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Re: Whether members of the
Texas State Board of
Chiropody Examlners are
entitled to compensatlion
for time taken in travel
to and from Board meet-
ings, under the provis-
' ) ions of Article 4574, Chir-
Dear Mr. Harvey: . . - : opody'Practice Act,

Your request for an opinion dated January 4
1947 is in substance as follows:

"The question has arisen among men-

. bers of this Board a mumber of times as to
whether Board members are entitled to com-
pensation for time taken in travel to and
from Board meetings.

. "In cases of most members of this

s Board it requires a day or the greater part

= - ‘thereof, to travel to and from such meet-

g ings. Under Article 4574, Chiropody Prac-

20 tice Act of Texas provision is made for com-
pensation and expenses while actually en-
gaged in the service of the Board. Would
travel to and from be considered ‘'acotually
engaged in the service of the Board'?

Article 4574 of the Revised Civil Statutes of
the State of Texas provides as follows:

"Bach member of the Board shall re-
ceive for his services Ten ($10.00) Dollars
per day and necessary traveling and inci-
dental expenses while actually engaged in
the service of the Board. The Secretary
shall receive his necessary expenses for
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services actually performed for the Board,
for printing, postage and other expenses
necegsarily incurred in administering this
law shall be paid from the fees received
by the Board and all expenses shall be
itemized, verified, audited and an account
kept thereof by the Secretary of the Board
who shall pay the same out of sald fees
which accrue to it."™

Since the statute under conglderation pro-
vides that the expenses incurred in administering the-
law shall be paid from the fees received by the Board,
your question must be declded on the basis of whether
the expense incurred 1s an authorized one within the
purview of the . statute.

It will be observed from the above statute
that the Legislature intended that each member of the
Board shall be entitled to ™necessary traveling and in-
cidental expenses while actually engaged in the service

"of the Board."™ The State Board of Chiropody Examiners

is entrusted with the duty of carrying out the provi-

sions of the Chiropody Practice Act and is empowered to -

prescribe. reasonable or.necessary regulations and by-
laws to govern its proceedings and activities. "The -
Board shall adopt all necessary rules to regulate the’
practice of Chiropody and shall hold meetings at least
twice a yeéar and special meetings when necessary. The
Board must examine gnd licensé Chiropodists and cause
the prosecution of all persons violating the provisions
of the Act and must pass upon and spprove educational
institutions. Further, the Board may, after due hear-
ing, refuse to grant or renew and may revoke any license
jssued under the provisions of the law upon evidence of
misconduct. Traveling expenses, therefore, of a Board
member may be allowed only if such attendance is in di-
rect relation to hls preseribed duties. It 1s believed
that a member traveling to and from an authorized Board
meeting 1s actually engaged in the service of the Board.
To properly function, it is necessary that the Board
have adequate policies and-reguldations which are formu-
lated by the State Board of Chiropody Examiners. It
would appear that dttendance at a Board meeting, which
necegsitates travel to and from such meeting would be
required of each individual member to discharge properly
the duties imposed upon the Board by thé Chiropody Prac-
tice Aot.” It seems that the statute evidences & legls-
lative intent that traveling expenses incurred in trav-
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eling to and from meetings of the Board are actually in®
relation to those services rendered by the Board of Chir-
opody Examiners.

.l

Therefore, your question should be answered
in the affirmative. ,

srmmm

b ' Members of the Texas State Board of
3 Chiropody Examiners are actually engaged in
' the service of the Board in traveling to and
from authorized meetings of the Board pur- -
g suant to Article 4574 of the Revised Civil
g Statutes of the State of Texas, and are en-
o titled to necessary traveling expense.

E :'- o - Very truly yours
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