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Dear 8ir: Opinion No., 0-7321

Re: TWhether a Tax Assessor-
Colleotor has the authority
to deliver receipts to auto-
mobile dealers to be issuad
by them covering the collegt=-
ion of the 1% Motor Vehiclo
Taxes due on the retail sales
of Motor Vehicles, the license
on the registration of Motor
Vehicles and the fee covering
the cost for making an =ppli=-
cation for the transfer of a
title on a Motor Vehicle,

You have requested the opinion of this department upon the
captioned question. The occasion giving rise to this request is set
forth in your letter as follows:

"It is our understanding that a few of the Tex Assessor-
Collectors in the State are dalivering receipts to automobile
denlers to be issued by them covering the collection of the 1%
Motor Vehlicle Taxes due on the retail sales of Motor Vehicles,
the license on the registration of Motor Vehicles and the fee
ecovering the cost for making an applieation for the transfer of
a titls on a Motor Vehicle,

"Along with these receipts the Tax Assessor-Collector
also delivers to the dealer the oar liocense plates that are
given to an automobile owner when he puys the license om his
car, 1lhe receipts in question are the offiecial receipts
issued by the Tax Assessor-Collector, therefore the person
who issues them is acting in the capacity of the Tax Assessor-
Collector, The receipts in most instances have the Tax As-
sessor-"ocllector's neme printed thereon, or his name is stamped
thereon with m rubber stamp.

"I do not know whether there is an attempt by the Tax
Assessor-Collector to deputize the car dealer for this pur-
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pose or not. At any rate, the receipt books and the tags or
licenses are delivered to the dealer and they are carried to
his place of business and are held there by him until the
sale of the car is made when the tax is collected.

"Does the Tax Assessor-follector have the authority to follow
this practice?”

Article 7047k, (Motor Vehicle Retail Sales Tax) provides that
taxes levied thereunder "shall be collected by the Assessor-Collsctor of
Taxes of the County in which any such Motor Vehicle is first registered
or first transferred after such sale," (Emphasis supplied). The Act
further provides thet "at the time the tax hereim leavied is paid to said
Tax Colleector, the purchaser shall file with said Tax Collector, the
affidavit of such purchaser . . . setting forth the then walue in dollars
of the total consideration received . . »" 7Tt is further provided that
the "Tax Collector shall issue a receipt to the person paying the taxes
prescribed."

Article 8675a-2 (Registration of Vehicles) provides that
"gayary owner of a Motor Vehicle . . . to be used upon pudlie highways
of this State shall apply each year to the State Highway Lepartment
through the County Tax Collector of the County in which he resides for
the registretion of each Vehicle owned or controlled by him for the
ensuing or current calendar year." {Emphasis supplied). All through
other sections of frticle 6675a it is made the duty of the Tax Collec-
tor to handle these registrations,

The foregoing elearly demonstrates that the Motor Vehisle Re-
teil Sales Tax collection and the registration of Motor Vehicles are
duties of the Assessor-Collector. “ach #ssessor-Collector of Taxes may
appoint deputies to assist in the assessment and oollection of taxes.
Article 7262 preseribes the requisites attached to such a appointments.
An Assessor-Collector does not have the authority to appoint deputies
not in sccordance with the provisions of the statutes. It follows that
if the car dealers mentioned in your request have not been properly
deputized, the procedure outlined in your letisr is unauthorized.

Conceding that these dealers have not been properly appointed
deputies, we call attention that their acts with reference to Motor
Vehicle Ketail Taxes and Registration of Motor Vehicles ar not invalid.
These dealers have in effect been de facto deputies and their acts and
deeds as such are binding. T

We trust the foregoing answers your inquiry.

Yours very truly
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