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FIRST ASBISTANT

Hon. Bruce L. Parker Opinion No. V=359

County Attorney

Gray County Re: Several questions re-
Pampa, Texas - lative to the suthority

of the Commiassioners'
Court and the sheriff
respecting the feeding
of prisoners in the
county jail.

Dear 8ir:

Your request for an opinion from this office
on the above subject matter is in part as follows:

"During the months of March and April
of this year the Sheriff of this County em-
ployed hls wife to prepare the food for the
prisoners at the county jail and a state-
ment for her services in the amount of $60.-
00 per month has been placed in the hands of
the County Auditor for epprovel. The Auditor
has asked me for my opinion as to whether or
not this bill can be allowed and paid out of
county funds. I would like to have your opin-
ion as to the validity of this claim and wheth-
er or not 1t can be paild out of county funds
as other bills are paid.

"Your attention 1s directed to Art. 1041,
Code of Criminsl Procedure, as amended, Ch.
\LO%, Acts of the 50th Legislature, 1947, at
" Page 166, suthorizing the employment of matrons
and guards by the sheriff. Will you also ed-
vise me the maximum that can be allowed the
sheriff for the Jail cook or matron.

"Your attention is further directed to Art.
1040 to 1043,

"I would like further to have your opin-
ion on the following question pertaining to the
care of prisoners: Can the Commiasioners' Court
~gcontract with the sheriff to pey the sheriff an
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allovance of not less than .40¢ per day and
not more than .75¢ per day for the support
and maintenance of each prisoner. In other
words are the provisions of Section 2 of
Art. 1040 applicable to this County at the
present time, )

"Your attention 1s further directed to
the provisions of Art. 3899, R.C.S. of Texas,
1925, which authorizes the payment by the
Commissioners' Court of the County of the
expenses of the various county officlals who
are pald on a salary basis.

"I would like to know further whether
or not the Commissioners' Court or the Sher-
iff of this County can purchese the meals
for the prisoners at a cafe with the charges
therefor to be pald by the Commissioners'
Court out of county funds."

Article 432, V. p. C., provides:

"No officer of this State or any offi-
cer of any dlstrict, county, city, precinct,
school district, or other municipal sub-
division of this State, or any offlicer or
member of any State, district, county, city,
achool district or other municipal bosard, or
judge of any court, created by or under au-
thority of any genersl or special law of this
State, or any member of the Leglslature, shall
appoint, or vote for, or confirm the appoint-
ment to any office, position, clerkship, em-
ployment or duty, of any person related within
the second degree by affinity or within the
third degree by consanguinity to the person so
appointing or so voting, or to any other mem-
ber of any such board, the Leglslature, or
court of which such person so appointing or
voting may be a member, when the salery, fees,
or compensation of such appointee is to be
peid for, directly or indirectly, out of or
from public funds or fees of office of any
kind or character whatsoever.'
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Article 435, V.P.C., provides:

"No officer or other person incliuded
within the third preceding article shall
approve any account or draw or authorize
the drawing of any warrant or order to pay
sny salaery, fee or compensation of such
ineligible officer or person, knowing him
to be so ineligible.”

The sheriff 1s an officer of the county snd
his wife is relsted to him "within the second degree by
affinity.” See Attorney Genersl's Opinions Nos. 0-31
and 0-4973. It is therefore our opinion that the sher-
iff 1s prohibited by the plain provisions of Article
432, v.P.C., from emgloxigﬁ his wife as a cook for such
priscners. It is our further opinion that the county
sudltor is not authorized to approve for psyment any
clsim of the sheriff's wife fcr such services.

Article 5871, V.C.8., suthorizes the employ-

ment of a jail matron. Article 1041, V.C.C.P., 8as a-
mended by H. B. 540, Acts of the 50th Leg., p. 166,
- Vernon's Texas Session Law Service, provides for s max-
imum compensation for each matron necessarily emﬁloyed
for the safekeepling of prisoners in counties of 40,000
or less inhabitsnts of Two Dollars and Fifty Cents
($2.50) each day. Coopoer v. Johnson County, 212 S.W.
528; State v. Carnes, 105 S.W. (2d) 397. :

It was held in Attorney General's Opinion No.
0-4377 thet the sherifi had the authurity to employ &
cook-mald to cook food for sand serve fvod to the prison-
ers end to 4> houachold work necessary f>r the mainten-
snce of the prisoners. It was further held in said
opinion that the sslary peid to such cock-maid should
be deducted as an expense against the sheriff's allow-
ence. We know of no statute fixing a maximum that may
be paid a cook for tihe prisoners. Therefore, it is our
opinion that the sheriff may employ a cook and pay the
cook a salary as long as the salary 1ls a reasonsble one.
Such salary ls conaldered as s part of the cost of feed-
ing the prisoners. 3tate v. Carnes, supra.

We guote the following from Attorney General's
Opinion No. 0-1242:

"In answer to your second question, you
are pdvlsed that ever slnce Janusry 1, 1936,
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the effective date of Chepter 445, Acts of

the 3eccnd Crlled Sesslon of the Forty-fourth
Leglislature, generally known sz the '0Officers
Salary Act', this office has conslstently held
that where a sheriff is compensated on a sal-
ery basis, the Commissioners Court is unauthor-
1zed to pay any fee whatscever for servlices
performed and cannot allow him any specified
sum for the boarding of prisoners, but only
for actual expenses incurred by him in feeding
the prisoners in his custody."

: The above holding was followed in Attorney Gen-
eral's Opinion No. 0-2379. In view of the foregoing, your
third question is ansvwered in the negatlive, and you are
advised that where the sheriff ls compensated on a sslary
basls, the Commissioners' Court cannot sllow him any spe-
cefic sum for the boarding of prisoners, but only for ac-
tual expenses incurred by him in feeding the prlsoners in
his custody. '

Thls office has repestedly held that the sher-
iff has the authority and is authorized by statute to feed
and purchese all supplies necessary for the maintensnce of
prisoners and that such authority is not conferred upon
the Commissioners' Court, either directly or indirectly.
Attorney Genersl's Opinions Nos. 0-329, 0-1228 end 0-4377.

Since it 1s the duty of the sheriff to feed the
prisoners, it ls our opinion that he is authorized to pur-
chase their meals from & cafe 1f he deems thast it is the
beast method to be used in feeding the prisoners. The Conm-
missioners'! Court 1s suthorized to pay the sheriff for
actual expenses incurred by him in fseding the prisoners,

SUMMARY

1. The sheriff is prohibited from em-
ploying his wife ag a cook for prisoners in
the county jail. Arts. 432 and 435, V.P.C. -

2. The maximum compensation for each
matron necessarily employed for the safe-~
keeping of prisoners in countles of 30,000
or less inhsbitents 135 $2.50 each day. Art.
1041, V.C.C.P., as emended by H. B. 540,
Acts of the 50th Leg., p. 166, Vernon's
Texas 3ession Law Bervice.
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3. The Commisslioners' Court is not
authorized to allovw the sheriff any specific
sum for the boarding of prisoners but only
the sctual expenses incurred by him in feed-
ing the prisoners in his custody, whether
at a8 cafe or otherwlse.

Very truly yours
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

%ézeeves

JR:qjm Assistant
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FI% ASSISTANT
ATTORNEY GENERAL
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