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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

AUSTIN

GROVER SELLERS
ATTORNEY GENERAL

Honorabls H. Byrne satterfield, Cemuiasioner, X
Piremen's Pension Commission
Austin, Texag :

Dear Mr. Satterfield: ‘ Opinion Xo. 0-7444

Res Clarifiocation of A. G. Opinion
" Ro. 0-GB8B3 and others, h respect
to the twenty~year ser¥icé provis-
ion.

.eﬁuence of the performance
firamang or If he should dile

ow or other dependents immediately af-
eath or would the Board be ocompelled to
gin payments on the date he woula have
reached the age of fifty-five years?

2, If a fireman ¥ho has retired after having
gervead 20 years on a fire department hut be-
fore he had reached the age of B8 years
should be killed or dis from any cause not
in eonsequen¢e of his duty as & Fireman;

HO COMMUNICATION 13 TO BE CONBTRULD AS A DEPARTMENTAL OPINION UNLESS AFFROVED BY THE ATTORNEY GENERAL OR FIRST ASSISTANT
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should his Board begzin paying his dependents
their henefits promptly after his death or
would 1t be ocompelled to withhold payment of
suel henoefits until the fireman would have
roached\tho age of BO years? A

*In giving iour opinion on the adbove -~ Opinion
0-8521 -~ you say as followm

®i¥e ¢al)l particular attention to the statement
in the adove statute which reads "or shall die from
any cause vhatgoever after he has bdeocome entitled to
an allowence or penmion certificate” eince that phrase
will perhaps, and we think does, control the proper
disposition and answer te your questions.

"itnder the provisions of the quoted statutes
above when a fireman has sarved 20 years, regardless
of his then age, he "may apply to the Board of Trus-
teas for, snd it shall he the Board's duty to issue,

s certificate showing the completion of much sorvice.®

"‘Reading the quoted sentence from Bection 12
and the last-quoted section from the amended Section
6 as veo construe same a fireman who has served twenty
Years in thon entitled to and the Board »ust give hiwm
& pension certifiocate.

“tsection 12 provides that if a fireman dies from
any cauge after he has hecome entitled to his pension
certificate his widow is entitled to payments as pro-
vided in said section.

®'It 1s our opinion, therefore, that regardless
of whether the fireman 1s setive or retired at the
time of his death if he has served actively for the
20 yoar period he 19 entitled to his pension certiri-
¢cate and 1f he thereafter dies his widox and children,
-4f any, are ontitled to receive compensation from the
date of his denth in the respective mms as provided
for in gaia Act.!

*Then on May 11, 1048 we asked for the following
opinion:

"I a fireman resigned from his fire department
on April 15th, 1944, would he he entitled to a 20
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yeayr ocortificate as provided in the amendment whiech
was effective on Xarch 23rd, 1945*. (You ¢orrected
the efrfective date in your opinion).

"In giving your opinion -- OpiniT\’ NoHBBET -~
you ruled as followss .

'¥s think 1t plain from the specific language
of the nevly added matter to Seotion 6 that the Legis-
lature intoended that any eligidble and gualified fire-
man, vho shall have completed twenty years of service
before reaching the age of rfifty-five yYears, vould de
ontitled to the cevtificate showing such service,
whether such completion 1s hefore or after the effect~
ive date of Eenate B1ill 89, provided it is on or af-
ter the firat day of Apridl A. h. 1939.°

®*Then on February 85, 1948 we submitted this quos-
tiony

"I¥e have an instance where a fireman had served
for 22 years and three months In a Texas fire depart-
ment and on May 20, 19042 he dies of an heart attack.
Be wag fifty-four years of age at the time of hiy
death. Agmoning that his heart attack was not in
congequence nf the performancs of his duty as a fire-
wman and in view of the fast that he had served more
than 20 years but had not reached the age of 38 years
and the further faet that he died prior to the enast-
ment of the amendment to seotion 6 of the Act and in
the light of your opinions 0-6521 and 0-8883, {1a big
widow entitled to her henefits from the Aot and
should the henafits he retrosctive to the date of
her hushand's death?!

*In your Opiniom 0-7082 you ruled as follows:

*'In our Opinion No. 0~3878 addressed to you, ap-
proved March 8, 1944, it was pointed out that the
third class of members mentioned in Eeotion 12 ahove
referred to to required death "after” the fireman has
become entitled to an allowance or pension ecertificate.
Under the facts herein presented, however, the fireman
died May 20, 1842, at the age of 84 yoars and apparent-
1y without making any application to the Board of Trus-
tees for any retirement certificate. PFurthermore, to
be qualified wnder the Act, such a fireman mnst have
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reached the age of B8 years, in addition to having
served aotively for a period of 20 years, to beocome
entitled to he retired from snoh gervice or en-
titled to a certiricate.’

*Yhe amendment of Section 6 of the Statute,
sonsidered in our Opinions Nos. 0-6521 and 0-68583,
sand to wvhich you refer, hecame effective Septemder
8, 1945, snd such smendment does not have a retro-
aotive offect as to deceased members wvho falled
to possess the statutery qualifications at the time
of their death.'

*'You are respeotfully advised that umder the
faots lnbmitted your queastions are answered in the
‘negative.'

"One point that oonfuses us is that in your Opin-
don No. 0-8883 you apparently rule that 'apy eliginile
and qualified fireman, who shall have completed 20
years of service hefors reaching the age of 88 years,
would be entitled to the certificate showing such ser-
vice, vhether such completion 15 before or after the
effective dnte of Gemate Bi1) 89 5 provided it 1s on
or after the l1st. day of April 1 + Then in your
Opinion No. 0-7082 you hold that 'snd such amendment
dces not have a retroactive effeot as to docoased
membhors vho failed te possess the statutory qualifi-
oations at the time of their death'.

*¥e have tried to interpret your Opinion Xo.
0~-7082 as ruling that the amendment would be and is
retrosctive ingofar as firemen who vwere participat-
ing in ths system on and after the ef'fective date of
the amendment ~ Senate Bill 89 of the Regular Sess~
ion of 1948, - but is not retroactive insofar as
those firemen who died or left the fire department
prior to the effeotive date of Senato Rill 89 ag
mentioned ahove. But vhen we go bdaock te your Opin~
fon No. 0-8883 which apparently rules that a fireman
vho lef't the fire department prior to the effective
date of sSenate Dill B89 14 entitled to the certificate,
then we become confused. Ve fail to see any dirfer-
ence ingofar as the retroactiveness is concerned be-
twveen a fireman who died prior to the effective date
of the amendment and one who left the fire depert-
ment before the effeotive date of the amendment, pro-~
vidoed of course that it applies to the fireman who
loef't the fire department and has not re-ontered the
fire sorvice."




P 182

Honorable H. Byrne satterfield - page B

a

You correotly quote our ruling in Opinion ¥Yo. 0-8883,
which for oconvenience we reproduocs hero, as followss

. "Wa think it plain from the specific lan-
guage of the nevly added matter to geqtion &
that the Legislature intended that any’eligihle
and qualified fireman, whe shall have completsd
twenty years of sorvice before reaching the age
of firty-five yeoars, would be entitled to the
gortificate phowing such assrvice, whether such
_ completion is before or after the effective date
; of Senate Bill 89, provided it is on or after

the 1st day of April, A. D. 1939.°

There 1s no conflict between that holding and Opinion
No. 0-7082, saying:

*The smendment of Sec. 8 nf the statute con-
sidered in our Opinions Xos. 0=-8821 and 0-6583,
and to whioch you refer, became effective Septem-
ber 5, 1945, and such amendment does not have a
retroactive ef'fect as to deceassed mewbsra who
failed to possess the statutory qualifications
at the time of their death.”

As vo immderstand your letter, your confusion 1s prodb-
ably brought abont dy the use of the phrase "effective date” of
the Act, and we can readily understand your position. As we
vointed out to you in Opinion No. 0-8583, the body of 8. B. No.
89 earried the emergency clause to become effective on its pas-
sage, the vyote however was insuffioient to make it effeoctive
from 1ty passage, s0 that it became legally effective ninety
days after the adjournment of the Legislature. That means the
Bill and Act became oparative ~- in force as law -~ ninety days
after adjournment. But whaen 1t 4id thus becowe effective, the
Aot became effective for all purposes according to its provis-
ions, one of which was "On and after the lst day of April, A.D.
1939, any person®, etc. This Act was not retroactive in the le-
gal, constitutional sense, and spoke ag law only from and after
its effective date ninety days after adjournment. But when it
did speak it elesarly shows that after the 1st day of Aprild,

A. D, 1930, firemen vho had at that time or thereafter might
have twenty years' service, as therein stated, are emtitled to
certain rights. The fast that the twenty yvears' service would
date back beyond the effactive date of the Bill 1s of no im-
portance in the consideration. It is permissible for a law to
oentain that feature. Thum, a law may, under the Constitution,
base a provision upon & status or duration, reaching into the
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" past any number of years.

It 18 true that our Opinion ¥o. 0=T082 declares
that:

"Such sweniment does not have a rotrosctive
, effoct as to desonged members ¥Yho failad to
1 posseps the statutory gualifications at the
: time of their gesth." (Emphasis supplied).

That statement is accurate. It merely means that a fire-
man who died prior to the effective date of the 19485 Aot doves not
‘come within the provisions of said Act, although during his 1ife
time he had sorved more than twenty ysars as a fireman.

Yeory tfnly yours
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