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Hon. C. H. Cavness, 
State Auditor, 
Capitol Station, 
Austin, Texas 

Opinion No. V-325 

He: Authority of the Comptroller to 
pay a Universltg of Texas pro- 
f&sor who holds, at the same 
time, a teachLng position in the 
Austin Public Schools. 

Dear Slri 

Specifically you inquire as to whether it would be a 
violation of Section 33, Article XVI of the ConstFtutior for a 
professor at 4he University of Texas, either full tLme or part 
time, also to teach part time in the Austin Public Schools and 
draw pay concurrently from both the UniversLty of'Texas and the 
Austin Public Schools. 

Section 33 of Article VI of the Constitution, Fr.3ofar 
as pertinent, is as follows: 

"The accounting officers of this State shall 
neither draw nor pay a warrant upon the Treasury 
ln favor of any person, for aalary'.or compenaatlor. 
as agent, officer or appointee, who holds at the 
same time any other office or pokition of honor, 
trust or proflt, under this State. . *" 

This section pertains only to the authority of tkie 
accounting officers of the State to draw or pay a warrant upon 
the Treasury, and has nothing whatever to do with the authority 
of a city as a school district to pay the salaries of its 
teachers. 

In 1913, Lieutenant Governor Mayea desired to a-cept 
a position as Professor of Journalism at The Unlversitg Of Texas. 
This Department held, in an opinion by Hon. C. M. Curetor-, L,her. 
First Assistant Attorney General, later Chief Juatke of the 
Supreme Court, that: 

"A professor in the University of Texas 
is not an officer of this State, but is simply 
an employee of the Board of Regents of the ::. 
University, who holds his position by virtue of 
the contract slone. . . . 
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“From this reasoning we deduce that a pro- 
fessor In the University is,‘ln a limited sense, 
an agent of the State, but;$t is also clearly 
very true that he Is an appointee of the State, 
acting through its Board of Regents. . . . a a 

"It is very clear, therefore, that Mr. Hayes, 
so long gs he is Lieutenant Governor, could not 
under the Constitution draw pay from the State, 
as (1) agent, (2) officer, (3) appointee of the 
State. 

“As we have above endeavored to show that 
a professor in the University of Texas is an appointee, 
or in a limited sense an agent, therefore, Mr. 
Hayes could not draw,a salary from the State as 
Professor in Journalism in the University. 

"The converse of the above ~proposition is 
also true, and, therefore, Mr. Hayes, so long as 
he was the agent or appointee of the State as ti 
Professor of Journalism in the University could 
not drew his pay as Lieutenant Governor or the 
State that being an office wlthln the meaning of 
the ConzUtution. 

"Therefore, should Mr. Mayes accept the posi- 
tion of Professor of Journalism In the Unlveralty 
and at the same time hold ahd exercise the duties 
of the office of Lieutenant Governor, he could not 
draw pay for either such office or such position." 
(Opinion of Sept. 22, 1913). 

It remains only to be seen whether or not the University 
professor, while serving as teacher in the Austin Public Schools, 
holds a position of honor, trust or profit under this State. 

Clearly, as such teacher In the Public Schools of Austin, 
for reasons stated in our quotations from the Governor Mayes 
Opinion, he would not hold an office. It is equally clear, ho+ 
ever, that while In the employ of the City of Austin as teacher 
in Its Public Schools he would hold a position of honor, trzsf 
or profit under this State. 

The whole scheme and system of public education in 
Texas, from the humblest district to the University of the State, 
Is controlled by the laws of the State so that every office or 
position of honor, trust or profit whatsoever held in any of such 
schools is "under the laws of this State". Lewis v. Independent 
School District of Austin, 139 Tex. 83, 161 S.W. (2a) 450; rupug 
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v. State, 125 Tex. Grim. 595, 121 S .W. (26) 1003. 

In Opinion lo. O-4433, rendered in 1942, this Depart- 
ment advised Honorable Clifford B. Jones, President, Texas 
Technological College, that the regular teachers of the Public 
School System of Iubbock who Instructed and supervised the 
students of Texas Technological College In their practice teach- 
ing courses could not be paid Sor their services 80 rendered 
under Section 33 OS Article XVI of the Constitution, because 
such public school teachers at the time of rendering such aer- 
vice to the college held “posltlons of honor, trust and profit 
under the laws of this State.” 

It could make no difference in our answer to your ques- 
tlon that the teacher In the Austin Public Schools was e part- 
time rather than a full-time teacher. His services would be in 
virtue of a position of honor, trust or profit regardless of the 
hours of the day, or the daya of the week of the teaching, so 
long as It has the element o? continuity under the terms of the 
employment. (See this Department’s Oplnlon lio. O-4902 herewith). 

You are therefore advlsed that a professor In the Unl- 
varsity of Texas, either full tine or part time, may not be paid 
through varrant upon the Treasury for his services If, et the 
same time he 1s also employed to tee&h, either part time or full 
time in the Austin Public Schools. 

A professor In The University of Texas, 
whether full time or part time, nmy not be pald 
his salary from the Treasury for his services if 
at the same time he Is employed as a teacher in 
the Public Schools of the City of Austin. Const. 
of Ten. Art. XVI, Sec. 33. 

Yours very truly, 

ATTORNEYGWERAL OFTRXA3 

OS :wb :uc 

APPROVED : 
s/Joe R. Greenhill 
ACTING A’ITORRBY QWRRAL 

By s/Ocie Speer 
Ocie Speer 
Assistant 


