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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

AUSTIN
GROVER SELLERS
ATTORNEY GENERAL

Hon. George V. Cox, M.D,
State Health Officer
Austin, Texas

Dear Sir: .
Opinion No. 0=7467
Re: ualificutiofis ¢f official
City Health Qfficers,

. Your letter of October 9, 1946 < requrstingl an opinion
of this dapartmant, prasents the following™y thich we
quotez

~ "Can a doctor serve pa ef ficial eivy hy

officer for a cilXﬁ
vithin the city its

) et civy? ) In other
32 a city health officer \livs

thd suburbs of a

_city yet maintal office g city, can he -
ofticlally qu ositfon of ¢ty health
officer?® : .

oR each incorporated city and
elect a qualified person
th officer by a majority

v h
0 _ érning body, except in cities

@ oper under a charter providing for a

‘ --hod of select city physicians, in which
g;.t the)offjce of city health officer shall bo filled
: ded by the ¢ity physicion, but in no

sk the office of city healfh officer be

The ol ty health officer, after a gpointme
ake and subseribe to the official oath, and shall
file a copy of such oath snd a copy of his appointment
wvith the Texas State Board of Health, and shall not be
decried to be lepgally qualified until ssid cooies shall
have been so. filed."

\
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Article 1003 of said statutes provides:

"o person other than an elector resident of the
clity be appointed to any office by the city couneil.”

Article 2927 of sald statutes provides:

"No person shall be eligible to any State, county,
precinet or municipal office in this State unless he
shall be eligilile to hold offics under the Gonstitution
of this State, and unless he shall bave resided in this
State for the period-of twelve months-and six months in
the county, precinct, or municipality, in which he offers
himself as & candidate, next preceding any general or
special election, and shall heve -been an actual bona fide
eitizen of sald county, precinet, or municipality for more
than six months, No person 1neligible to hold office shall
aver have his name pleced upon the ballot a% any gensral
or special election, or at any primary election where csandi-~
dates are selected under primary election laws of thia State;
and no such ineligible candidate shall ever bde voted upon, -
now have votes counted for him, at eny such genersal, speeial, ?
or primary election,® '

The qualifications for the office of city health officer
appear to De prescribed by general law, Article 1003, supra, in
clear unambiguous language provides that no pareon\otﬁar than an
glgg&g:,:ﬁiiggnﬁhgf the ¢ity ehall be appointed to office by the
eity council, - -In conatruing the statutes quoted harein, they sppear
to ¢learly express the intent of the Legislature in prescri the -
qualifications of individuals cther than those named in the Consti-.
tution to hold any office of honor, trust or emolument provided bg
the laws of the State. (Fortinberry vs, State; 283 5. W, 146.)  The
office of city health officer is one of honor, trust and emolument -

rovided by the laws ¢of the State and so held in our Opinion to you,
os 0~816 approved June 1, 1939, :
In answer to your question, you are respectfully advised
- that to bs aligible for sppointment the office of city health
officer under the genoral of this State, a physician must be
an elector having resided 4in such municipali%y more tian elx months,.

| Yours very truly
/ LEIZCUED  08R Bagi3a6 ‘ ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
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