
State Board of Education 
,hstin, Texas 

Attention: 
Hon. Ted R. Alexander 
Bond Investment Adviser 

Opinion No. O-7362 
Re: Investment of State 

Fpp~_mat)xrnt. FreB:&chool 
Fund in U. S. bonds. 

Dear Sir: 

We have received your letter of September 11, 1946, 
which is quoted, in part, as followsr 

“Under Article 2669, Revised Civil Statutes 
of 1925, as amended by Chapter 278, Acts of the 
Regular Session of the Forty-first Legislature, 
the State Board of Education is authorized and 
empowered to invest the Permanent Free School 
Fund of the State Iin bonds of the United States, 
***I. .Articles 2670 through 2675, inclusive 
also relate to the investment of the Permanen -i 
School Fund by the State Board of Education. 

“Offerings of other eligible end desirable 
securities have declined to such an extent that 
there is now a cash balance in the Permanent 
School Fund of over $11,000,000.00 which the Board 
is desirous of investing in short-term bonds of 
the United States. In order to purchase United 
States Government Bonds at this time, however the 
Board must go into the ‘open market’ and pure h ase 
from agencies other than the United States Gover- 
ment . This brings up the following question upon 
which I have been authorized and directed to re- 
quest your opinion. 

1’1. Is the State Board of Education author- 
imed and empowered to purchase United States gov- 
eknment bonds for the Permanent School Fund from 
agencies other than the United States Government?‘* 

Section 4 of ,Article,,7, Constitution of Texas, @er 
which authority the statutes providing for investment of the 
Permanent Free School Fund were’ enacted, reads in part, as fol- 
lows: 



-c. 
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u . . . The Comotroller shall invest the 
proceeds of such sales and oft those heretofore 
made’ as may be directed by the Board of Educa- 
tiot herein provided for in the bonds of tha 
Uni, ed w the State of Texas, o r counties 
in said State: or in such other securities and 
under such restrict1 ns as may be orescribed by 
m . . .I* (Emphasii, added) 

Article 2669 of Vernon’s Annotated Civil Statutes 
reads as follows: 

“The State Board of Education is authorized 
and empowered to invest the permanent public free 
school funds of the State in bonds of the United 
States, the State of Texas, or any county thereof, 
and the ltiependent or common school districts, 
road precincts, drainage, irrigation and levee 
districts in this State,, and the bonds of incor- 
porated cities and towns, and obligations and 
pledges of the University of Texas.” 

It is seen that the authority for the investment of 
the fund in bonds of the United States is kuthorized both by 
the Constitution and by the law enacted in pursuance thereof. 
It is, therefore 
termine whether i 

necessary that we examine the statutes to de- 
here are “restrict ion.9’ which would prohibit 

the purchase of such bonds from other than the United States 
Government it self. 

,JLrticle 2670, provides for the examination by the 
Attorney General of bonds of certain named subdivisionscof:,the 
State. Article 2671 outlines the conditions under which such 
bonds may be purahased. Article 2672 provides that where such 
issuing agencies have received the proceeds derived from the 
sale of the bonds, they shall thereafter be esto 

F3 
ped from deny- 

ing the validity of such obligations. Article 2 73 grants an 
option to purchase ‘such bonds to the aboard of Education. It is 
our understanding that a part of Article 2673 gives rise to the 
question under aonsideration. That part reads as follows: 

,,‘,* If said Board shall refuse to purchase 
bonds, ol?l;gations or pledges from such county, city, 
precinct or district or the University of Texas or 
the parties to whom the same were issued, then in no 
event shall said Board purchase them from any subse- 
quent owner or holder of the same.” 



,- 

. 
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The query now resolves itself as to whether Article 
2673 requires that bonds of the Unit,ed States be purchased di- 
rectly from the issuing agency (i.e., the Federal Government). 

Article 2675 provides as follows: 

ItThe provisions of the six preceding arti- 
cles (Articles 2669-2674, inclusive) shall ex- 
tend to any bonds or securities other than thQ 
bonds of the State or of the United States, in 
which the public school funds are or may be in- 
vested, as is or may be authorized or prescribed 
by law, and also to any bonds or securities pur- 
chased with any of the permanent funds set apart 
for the support, maintenance and improvement of 
any asylum or other institution of this State.” 
(Parenthetical tiser&on~. and emphasis added) 

This statute, therefore, expressly excludes bonds of 
the United States from the provisions of Articles 2669 to 2674, 
inclusive. Hence, the prohibition. quoted above from Article 
2673 is not applicable In any sense to such bonds. 

The logic of excepting United States government bonds 
from these restrictions is evident. In the first place, the 
State of Texas could have no power or authority relating to the 
issuance of Federal bonds. In the second place if the obliga- 
tions of the United States did not remain invio 3 ate, could it 
be said that any other obligations would be effective? 

The Board of Education had constitutional and statu- 
tory authority to invest the Permanent Free School Fund in bonds 
of the United States and the Legislature has placed no restric- 
tion upon such InvesCment. The school fund has now built up a 
balance of several millions of dollars. At this time the Only 
way in which United States government bonds may be purchased IS 
through non-governmental agencies. Should this fund remai;h;dle 
and make no earning because of this fact? We think not. 
Constitution and the laws of Texas do not require that these 
bonds be purchased from the Government; yet, the Board of Educa- 
tion is empowered to purchase such bonds. We think that this 
grant of power necessarily carries with it the authority to make 
it effective. 

You are,therefore, advised that it Is the opinion of 
this department that the State Board of Education in the exercise 
of its discretion is authorized and empowered to purchase United 
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States government bonds from agencies other than the United 
States Government. 

Very truly yours 

ATTORNEYGENERAL OFTEXAS 

By /s/ George W. Sparks 
George W. Sparks, Assistant 

mmovm sm 17, 1946 
/s/ Carlos Ashley 
FIRST ASSISTANT ATTORNEY GENERAL 

APPROVED: OPINION COMMITTEE 
BY: GK, CHAIRMAN 

BWS:bw:wb 


