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THE ATTORNEY (=ENERAL
OF TEXAS

AUSTIN 11, TEXAS

PRICE DANIEL

ATTIODRNEY Moy SRl MY 15 ’ 19h7
Hon. C. H, Cavness Opinion No. V~198
State Auditor
Austin, Texas Re: Patent fees to be

charged by the Gen-
eral Land Office

Dear Sir:

We refer to your letter dated April 4, 1947,
wherein you request the opinion of this department re-
garding certain patent fees to be charged by the Gener-
al Land Office,.

Your question No, 1 is as follows:

"Should increased acreage vested to
an assignee of a land patent by virtue of
a deed of acquittance issued prior to pas-
sage of Senate Bill MNo. 101, General and
Special Laws of Texas, 49th Regular Ses~-
sion, 1945, have been subject to the same
pro rata patent fee as provided by Senate
Bill No. 50, General Laws of Texas, 36th
Regular Session?"

We answer this question in the negative. The
Land Commissioner can charge only the fees provided by
law., Art, 365, V. P. C, Senate Bill No. 50, General
Laws of Texas, 36th Regular Session (Art. 3918, R. C. S.,
1925) authorized and required the Commissioner of the
General Land Office to charge certain fees, Patent fees
were provided but no fee was provided for deeds of ac-
quittance because no such deeds were then being issued.

House Bill No. 9, Acts 1939, Article 5421c-1,
v. C. S. rovided for the execution by the Land Commis-
sioner ot geeds of acquittance, coverinﬁ the excess a-
creage in titled or patented surveys. 0 provision was
made in such Act for a fee,

In 1945, Article 3918 was amended by Senate
Bill No. 101, Acts L49th Legislature, 1945, p. 18. One
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purpose of such amendment was to provide for the elimina-
tion of certain fees and the addition of others. Specif-
ic provision was then made for deed of acquittance fees.

The emergencg clause recites ". . . that there are now
services to be performed by the General Land Office, for

which no statutory fees have been fixed." It is there-
fore our opinion that no statutory fees were fixed for
deeds of acquittance prior to the passage of Senate Bill
No. 101, and that deeds of acquittance are not subject
to patent fees.

_ We are of the further opinion that Senate Bill
No. 101 was a ratification by the Legislature of the
prior action ef the Land Cemmissioner in requiring no
fees for deeds of acquittance.

Your second question is:

*Should a patent assigned in lieu of a
rior issued incorrect patent which resulted
gy the submission of incerrect field notes
by the eriginal patent assignee, be szubject
to a patent fee as prescribed by Article
3918, Vernon's Revised Civil Statutes ef
- Texas (S. B, No. 50, 36th Regular Sessien,
1919, or S. B. No. 101, 49th Regular Ses-
sion, 1945)7"

We answer your queatien No. 2 in the negative.
We find no fee prescribed by the statutes fer issuance
of a corrected patent, The fee knewn as a "patent fee"
is not & filing fee. Since the only asuthorised fee,
the patent fee, has been once paid in the correct amount,
the Land Commissioner would have no aunthority to collect
an additional patent fee upon the issuance of a corrected

patent. We are of the further opinion that the Land Com-
nissionerts construction in accord with the above is en-

titled to great welght., Tolleson v. Rogan, 73 S. We 520,
Your question No. 3 reads:

mShould the General Land Office re-
quire patent feas to be paid before issu-
ing patents for cemeteries, churches and
school houses as stipulate& under Article

5406, R. C. S.2"

We answer this question in the affirmative.
The omission in the 1925 revision of the phrase from the
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previous article requiring a patent fee would not exempt
such patents from the fee required in Article 3918, V.

1.

RY

The General Land Office is not

required to collect pro rata patent fees
for deeds of acquittance, and no fee was
provided therefor prior to the 1945 amend-
ment of Article 3918, R. C. S.

A corrected patent is not subject

to a patent fee where the original fee was
paid in the correct amount.

The General Land Office should

require patent-fees before issuing patents
for cemeteries, churches and school houses
as stipulated under Article 5406, R, C. S.
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Yours very truly
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Ben H, Rice, III
Assistant
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