, 55 S.W. 122. 

"'A man is none the less a public officer where 
his authority is confined to narrow limits; for it is 
the duty of his office and the nature of that duty 
which make him an officer, and not the extent of his 
authority.'" Mechem on Public Officers, El 9. 

We have carefully considered the duties of the position 
of Federal Engineering Aide, SP-5 in the light of the foregoing 
authorities and it is our opinion that such position does not 
constitute an office of profit or trust under the United States, 
but constitutes a position of profIt or trust under the United 
States. 

We'call your attention, however, to Section 33 of Article 
16 of our State Constitution which provides in part as follows: 

'The Accounting Officers of this State shall 
neither draw nor pay a warrant upon the Treasury In 
favor of any person, for salary or compensation as 
agent, officer or appointee, who holds at the same time 
any other office or position of honor, trust or profit, 
under this State or the United States, except as pre- 
xed in this Constitution." 

There are certain exceptions provided in the foregoing 
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Section which, however, are not material to the question under 
conslderatlon. . 

Our Opinion No. 0-2607 in construing Section 33 of 
Article 16, stated the following: 

"It Is clear that this section does not seek 
to prohlblt the serving of the State by one inai- 
vldual In more than one capacity. The provision 
addresses itself only to the matter of compensation. 
Thus, a man may hold two offices, or an office and 
a position of honor and trust under the State, If 
no compensation attaches to either place. But If 
he holds an office, or is an agent or appointee, 
and to such place compen sation attaches, he may 
not be paid for services rendered in that capacity 
during the period of time that he holds another 
position of honor or trust under the State or the 
United States. From this general statement as to 
what the section does and does not prohibit, we 
gather the general policy embodied therein. This 
policy seems obviously to be that no person should 
receive compensation from the State for services to 
be rendered it, when during the time such compensa- 
tion is to be earned such person, by accepting and 
holding another position under the State or the 
United, States, has obligated himself to render 
services In connection with the latter positlon, 
so that he may not render full value in the first 
capacity for the compensation which the State has 
agreed to pay. So construed, we find that the 
Section is but one of the many in the Constitution 
seeking to place every conceivable safeguard about 
the expenditure of State monies. So construed, this 
Section seeks to avoid even the possibility that 
the State may not receive a full quid pro quo for 
expenditures by way of compensation for services to 
be rendered in one capacity, by reason of the person 
serving In that capacity placing himself in such a 
position that he may be tempted to neglect the 
duties of the one place for the responsibilities 
of the other." 

We quote the following from our Opinions No. O-5317: 

"If the place in the Federal Civil Service is an 
'Office', then, upon accepting and qualifying therefor 
the member of the Legislature will automatically for- 
feit and vacate his office as member of the Texas Leg- 
islature, perforce of the provisions of the Constitu- 
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tion, Article 16, Sec. 12. If the place in the Federal 
Civil Service is not an 'office' but a 'position' of 
'honor trust or profit', then, under Sec. 33, the 
member if the Legislature could not be compensated as 
such If, over the period for which compensation as a 
member of the Legislature was claimed, he also held 
the place in the Federal Civil Service. Since members 
of the Legislature are paid per diem only for the days 
during which the Legislature Is in session, the member 
of the Legislature would not prejudice his right to 
compensation as such if he held the position in the 
Federal Civil Service only during periods in which the 
Legislature was not in session. Sec. 33 deprives the 
officer, agent or appointee of the right to be com- 
pensated with respect only to the period during which 
he holds another office or position of honor, trust 
or profit." 

In view of the foregoing, it is our further opinion '~ 
that a Legislator cannot receive any compensation for his ser- 
vices as Legislator while he holds the position with the Federal 
Governmeik referred to above. 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/J.C. Davis, Jr. 
J.C. Davis, Jr. 

By s/John Reeves 
John Reeves 

JR:djm:wc 

APPROVED AUG 12, 1946 
s/Carlos C. Ashley 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

Approved Opinion Committee By s/BWB Chairman 


