
Hon. Hall H, Logan, Chairman 
‘State Board of Control 

Opinion Ro, V-3&? 

Austin, Texas Be: whether enlpla~4iir 
seventy ye%re of 
age or over io 
state semi00 oa 
SQtember 1, 3.947, 
must withdraw frm 
State eenioQ au a 
conditloa to cf(gLta 
and beneri,ts ab the 
Retirement %yrJte& 

.bear %ir: 

iOn 01p the 
Your letter of July 18, 1947, requests an ,@y&- 

following questions: 

. . . 

-:’ ,, 

ntBhether those employs&e now seventy 
,(‘7O) years or over will be required to Nave 
state Service to enable them to obtain the 
right,s and benefits of the Retirement Sys*. 
tern, n 

Your question arises under House Bill 'i613, A&a 
‘50th Legislature, 1947, Ohapter 352 
the Employees Retirement System of 4 

page 697, settlag up 
exa& 

Rmljloyeas seventy years of age and over w$ith 
ten or more gears of service on September lp X94”?, tke 
date upon wuch the Act beCCU.laS efie,Ctive, and who be- 
ooam aetsbera of the System, are governed by the provis- 
$ona of Section 30 of the Aot, Its provisions are in 
literal conflict with Section SA, hereinafter referred 
to, but since Section 3G only applies to employees over 
sixty years or age, with ten years of servYce who %re 2a 
service on September 1, 1947, it will oontrol, as a ape,- 
oial provision, over the more general provisions off %ee- 
tfon 5A. Section 30 provides: 

vdxiy em loyee who has attained the age 
of sixty (60 P years and has had ten (10) or 
more years of service when this Act becomes 

‘,. 
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effective, and who elects to become a membar 
of the System, may remain in the Statess ser+ 
vice past the age of sixty-five (65) years ’ 
as long as he is oapable of serving the State 
efficiently in. any position in which he is em- 

lo ed, but upon attaining the age of seventy 
‘I, s 70 years such employee shall cease to be a 
participating member of the Retirement System 
and shall, become ineligible to reoeive any bsne- 
fits from the System except such benefits to 
which he would have been lawfully entitled if 
he had retired at the age of seventy (70) yeara) 
provided ) however 3 no person shall ever become 
e11gibla for a service retirement allowance un- 
tiJ, he has actually retired from the State’s 
servtoe L” 

‘ff~ dearly appears from the foregoing provj,#,+ 
,&as that such an employee is not’ required to lea~va the 
service in order to obtain the benefits of the Act w&en 
he Later ,retiress 

,, 

As to those employees sevpnt,y yesre of age a&d 
ovarwith less than ten years of service, who beaome merem* 
berg, S@d,c@ Zjg~~pro~Sdsa. that. %o member shall be en- 
t$ta$ad~~‘to a ~re~tir$me~~~ e2Uwsn~oe @Ml he has aosuukulb$$& 
tati jlOj’ ,or more years of creditable servioe in. ‘&zes $ 
Pro~islor# tax oth6.r benetits~ Unde.r the AMA a&so S g$,,. 
ten ~yeafa of eervEce, Such an employee me~mbar w& 
therefore. qualif for benefsts should he parmsfi 
the Statev’e fgexv?;oe~b 

i9#t&e 
He may qualify’ for benefits 

ha ooapletes the required ten yes&s ot serviato 
OU%$ $C 

% 4w.p $0 
is prevented, bsoause of his age s from continrz ns, h st$~ 
vise and rrom accumulating creditable service by other 
provisions of the l.aw+ 

Se~tkoion 5A appears to a ‘ply to all, other mem- 
hers seventy years of ages P Xnclud ng those already in 
tha servile. of: the SGaW en September L3 194?+ wZbiz ~LMB 
bhan ten yearP of servioe, on that date, xt ptov$dee in 
partn 



. 

. 

ftis noted that this provision requires @rsr 
tireEls4t"r How89er) if nretirementn mey not 'be aocciu- 
p ,. Whsd under the Aot as to such person, th,is provislom 

s sot deemed to apply to such person until auoh ti,gne 
ap,it: is, LegakXy possible, under the Act for hia to "r@- 
tue ,1* 

“Retirement” , bp the terns of %&ion 10, 
@@hall mean withdrawal frum ser~ioe with a reti,r?el2#r4% 
allowa,nce Erasted un,der the pr 
&nphmsis' ~suppliad)(" S&We a' 

0~s of t&3,s,Act: v 
ement allo~no~@'~ay 

not bs grante:d to a member with 'less than ten .$aaz-s of 
or&tsblw ser9i~c,e, retirement cannot be a~csomplishad; 
and,~ ths?Wore, though he be o9e.r ae?@nty yea~rs ar e&:8, 
&eotQin, 5A wotid not apply ,until such a inember 'has aa- 
otunalated auoh tte4 years or sfwriee,, 

It appears, therefore, that in&ead of quali-; 
iyFag a membsr seventy years of age with less tha4 te4 
gH~mr*s of @a-vice for benefits under the Retiriamsnt ws; 
tam, his leaoig the servioe permanently would preva4t 
hL partioigatior+ in the benefits of the Bob. 

lbup$ogees 70 years of age or oldelr in 
State se&ice on September 1, 194'7, who bei 
o:ome members of the Reti~rement System of 
Texas, a,nd who on that date, have 10 years 
of service with the State, are not corngel 
led to retire on that date in order to ob,- 
tein the benefits under the System upon latar 
retirement, 

In order to qualiry rQr benefits under 
the Ratiremant Act, employees 70 years o;P 
age or older in State service on Ssptambea 
li 1947, tmt'with less than 10 years or 8ez* 
9168 on that date, muat bsoama members and 
must continue in service nnt,il they haV@ 10 
years of service, 

YOuFS Very truly 

ATTORNEY (ZEN&AL OF Tl!X&S, 


