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THEATTORNEWGENERAL 
OFTEXAS 
AU&-IN. TEXAS 

April 9, 1947 

Hohi John Ii. Winters 
Executive Dlrec t or 
Department df ?ubllc Welfere~ 
Austin, Texas Opinion Boo V-132 

Re: Conslderatiou of e 
bequeat In FelOtlon 
to 8 recipient’s el- 
igibllity for old age 

Deer ~Sir: assistance. 

We have your request for an opinion upon 
the above captioned subject matter, the pertinent 
parts being as follows: 

“Our recipient, whom we shall refer 
to as Ur. F, made an appllostlon for old 
age assistance in June, ,1942, and has re- 
ceived assiat8nae continuously in varying 
amounts since September, 1942. Hr. F’s 
present ,household consists of hlmself, 8 
son about twenty-three geers of 880, and 
8 minor daughter about sixteen yeers of 

The daughter Is in school. Mr. F 
%‘born on January 9, 1877, and due to a 
chronic dlsebilltg end his age, he is un- 
able to perform eny work Prom whioh he 
maight reCeive remuneration. He hius two or 
three brothers who have assisted him from 
time to time over e period of years. One 
brother at the present time is contribut- 
ing $7-50 a week toward his and his deugh- 
torts support in addition to paying some 
of the utilities. Hr. F Is at the present 
time receiving $37 a month old age essls- 
tance. He is living in his own home free 
of all encumbrances except perhaps de- 
linquent taxes. 

“in the spring of 1946 one of M.P. F’s 
brothers died. The brother Is will was pro- 
bated In June, 1946, He left one-third of 
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his estate to his su~vlvfng spouse, 
one-third to his daughter, and the 
other bne-third to sever81 persons, 
among whom is our recipfent of old 
age 8sslstance, Hr. F. The terms 
of the ~3.11 Fn relation to our re- 
cfpient 8Fe as follows: 

"gI leave to my brother, S 
F a sum not to exceed Fif'ty 
(-6) Dollars per month, to be 
payable to him by my said executor 
so long as he shall live; it is spe- 
cfficaily provfded that ssfd sum Shell 
be Ln such amount 8s not to jeopardize 
8ny pension or other payment he may re- 
ceive from any governmental source. 
Once ffxed, this amount shall not be 
increased whether or not such pension 
or other payment from 8ny governmental 
source shall continue.' 

"The executor of the will is a 
nephew of the deeedent end of our re- 
cipient, Mr.- F. He stated that he 
prepared the will, and he knew that 
the decedent intended that the $50 
should not replace the reeipi.entPs 
grant but should supplement it, The 
exeeutop further explafned that ff the 
money pa1d to the re@efpi.ent out of 
the estate affected his old age assls- 
tance grant even 8s much as $1 that he 
would receive nothing whatever f'Pom 
the estate, The recipient is stfll en 
the old age assfstence polls, end notha 
ing has been pafd to him out of the es- 
tate 8s the executor fs awaitfng a def- 
lnfte answep from the department as to 
what effect, ff any, the payment of the 
$50 or any portion thereof will have up- 
on his old age assfstance grant." 

We shell answer your questions in the order 
of their presentation, 

1, AS you point outa the Soeial SeauritJ 
Act requires, 8s a oonditfon to CoopePetfOn with the 
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Stete as to old ego assistance, the State plan to "pro- 
vide that the State agency shell, in determining need, 
take into consideration any other income 8nd'resources 
of an individual claiming old ego assistance; * *.*n 

(H.B. 611, 
Section 21 of the Publlo Welfere Act of 191 
47th Leg., R.S., as amended) Is 8s followss 

"Sec. 21. The amount of essistance 
which shall be given under the provisions 
of this Act to any individual,as old ego 
assfstanoe shell be determined by the 
S%8te Depertment through its district or 
county in uhich the needy eged person re- 
sides-with due consideration to-the in- 
come and other resources of such aged per- 
son and in aecordence with ,the rules end 
-ulatFons of the State Department * l * 
The amount of assistance given shall pro- 
vLde such aged person with a reasonable 
subsistence compatible with decency ati, 
health, withfn the limitstions and provi- 
sions of the~constltution of Texas 88 are 
now provided, or mey hereafter be provid- 
ed." (Underscoring added for emphasis.) 

Section 24 of the Act provides in part 88 
follows : 

‘All assistance granted under the 
provisions of this AC% to any needy aged 
person, needy blind person cr with respect 
to any dependent chi1.d shall be reconsfder- 
ed as frequently 89 may be required by the 
rules of the State Department O After such 
reconsideration as the State Department may 
deem necessary or may raqufre, the 8mount 
of assistance may be @hanged, or the assist- 
ance may be entirely withdrawn ff the State 
Department finds that the recipFentPs ofr- 
cumstances h8ve eltered sufficiently to W8r- 
rant such action" The State Department may 
at any time oancel end revoke assfstance or 
it may suspend assfstance for such period as 
it mey deem proper, upon the grounds of in- 
elfgibllity of the recipient'under the pro- 
visions of this Act. * * * If at eny time 
during the continuance of public assistance 
the recipient thereof becomes possessed of 
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income or’resources in excess of the 8- 
moutit previously reported by him, it shall 
be his duty to notify the State Department ‘;.~ 
of such additional lnaome or resources.” 

Again, Section 29 of the Act provides in 
part as follows: 

“Old age asslstanae, aid to the blind, 
or aid to dependent children as provided 
for under the provisions of this Act shall 
not be transferable or assignable, at law 
or in equity, and none of the money paid 
or payable under the provisions of this 
Act shall be subject to execution, levy, 
attachment, garnishment, or other legal 
process, dr to the operation of atiy insol- 
vency law; the provision of this Act pro- 
viding for old age assistance, aid to the 
blind, and aid to dependent children shall 
not be construed as a vested right In= 
~recipient of such assistance; l l mr- 
scoring added for emphasis. ] 

These Federal and State statutes themselves 
compel an answer to 

i 
ourquestion Ro. 1 to the effect 

that the bequest of 50.00 per month cannot ‘be made to 
your recipient without reducing the amount he may re- 
ceive through your department, or without making him 
inei$glble for payments. 

2. Your’.very helpful comments appended to 
your request are as follows: 

“Pursuant to the provisions of the 
Federal and State laws the department 
has formulated policies ard procedures 
as set out in the departmental manual 
providing for the consideration to be 
,given resources available to recipients. 
Since the maximum amount which may be 
paid to any individual out of the State 
and Federal money is $45 a month and 
since the total amount of State funds 
available for administering the old age 
aasistanca program and paylug the assist- 
ance grants Is Thirty One Million Dollars 
($31,000,000.00) a year, and slnue there 
are at the present time approximately 
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191,824 recipients receiving old age as- 
sistance in the State of Texas the neces- 
sity for placing maximums on certain al- "L 
lowable items in the recipient's budget 
is obvious. ~Because of the limitation of 
funds, a standard amount is included in 
the budgets of all person3 under similar 
circumstenc~es for certain needs which are 
common to all recipients such as food, 
clothing, household supplies, and incl- 
dentala. 

"Also, under certain policies of the 
department a recipient is allowed in his 
budget the common household expenses for 
himself and his normal dependenta which, in 
this instance would be Mr. F’s sixteen 
year old daughter, who is in school. In 
other words, the taxer, the utilities, and 
other expenses which he would have to pay 
whether the dependent was in the home or 
not would be included in his asslstanae 
grant, and any income available could be 
used toward meeting her needs before the 
department would consider the income or 
resources as being available for meeting 
his needs. In determining the need3 of 
the dependent, however, W8 are governed 
by the same limitations as we are for the 
individual recipient. 

"When the question first arose the 
department advised the executor that any 
available income or resource could not be 
disregarded in determining ellg1b1lity and 
'that the department could not make any 
kind of an agreement or oontract or in auy 
way obligate the department to continue as- 
sistance in any given amount since the law 
requires u3 to consider ueeda and resources 
ou an individual basis and that the amount 
will vary from time to time depending upon 
the circumstances of the iadividual. 

'350 are eager to assist thia aged re- 
cipient If he meets eligibility require-- 
ments. 'Both the State end Federal laws pPO* 
'vide that before a resource may be consider- 
ed that it must be available; therefore, in 
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determining the amount bf ,the assistance 
grant, we oannot conalder this resourae 
until It has aotually been made avail-. \. 
able to the reoiplent. The recipient 
feels that he is in need of oonsiderably 
more money than la being paid urder the 
sssistanoe payment. With the limited 
amount of 8oney availeble the department 
cannot meet all of the needs whioh a re- 
clpient wy feel that he has. In deter- 
mining eligibility and the amount of 
grant the department hes found that in 
accordance with the policies Hr. F. is 
tentatively ellgfble for a grant of 
$37 a month. In view of the fact that 
the maximum amount that my be paid to 
any lnd~vidual is $45 a month, it is 
obvious that if UP, F should reoeive the 
bequest of $50 a month, this would render 
him lnellgible for assistance and that 
any amount that he should receive from 
the estate would affect the amount of the 
assistanae grant. Under the policies of 
the department it would be necessary to 
deduct whatever amount he receives from 
the needs as determined by the department.~ 
The executor Is interpreting this provl- 
sion of the will as making the bequest 
conditioned upon the fact that the depart- 
ment would not alter or change the amount 
of the assistance gmnt by meson of the 
payment of the bequest." 

Upon the statements plade by you, it is ob- 
vious that your department, in following the statutes 
and formula of your promulgated plan, aside from any 
consideration of the bequest, oould not pay the Pe- 
cipient more than a maximum of $37.00 a month, and 
that any amount received under the will may reduce his 
pension. 

Ihis leads to a considerstion of your added 
question whether or not the Department of Pub110 Wel- 
fare may make any definite commitment to the exeoutor 
of the will with respect to allowance or consideration 
of such moneys bequee thed. Clearly, under the law, 
you cannot make a binding commitment on thla mattar. 
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Our conclusion in the whole matter is that 
your department should proceed in the matter of an al- 
hancemto this particuiar recipient as though no 
bequest had ever been made, and if at any time it 
called to your attention that payments thereunder 
been made to the recipient you will take the same 
account as required by law. 

SumPRY 

Payments received under a will by a 
recipient of old age assistanae are requir- 
ed .to be taken into account by the Board of 
Public Welfare in determining whether such 
payments make the recipient ineligible or 
merely operate to reduce the amount he may 
receive from the department. 

Yours very truly 

such 
IS 
have 
into 

ATTORNEY GXWERAL OF TEXAS 

BY 

OS/lb 

AL OF TEXAS 


