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"THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

AUSTIN 11, TEXAS
PRICE DANIEL

ATTORNEY GENERAL

April 4, 1947

Hon. D. C. Greer Opinion No. V-114

State Highway Engineer

Texas Highway Department Re: Authority of the Highway

Austin 26, Texas Department to pay medlceal
ald and compensation to a
Texas State Guard Officer,
where no record of a med-
ical examination is found
in the files of the Adj}u-
tant Genersal.

Dear Sir:

Your request 1s based upon the following facts
and related questions:

"We have a report of Injury to a Texas State
Guard Officer, reported to have occurred on Novem-
ber 26, 1946,

"Although the man oclaims to have been examined
after S. B. 135, 48th Legislature became effective,
no record of game can be found in the files of the
Adjutant General. According to Attorney General
Opinion No. 0-5355, dated July 1, 1943, we have no
authority to cover the injured.

"In the case of thls particular guardsman it
80 happens that he did take an examination for com-
mission in the Texas National Guard in August, 1946,
and the record is on file with the Adjutant General.

"Do we have authority to pay medical aid and
compensation to this injured man? Can we give any
recognition to this examinatlon which was given for
another organization?”

The answer to your first question ls controlled
by the provisions of Article 589lb of Vernon's Civil Stat-
utes, which provides for compensation benefits for mem-
bers of the Texas State Defense Guard and for the admin-
istration of the act by the State Highway Department.
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From Section 2 of said Article, we quote:

" Member® shall mean every person in the Texas
Defense Guard. Provided that no person shall be
classified as a ‘member’ under this Act nor be eli~
gible toc any compensation benefits under the terms
and provisions of this Ae¢t until he shall have sub-
mitted himself first to a physical examination by
a regularly licensed physician or surgeon, designated
or aceepted by the Texas Defense Guard to make such
an examination; and until as a result of sueh exam-
ination, all physical defectas existant at the time
of the examination have been noted and recorded. Af-
ter his separation, either by discharge, resignation,
or otherwise from the Texas Defense Guard, no person
shall be clagsified azs a member under this Act or be
entitled to any compensation benefita thersunder.”

The injured officer claims to have submitted
to the required examination, but no such record ig on
file with the Adjutant General. This gives rise to =
strong presumption against the officerfs clsim, but it
does nat bar recovery, if, in faot, the officer 4id sub~
mit to the required examination. Before authorizing
the officeris elaim, the offioer should furaish you with
adeguate proof of the required physical examination to-
gether with the results thereof neted and reocorded at
the time of the examination. MFailing in this, the elaim
should be denied, because the offiser has net qualified
@8 & "member" as that term is defined in the quoted stat-
ute.

The fact that the claimanrt took an examination
for a commission in the Texas National Guard in August,
1946, can be given no weight. There is no provision in
the entire Act which expressly or impliedly permits am
examination for a commission in the Texas National Guard
'to be a substitute for, or in lieu of, the examination
specifically provided for in Section 2, subsection 2,su-
pra. The Texas Defense Guard is entirely different anmd
separate from the Texas National Guard. This is apecif-
foally provided for in Artiole 589%la, Seo. 1{b}), as fol-
lows: .

"Suoh forces shall be a part of the astive
militia and a component of the military forces
of Texas and shall be additiomal to and distinet
frem the National Guard and shall be knewn as
the Texas Stats Guard: * * *n»
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From the foregoing, it followg that the Texas
State Guard Officer is not eligitle for medical aild and
compensation under the Texas State Guard Compensation Aet,
unless adequate proof of the required physical examina-
tion is mede by the injured officer to the Highway Depart-
nment .

SUMMARY

1. An injured State Guard Officer, who has
no record of a physical examination on file with
the Adjutant General, is not entitled to medical
aid and compensetion under Article 5891b V. €. 9.
unless such officer furnishes adequate proof of the
required physical examination, together with the
results thereof noted and recorded at the time of
the examination.

2. A physical examination for a commission
in the Texas National Quard, recorded in the files
of the Adjutant General, does not qualify an in-
jured Texas State Guard Officer as a "member®" en-
titled to medical ajid and compensation under Arti-
cle 5891b, V. C. 8.

Yours very truly

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
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Charles E. Crenshaw
Asgistant
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