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July 16, 1947 

Hon. Jesse James, Opinion No., V-307 
State Treasurer; 
Austin, Texas 

.- 

Re: 

Dear Sir: 

Your letter of request 
the above titled subject matter is 

Construction of Ar- 
title 1524-a, V.C.Q. ,. 
with respect to 1 
transfers of secur- 
ities and releases 
thereof, deposited 
with the State 
Treasurer. 

for an opinion upon 
as follows: 

“In compliance with the provisions of Ar- 
ticle 1524-a, one of the investment OOD- 
panies has been depositing with this De-’ 
partment certain real estate notes. When 
these notes are deposited, Transfers of 
Lien are furnished this office, said. trans- 
fers having first been filed. in the county 
clerk's office of the county in which the 
property is located. A blank form of such 
transfer is enclosed herewith. 

When the notes are withdrawn from this of- 
fice, we execute another Transfer of Lien, 
transferring ownership back to the company. 
This .transfer also is enclosed. 

"The question has now arisen as to whether 
we are using the correct language in such 
transfers, as the ones now being used pur- 
port to transfer ownership by actual sale, 
when as a matter of fact, the ownership is 
transferred only in trust. 

"To clarify this situation, we kindly request 
your opinion of the following questions: 
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“1. Are the forms furnished herewith cor- 
rect, or, should the purported cash don- 
sid+ration be left out and the words Iin 
trust’ be added? If you have further 
sugqestions to make on what the correct 
forms should be, we will appreciate your 
views. 

“2. If the enclosed forms we not cor- 
rect, should the transfers of lien now in 
force on the notes now deposited be a- 
mended so as to correct the error? 

“3. Should the State Department of Elank- 
1% approve, in writing, each Transfer of 
Lien, before it is aocepted by this office?* 

For convenience we shall answer your questions 
in the Order in which they are stated. 

\ 1. The form of transfer of the deposits con- 
templatea under Artiole 1524-a of Vernon’s Civil Statutea 
which acoompanies your letter Is that of an absolute oon- 
veyance to the Treasurer. It makes no reference to the 
statute nor does it specify that the conveyance 1s in tzu& 
of any charaoter. 

We think, however, the form is sufficient for 
the statutory purposes mentioned. A deed, absolute In form, 
;z; ;“, shown to be a conveyance in trust or mortgage. Oar- 

Carter, 5 Tex. 93; Young v. Fit%s, 183 S.W. (2d) 
186; Lionard vs. Smith, 186 S. W. (28) 284. 

It would. not be amiss, however, to add to t&e 
granting clause the words “such conve nce being in statu- 
tory trust”, although this is not r ind spensable. 

Your form of the conveyance by the Treasurer 
to the depositor is an absolute sale upon a nominal oonsid- 
iration. We think this form is sufficient for the same 
reasons we have statea above in support of the transfer to 
the Treasurer. 

2. Since we have held the forms to be suffi- 
cient , it is unnecessary to answer your question No. 2. 

3. The State Treasurer should not aocept any 
deposits under Article 1524-a - whether as an original or 
replacement deposit - without certifioate of appr,oval by 
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the Banki.&; Commissioner as being eligible and suffi- 
cient in reasonable market value for the purpose of 
the deposit. This certificate of eligibility and suf- 
ficiency, however, does not absolve the Treasurer from 
the duty of requirin;; the proper leeal transfers of 
such deposits to the State Treasurer. We hand youhere- 
with copy of Opinion No. O-957 by this department writ- 
ten to your predecessor, Hon. Charlie Lockhart, which 
may be helpful. 

SUMMARY 

1. Transfers of real securities to the 
State Treasurer under Article 1524-a of Vernon's 
Civil Statutes, may be in the form of absolute 
conveyance. Carter vs. Carter, 5 Tex. 93; Young 
vs. Fitts, 183 S.tV. (2d) 186; Leonard VS. Smith, 
186 S. W. (2d) 284. 

2. The Treasurer should not accept any 
such deposits, unless they are accompanied by 
the certificate of the Banking Commissioner as 
to eligibility and sufficiency for the purpose 
of deposit. 

Yours very truly, 

ATTORNEY CENERAL OF TEXAS 

0S:wb 
BY 

!ilikke 
Assistant 

Encl. 

APPROVED: 

ATTORNEY GENERAL 


