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THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

AUsSTIN 11, TEXAS

PRICE DANIEL

ATTORNEY GHENFERAL

May 24, 1947

Hon. L. S. Johnsen, Commissioner,
Department of Banking,
Austin, Texas Opinion No. V=216

Re: The legality of a
State Bank Charter
amendment to change
1ts domiclle from
one county to anoth-
er.
Dear Sir:

You request our opirion in the follewing
letter: }

"Article 4 Chapter III of the

Texae Bapking Code provides that the
Articles of Association of a State

Bank *'shall contain: 2. The city er

~town amd the county of its demicile.'

"Article 12 Chapter III of the

Code provides: !Subject to the pro-
visions of this Code, any State bank
may amend its Articles of Associatien
for any lawful purposs.’ . . . 'pro-
vided, however, . . . no amendment
changing thke domicile of any 3tate
bank to amether city or towm shall be
effective until approved by the State

"~ Banking Board in the manper provided
for the approval of an original appli-
ocatien for charter.’

"Since ne specific provision is=s
made under the above authority for a
bank to move its domicile from within
one county to within anoether county,
we are hereby requesting your opimnion
as to whether a bank in ameading its
ckarter to change its domicile from
ons town im ome county te a city in
apother county is so amending its
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charter "for a lawful purpose' pro-
vided it complies with that provis-
ion requiring it to submit the Amend-
ment to the State Banking Board for
approval,™

Section 16 of Article XVI of the Constitu-
tion dealing with State banks contains the following:

"Such body corporate shall not
be authorized to engage in business
at more than one place which shall be
designated in its charter.™

The "place® contemplated by this provision
means the town or city wherein the bank is to be estab-
lished and operated.

The language quoted by you - "provided how-
ever . . o no amendment changing the domicile of any
gstate bank to another city or town shall be effective
until approved by the State Banking Board in the manner
provided for the approval of an original application
for charter" - undoubtedly implies that the domicile of
any state bank may be changed to another city or town
by the process of charter amendment. Suoh amendment,
therefore, would be "for a lawful purpose" and there is
nothing in the Code to limlt the permissible removal to
another place in the county of 1ts original domicile,

You are therefore advised that any state
bank may amend its charter so as to move its domicile
from one zounty to a town or city in another county,
provided it complies with the reguirements of thg Bank-
ing Code with respeet to submitting such amendment to
the State Board for approval, "in the manner provided
for the approval of an original application for charter.™

SUNMMARY

A state bank may lawfully remove
its domicile from one county to another
town or city in another county upon
amending its charter properly, and sub-
mitting the same to the approval by the



Hon. L. S. Johnson - Page 3 (V-216)

State Banking Board in the same man-
ner provided for the approval of an
original application for charter.
Art. 13, Chayp. III of the State Bank-

ing Code of Texas.
Yours very truly,

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

goio Spe

Aasistant
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