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THEATTOWNEY GENERAL 
OP TEXAS 

PRICE DANIEL 
ATTORNEY GENERAL 

‘%ULilTIN 11. m 
June 23, 1947 

Hon. Elmer H. Parish 
District Attorney 
Wichita County 
Wichita Falls, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. V-260 

Re: The authority of a 
Justice of the Peace 
to charge the fee 
allowed by Article 
1052, V.C.C.P. ,when 
he sits as a “Court 
of Inquiry” under 
Arttcle 006,V.C.C.P. 

In your letter dated June 6, 1947, receipt 
of which was acknowledged on June 9, 1947, you requested 
an opinion -of this Department on the following: 

Way a Justice of the Peace in a 
county of more than 20,000 population, 
charge the $2.50 fee as allowed by Ar- 
ticle 1052, C.C.P., when he sits as a 
magistrate under Article 886, C.C.P., as 
a court of Inquiry, wherein he adduces 
sufficient evidence to warrant prosecu- 
tion, and complaint is made based upon 
that evidenoe and docketed as a new 
case on his docket and then disposed of 
by the Justice of the Peace? 

“In the case at hand, no individ- 
ual was under arrest; the Justice of the 
Peace was conducting a hearing to ascer- 
tain if any law had been violated, and, 
if so, by whom.” 

Article 1052, V.C.C.P., provides in part: 
” . . .Two dollars and fifty cents 

shall be paid by the county to the Jus- 
tice of the Peace, for each criminal ao- 
tion tried and finally disposed of be- 
fore him.” 

Article 886, V.C.C.P., provides: 

When a Justice of the Peace has 
good cause to believe that an offense 
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has been, or is about to be, coa- 
nitted against the laws of this 
state! he may summon and examine 
any witness in relation thereto. 
If it appears from the statement 
of any witness that an ~offense 
has been oomaitted, the Justioe 
shall reduce said statements to 
writing and cause the same to be 
sworn to by each witness making 
the same; and issue a warrant for 
the arrest of the offender, the 
same as If complaint had been 
made and filed.” 

Article 24 of Vernon’s Penal Code provides: 

‘“A criminal action means the 
whole or any part of the procedure 
which the law provides for bringing 
offenders to justice; and the terms 
‘prosecution’ and t accusation’ are 
used in the same sense.” 

In Brown v, State, 118 S. I:‘. 139, the Court, 
in discussion a “Court of Inquiry” held by a Justice of 
the Peace, stated: 

“He was summoning before him- 
self as Justice of the Peace, wit- 
nesses solely for the purpose, and 
only with the view of asoertaining 
If any crimes or violations had been 
committed. . . He had no case before 
him; he was investigating as Justice 
of the Peace, with a view and for 
the purpose of finding, or procuring, 
or originating a case or cases.W 

It will be noted that Article 1052, V.C.C.P., 
provides that the fee shall be paid to the Justice of the 
Peace “for each criminal a&ion triad and finally dis- 
posed of before him.” A *Court of Inquiry” as provided 
for in Article 886, V.C.C.P., is not a proceeding in which 
a criminal action is tried and finally disposed of but an 
inquiry to determine whether or not a criminal action 
should be instituted. 
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Article 886, V.C.C.P., provides that if it ap- 
pears to the Justice of the Peace that an offense has been 
committed he shall “issue a warrant, for the arrest of the 
offender, the same as if a complaint had been made and 
filed.” It is well settled that the complaint is the ini- 
tial step in a critinal prosecution. 12 Tex. Juris. 382. 
It therefore appears that Article 886, V.C.C.P., is pro- 
viding another method of instituting a criminal action. 
If it appears at the court of inquiry that no offense has 
been committed and no warrant is issued, then no criminal 
action is ever commenced, But if the evidence at the in- 
quiry is sufficient to justify the issuance of a warrant 
and one is in fact issued, a criminal action is at that 
time commenced and in no wise tried and finally disposed 
Of. If no warrant is issued but a complaint is made based 
upon the evidence adduced at the court of inquiry and dock- 
eted on the docket of the Justice of the Peace, the crimi- 
nal action is commenced upon the filing of the cosiplaint 
and a criminal action is not tried and finally disposed 
of until all the issues of law and fact have been deter- 
mined, and the final judgment entered. 

Fee statutes are strictly construed and UA- 
less there is an express authority to pay a fee none may 
be paid. There is no provision made for paying a fee to 
a Justice of the Peace for holding a court of inquir’y as 
provided for in Article 886, V.C.C.P. It is a familiar 
rule with respect to compensation of public officers that 
they shall receive such ‘salary, fees, or compensation OA- 

tii 
as may be prescribed by law. 

posed 
If an additional duty is 

is 
upon an .officer for which no fee or compensation 

fixed by law, the duty must be performed as an addition- 
al burden imposed by law without extra compensation thsre- 
for. This rule has been uniformly followed by the courts 
and by the opinions of this department. 
ion No. V-144) 

(Atty. Gen. Opin- 
It therefore follows that your question 

should be answered in the negative. 

SUMMARY 

Public officers shall only receive such 
salary, fees, or compensation as my be pre- 
scribed by law. A Justice of the Peace may 
AOt charge the fee provided for in Article 
1052, V.C.C.P., where he sits as a Court of 
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Inquiry under the provisions of Artiele 886, 
V.C.C.P., inasmuch as a "Court of Inquiry" 
is not a criminal action. 

Very truly yours 

A!l'TORNEYGENERAL OF TEXAS 

BY ?!kz$%* 
Assistant 
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