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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

AUSTIN

GROVER SELLERS
ATTORNEY GENERAL

Hﬂmrﬂble e Res Edmd.
County ittorney, Viotorla County
Viotoria, Texas

Dear ¥r. dwards; Cpinton Mo, O=7413
Ret Interpretation of paragra (o).
(d) of Ssotion 1

of 7
03?&. of ¢ Penal Jpd
question is this:

1d )= "Does a 'Panﬂ.\t to Move thllﬂ
- 24 7quipment or load)Over State Highw
by thc State H.glms

ab 1cad = tRange Gag.. Breil ollar nm Yoles,! =
and reoiting o maxlimum -of 83 feet, authorizs
the use of o ombimti hioln in mm of
45 feat while mumam which makes the overe
all length of eomblmd '8 and load 65 feet?

|

i

NO COMMUNICATION I8 TO BE CONSTRUED AS A DEPARTMENTAL OPINION UNLKSS AFPROVED BY THE ATTORNEY GENERAL OR FIRST ASSISTANT
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*If 8o, can such sombination of vehiclee excesdlirg
453 feet in length be at any $ime operated on pud-
140 hisimays without losds, or witl: loads other
and shorter than the iteans epscified ss loald &n
the permit?e

We reproduce below Article 82%, with particular referance o
the ssotions and paragrephs portinoni hersto, vizi

*#rticls 827a, Section 33

{(a] No motor wehicls, comueraisl motor wvehiols,
truck-tractor, trallsy, or saxi-trailer shall ex-
cug a .gwh of 38 feet, ant no 'h:ﬁhmm.ﬁ:o_
puch ¥ 8 ooupled teogsther 1 exosed

$al 1 of 45 fuet, unless suck wvehicls or
coudinatian of vellolas 1s oparated sxolusively
within the limits of an incorporated oity or tewn."

"{a) o sruin or comdination of wehislen mtzns
alone shall oarry any losd extending swore 3
f<o8 beyond the froant thereof, nor, exoept aé here-
inbefore provided, more than 4 Teet boyond the rear

“riiole 827, Ssetion M

(2) It shell be unlewrul and constitute a xisdemsan-
or for any peraon to 4drive, operate or nowe, oy for
the cwner to satise or persit to be driven, operated

or zoved on higlmay, sny veliliole or vehicles of

a size OF we umeains the limitstions stated in
this ao%, or to Sranspert tereon any load oy loads
exoeeding the dimensions or weight prescrided 4in this
Aot} provided, the department, acting dimeoctly or
throuzh its agent or agents desipgnated in gounty
saz2ll have ané i{s heredy granted authorit tfe_gm
permits nmimmpcrimotwannar{u- or the
transportation over dtate highways of such overwelight
or oversize commodities as cennot resamua s 4la-
mantled or ror tha opersation over Stats of
superheavy or overaise ssyuinment forthe transportation
of such overaize oxr owverwelight or overleangth oomatdi-
ties an onnnot be ressonably &lmmantled; provided,
thiat any haul or hauls mud. undey such permits ahell
be zmade BY the shortest preotlioanbls to, €30se0es”
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Your First question is divided, as follows:

l. Is the 3-Tt load sxtension to the front and
the 4~ft% load extension $o the rear (as pro-
vided in poragraph "d?) alloweéd, in addéition
R AT

8 {as providet Tegra et!), e
sutherizing an mmﬁ lengdh of eoubined
vehilolen of 82 feok?

8., Is such sxtension allowed without requiring
a special permit? ,

As regard No. 1, we yefer S0 and juote portions

: 0«388%, approved June 30, 1941,

in answey to the question as to whethey it 1e lowsful ¢o opernts a
sci~trrailer whose sotual ssasursnente exoesed 35 fect in '
but when attachsd to & truck-tractor, the distanec from the buek
axls of the truck-traotor to the !m:i ond of She semi~trailer ia
lenss than 33 fest, and the oombined ls of the ommbinstion ve~
hiele i less than 45 fest. after gquoting ArS. 8:7a, Seos. 3, para=
greph ‘¢!, the opinicn advises that -

“Seatien 3, of the recent Aet of the Lsgislgture,
increasing ths load limis, M.B. Ro. 19, iots of
the 47th leglslature, Reg. 5ess., providsss

tHoghing in thie Aet slall be construsd
as suthorizing an inarease ia the aslse
or Cimensions of commsreoial moNeYr ve-
hioles, as provided in the present law,'

“Section 3, Article 827a, Yernom's Texas Pensl
Statutes, apecifically provides that -

RO wes Bemi-trailsr shall exceed a length
of 35 fest ...?

It followa that any seni~trailer, whioch by aotusl
measureanant excsedn 3% feet in length, esnrot e
lawfully operated upon ths public higzhways of this
stutes The atatute clearly contepplates thet in
dztersining the length of s nuit in a combination,
each particulsry unit zust bs considered sepurately
as for exsmple, in determining the length of a -
truller, ths asasurement woild be the overnll length
of such gsesf-trailer snd not from ths beok wheels of
e truck~tmotor to whioch it might be attached or from
the kingepin of ths semi-trriler. The losation of




Hoanorable 5, 1, dwards, Vietorls - pegs 4.

nghe kingepin o pivot polmd on the seni=~trailer
mnight affeot th& mnn length of the combina~
Iut not the ungg.”

sion
art, 827, See. £, sups m:):u it "unle@ful ... for
person to 4rive .. OB any m. m vehlcle uve
ag:ia?ni@tmum : mm stated in this m.
250400

#hot are thope limitations, expressed in the AotT In pare~=
ersph {0), tes. 3, Art. 82T, they ave, sz to glacle vehlolam:

'gg ?ntor wh!nh s mn sxooed & length of

' ..OQ

A% to & gombingtion of sush vehiclas, they arwi
e comdination of such wehilclss, gouplsd S0~

?r. ahall sxoeed a S0%a) langth of 48
e sse?

In paragraph (&), 3ec. 3, Art. 827, as to loads, they are:
Ho txain or ocombinasion of vehisles mﬂu

sloms shell garry extending mo
3 faet the .tgut thareof, nor, umt
a8 hoye prevmd. noYe ihan 4 foot Lo~
youd ths rearr therecf
Henge, in lut ing with the view and in the Opinim al-
ready cited, and with the explisit sions of the statade it-

self, it 1i» t!u optni.aa of this Department that:

1. The 3-foot snd 4-foot extension, front and resr, respect~
ively, in =s84itlon $¢ the 4B-foot limit on soabinationse of vohio-
les, making an overall length of combined yehiclen and load of 82
Teot, 16 allowed}

2. A0, allowed, without resuiring a spesdfal pexmdt.

The fanuaros ©F ;-a*mitn. 1mtm to perioaa af 90 days oy

less, $a provifed Tor undexr len. B, Art. 827s, mipra. And suoh
mits ag: granted only for "the érmnporbat Ofl +e. Of such QVOP~
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Honorable W. L. Edwards, Victoria ~ page O.

or the operation ... of superheavy or overaize sguipment for
the transportation of such overslize or ovorwe.§§§ or overieﬁgﬁh
ocommodities as cannot be reasonably dlsmantled, €%C....

Purther diascusaslon of the lengths of vehicles under Article
827a, Sections 2 and 3, are found in this Departmeni's Opinion No.
0-1280. The question therein asked was: Does a speclal permit,
which allows a length of more than 45 fee$, imply the right of a
carrier to haul a load whioh will extsnd more than 3 feet in front
and mors than 4 feet in the rear of his vehicle. The Opinion quot~
ed Sec. 2, Arv. 827a, in full, and also paragraph (¢) of Section 3,
of said Article. It then continued:

waig%t or overaize commodities as gannot reasonably be dismantled,

"As you have indiocated in the gquoted portion of
your letter, Seo. £, of Art. 827a makes provis~
ion for the imssuance of special permits for the
operation over State highwaye of oversigze equip~
ment, in the event suoh equipment is neceasary
for the transportation of overwelghi, oversize
or overlength commoditlies w 6anno reason-
ably dismantled,

»Phis provision oreates an exception as to the
length specified in paragr o], See, 3, Ars.
827a, for vehicles and csubination of wehlcles.

"You will note that paragraph {d), See. 3, Art.
827a provides that 'no vehiole or sombination of
vehicles shall carry a load which extends more
then 3 fest beyond the front thereof, nor, exoept

as hersinbefore provided, more than 4 feet beyo
e TOaY ereotl.,

*Construing together all of the aborve guoted statu-
tory provieions, we £ind that the legislature pro-
hivited any vehlcle or combination of wvehicles from
carrying & load which extended more than 3 feet be~-
yond the front of the vehicle oxr combination, and
did not provide for any exoeption to this require-
ment; but the wording of paragraph {(d4), Sec. 3, Art.
8278 makes it equally olear that the Leglaleture daid
anticipate that an overlength load might extend more
than 4 feet beyond the rear of the conveying vehlcie
or combination of vehicles.®



Honorabla », 1., Tdwards, Viosoris « pags O.

"It is, therefoye, the opinion of this Depurt~
mant that a special parmit for the apenum
of an overlength vchialn lﬁg
right of » carrier to hau, " ax=
tends gore than 3 feot beyma the front of
the vehiaele. On the othar hand. a pemit for
the transportation of overl } DN ’
or for the oparation of gvar -
for the transporsation of suoh e'ur rY: ' i
% wish 1%, as an ins
ne e e Teon the ves "gt
naeu eet from reay

“ﬁoﬂ’

Your attention is diuma. in this connection, teo that par—
tiocular olauss in Ssg. B, Art. és'h. which prevides sthat a pemis
may be granted ... "for the opsyation ... of supayhsavy or over-
slze ¢ for the transportation of ... oversise, swrweight
or ocanoditiss ..."

artioh 670)a, V.AR.C5., Seetion 1, pmﬂdn that:

“ihen eny person, fim or oe mtzon shall
desire o opcu‘o anr a 5%

supsrheavy or oversise for sla
sranaportation of suoh %ﬁ’!l &8 oD~
not be reazonably dlamantlad ... the Gtate
Hmy Doparmm m. upm appncat.tm

In view of ths foregoing, therefore, our reaponss %o your
% gueat fon im that a ‘Permlt to Nove mpcrhu or Over-
z6 or Load Over tate Hishways,' iassued Dy the State
¥dshway De mm, specilying as load - 'Range cag. m-uI Col=-
lar and oles,! = and veciting = minm length of 65 feat %_g
autho ths m of & cambination of vahicles in exocess o f
] s houldng the load specified in the periis, so long as
neither tha vehicls, nor the vehicle and load, exceed the nmaxi-
num length specified in the pemist,

And, as to the latter portion of your ﬁ,an 4 puestion, we
are likewinse of the opinica that such camdinstlion of vehloles
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excesding 45 foet in length may be operated on mblie bl (]
without loeds when suwoh wvehicles are being mowd froa thalyr
base to where the louad is looated, ané returned, or with such
imaa as the particular permit Lasusd tharelfox spacifiss and )~
ows,

Ze hopd that we have gﬁm yoai sha information you dsaire.

Yours Wt{uh'

JINx Apsimtans
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