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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

AUSTIN
GROVER SELLERS : W/Ay\
ATTORNEY GENERAL Z oga (%)

léonoubio H. C. Eooser W ftrpicren
ounty Attorney : Cpgla~

Hovard Qounty ’

Big 8pring, Texas

Dear 3iri _ Opinion Ko. 0-7332
Re: Does & duly appointed
Juvenile officep have
& legal right €o\carry
& gun vhile ih the dis-
chargs of his\offilcial
duties

Your letter of July 31 requesting ®a opinisp of
this department has been received, letter :
Jpart, as follovs:

"I would like to

on the
rollowiqg matters:

"Is & duly officer of
& county oconsid .

"Has ke - oh 0 oArry & protective
veapon s : o
‘rt [ ] 51'2’

19 946

satutes of Texas,
afjual)pocket part wvhich
sh jiwvenile officer shall
jers end authority of
ffs incident to their

s question I am seeking to have
: t%er or not a juvenils offTcer
6gal right to carry & gun when on duty.”

denate Bill Number 6, Chapter 205, Acts of the Regular
Ssssion, 49th legislature, is an act amending Article 5142 of
the Revlised Civil Btatutes of Texas, 1925, a3 amended in 1927
and 1937. This act provides for Jjuvenlle officers, their selec-
tion, compensation, expenses and a&ssistants, prescribes their
duties, and provides all things necessary and incident to the
main purpose of the Act.
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The above amended Article 5142 provides, in part,
a8 follove:

“Such officers shall have authority and it
shall be their duty to make investigations of all
cases referred to them as such by such Board; to
bs present in court and to represent the interest
of the Jjuvenile when the case is heard, aad to fur-
nish to the court and such Board any iaformation
and sssistance as suoh Board may require, and to
taks charge of any child before and after the trial
and to perform such other services for the child as
may be required by the court er said Board, and such

uvenile officers shell be vested vith all the pover

a Artiele I, Section 23, of the Texas Constitution pro-
viden:

"Every citizen shall have the right to keep and
bear arms in the lavful defence of himself or the

State; but the legislature shall have pover, by lavw
to regulate the vearl of arus IIEE & viev to pre-
vent cerime,” (Empha lII EI

sis supplled)

In furtheranoce of this permissive ¢lause in the Texas
Constitution the legislature provided in Article 483 of the Re-
vised Penal Code of Texas, 1925, that:

*Whoever shall carry on or about his person,
saddle, or in his saddle bags any pistol, dirk,
dagger, slung-shot, svord cane, spear or knuckles
nade of any met&l or any hard substance, bovwie
knife, or any other knife manufactured or sold
for the purposes of offenss or defense, shall be
punished by fine not less than $100,00 nor more
than $500.00 or by confinement in jail for not
less than one moath nor more than one year."

The following Article, Article 3484, provides certain
exemptions to the above statute and provides:
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“The preceding article shall aot apply to a

person in ‘022.1 l;rvigo as a gilitianln, norhto
any peace o{ ger in the actual discharge of his
otticia! duty, nor to the carryiag of arms on oune's
ova premises or place of business, nor to persons
traveling, nor to any deputy constable, or special

oliceman vho receives a compensation of forty dol-
ars or more per month for his services &as such of-
fioer, and who is appointed in conformity with the
statutes authorizing suoh appointment; nor to the
(eme, Fish and Oyater Oommissioner, aor to any de-
puty, vhen in the actusl discharge of his duties as
such, nor to any game warden, or local deputy Game,
Fish and Oyster Commissiocnsr vhean in the actual dis-
charge of his duties in the county of his residence,
nor shall it apply to any game varden or deputy Game,
Fish and Oyster Commissioner who actually receives
from the 8tate fess or compensatioan for his services,
Acts 1871, p. 25, Aots 1918, p. 194." (Emphasis supplied)

Article 36 of our Code of Criminal Procedure defines
peace officers

"The folloving are ‘'peace officerss’ the sheriff
and his deputies, constable, the marshal or pollicemen
©f an incorporated town or city, the officers, non-
commissioned officers and privates of the State ranger
force, and any private person specially appointed to
execute criminsl process.” (Emphasis supplied)

From the previously set out constitutional and statutory
provisions ve flind that the Texas Coastitutlion gives to the Lsgls-
lature the powver to regulate the wearing of arms. The Leglslature
provides a penalty for the wearing of certain specifically des-
¢cribed arms but exempts certain persons among vhich is "any peece
officer in the actual discharge of his officlal duty." 1In Article
36 of the Code of Criminal Procedure, sheriffs and policemen of
en incorporated tovn or city are designated peace officers, and
therefore in accordance with Article 284 they are exempt from
the provisions of Article 483 while in the actual discharge of
the'r official duty.



519

Hoanorable H. C. Hooser - Page &

Therefore, since Article 5142 provides that juvenile
officers "shall be vested with all the povers and suthority of
police officers or sheriffs incident to their offices,” it logi-
cally follows that guvonil. officers are ontitled to the same

exemption vhile in the actual discharge of their official duties.
as other peace offlcers.

It 1s our opinion that a Juvenile officer has the legsl
right to carry a gun vhile in the disoharge of his offioial duty.

We trust that the above fully susvers your inguiry.

Tours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
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