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Hono~rable John H. Winters ,‘~ Executive Director 
State Depa~rtment of, Public Welfare 
Aus tin, Texas Opinion Ro. V-273 

Re: Court costs in a pro- 
ceeding to appoint guar- 
dians to collect old age 
assistance where such a 
grant exceeds forty dol- 
lars per month. 

Dear Siri 

We refer to your letter of June 4, 1947, in 
which you request answers to the following: 

1. May probate courts order that no costs 
or fees shall be charged in a proceeding 
to appoint a guardia~n to receive Old Age 
Assistance compensation from the State 
and/or Federal Government in excess of 
Forty Dollars per month? 

2. If the ,Courts may not waive the court 
costs if the grant exceeds Forty Dol- 
lars per month does this mean that ,the 
department must , in each instance, es- 
tablish the amount of the grant before 
the Co,urt can decide whether or not the 
court costs mey be waived? 

Probate Courts are not authorized to order 
,that no costs or fees, shall be charged in probate pro- 
ceedings in the absence of a law authorizing such an or- 
der. The law pertinent to your inquiry is Article 
4123a-1 of Vernon’s Civil Statutes, which reads: 

“Whenever a guardian is appointed 
for the purposes of enabling a person to 
receive not more than Forty ($40.00) Dol- 
lars a m( 
era1 Government, the Court may, in its 
discretion, order that no costs orfees ‘.~ 

h 11 be charged in connection with the 
ir%eeding.” 

. . 
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The statute is a grant of power to the pro- 
bate court to order that no costs shall be charged in 
such proceedings. The language of the law is plain and 
unequivocal and such power may not be enlarged by con- 
struction. It is limited to cases where the grant is 
under Forty Dollars per month. 

We are of the opinion that probate courts are 
not authorized to order that no costs shall be charged 
in a proceeding to appoint a guardian to receive Old 
Age Assistance payments from the State and/or Federal 
Government in excess of Forty Dollars per month. 

We do not construe the law to permit a county 
court to decide whether the court costs may be waived 
until it is ascertained, by such court that the compen- 
sation from the State and/or Federal Government does not 
exceed Forty Dollars per month. In order for the court 
to have the power to order that no fees need be paid, it 
must be established that less than $40.00 
to be received. It is immaterial whether 
established by your department or someone 
hearing of the case. 

per month is 
this fact is 
else, on the 

SUMMARY 

Probate courts are not authorized to order 
that no costs shall be charged in a proceeding 
to appoint a guardian to receive Old Age Assist- 
ance payments from the State and/or Federal Gov- 
ernment until it has been ascertained that the 
grant of such payments does not exceed Forty 
Dollars per month. Art. 4123a-1, V.C.S. 

Yours very truly 
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RAL OF TEXAS 

Yy . ‘I’ . r811iiams 
Assistant 
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